infa.lt

Kaip prasideda prekybiniai karai – ES grasina priešpastatyti savas sankcijas JAV sankcijoms prieš Rusiją

29 liepos
11:02 2017

Sankcijos Rusijai ir EuropaiTai nelabai geros naujienos, tiksliau, visiškai negeros. Europos Sąjunga grasina atsaku už pasiūlytas JAV sankcijas Rusijos atžvilgiu. Pagrindinė problema slypi tame, jog būtent taip prasideda prekybiniai karai. Kai kuriose senovės knygose kalbama apie „akis už akį, dantis už dantį“ principo taikymo naudą, ir taip mes kartais apibūdiname vaikų elgesį, rašo Tim Worstall, įtakingame JAV žurnale Forbes.

Tačiau kol kas negalima tvirtinti garantuotai ar buvo koks įsikišimas iš Rusijos pusės į rinkimus JAV, nors tai ir tapo paskelbtąja JAV sankcijų Rusijai priežastimi. Žinoma, yra pakankamai daug įvairių pareiškimų, tačiau aš linkstu link to, kad vertintume šiuos riksmus apie dūmus kaip gerą įrodymą to, jog niekas dar nerado ugnies.

Mano uždavinys čia – kalbėti ne apie JAV politiką, o apie ekonominę politiką bendrai. Ir mėtytis sankcijomis – ne pats geriausias pasirinkimas ekonomikoje. Ypač tada, kaip šiuo atveju, kai mes rizikuojame patekti į jų skaičiaus didėjimo spiralę.

Įstatymo projektas, tikėtina, sudarys nepatogumų JAV prezidentui, kuris tikisi santykių su Rusija gerinimo. Įstatymo projektas nukreiptas į tai, kad nubaustų Rusiją už įtariamą įsikišimą į JAV rinkimus 2016 metais.

Kaip aš jau sakiau, aš nemanau, jog dabar yra nepaneigiami šių pareiškimų įrodymai, ir dar per anksti kerštui už tai, apie ką dar niekas neaišku. Kaip bebūtų, Briuselis rengiasi atsakomosioms priemonėms prieš JAV, jeigu Vašingtonas patvirtins naujas sankcijas Rusijos atžvilgiu, kurios atsilieps Europos kompanijoms.

Žanas-Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker), Europos komisijos pirmininkas, paragino visus kuo greičiau nuspręsti, kaip Briuselis turėtų atsakyti, jeigu Europos energetinės kompanijos arba kitos kompanijos taps sankcijų, parengtų JAV Kongreso, taikiniais.

Pasak žinutės, paruoštos komisijos posėdžiui trečiadienį, kurią matė laikraštis The Financial Times, Briuselis „turi būti pasirengęs greitai veikti keleto dienų bėgyje“, jeigu JAV priemonės „bus patvirtintos neatsižvelgiant į ES nuogąstavimus“.

ES kažkuria prasme teisi. Svarstomos JAV sankcijos padarys kur kas didesnį poveikį kompanijoms Europoje, nei Jungtinėse Valstijose. Ir, mano nuomone, pernelyg žiauru yra bausti mus už tai, ką, kaip tvirtinama, padarė Rusija Jungtinėse Valstijose.

„Šiaurės srautas 2“ („Nord Stream 2“) dujotiekio iš Rusijos į Vokietiją ateitis kelia ypatingą europiečių susirūpinimą. Maždaug trečdalis gamtinių dujų patenka į Europos Sąjungą iš Rusijos. Siūloma dujų magistralės plėtra padvigubins egzistuojančio vamzdyno pralaidumą ir pavers Vokietiją pagrindiniu ES energetiniu centru.

Taip, žinoma, dujų eksportas labai svarbus Rusijai. Jis taip pat svarbus yra Centrinei Europai, ko dėka joje šilta žiemą. Ir taip, kaip aš jau minėjau, ES, mažiausia turi teisę, bent truputį dėl to susirūpinti.

Europos komisijos pareigūnai sako, jog sąjunga gali pasinaudoti ES taisyklėmis, leidžiančiomis jai išvengti eksteritorinių juridinių priemonių iš Jungtinių Valstijų pusės, – pareikalauti iš JAV pažado išbraukti ES energetines kompanijas iš sąrašo arba įvesti tiesioginį draudimą vykdyti verslą su atitinkamomis JAV kompanijomis. Be to, ES gali paduoti skundą į Pasaulinę prekybos organizaciją.

JAV sankcijos nukreiptos į tai, kad nubaustų Rusiją už blogą elgesį. Bet jos prives prie to, jog nukentės europiečiai. Tuo momentu ES pradės bausti amerikiečių kompanijas, uždrausdama bendradarbiavimą su jomis. Tada, neabejotinai, supykę amerikiečiai pradės drausti sandėrius su kai kuriomis europietiškomis kompanijomis, ir prasidės kova sekant principu „akis už akį“, privesianti prie visuotinio nuskurdimo.

Iš tiesų, būna laikas, kai sankcijos – tai naudingas instrumentas. Pavyzdžiui, labai svarbiu man atrodo draudimas parduoti branduolines medžiagas į Šiaurės Korėją. Tačiau, labai lengva pradėti prekybinį karą lengvabūdiškai jas taikant, kaip gali atsitikti šioje situacijoje.

Mieli skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, teikiama „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę SMS ar kitu Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 256

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. viskas    -  2017-07-29, 12:03

    juokingai paprasta – sankcijos ne prieš kažką, o už tai, kad kuo daugiau prekybinių ryšių užsimegstų su JAV. Jiems su jų beviltiška skola tai matosi kaip paskutinis šiaudas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...