infa.lt

DWN: naujosios JAV sankcijos stipriausiai smogs Europai

25 liepos
13:23 2017
Donaldas Trampas

nuotrauka: dpa

Šią savaitę JAV kongresas rengiasi pratęsti ir sugriežtinti sankcijas Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai, praneša vokiečių leidinys Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Tuo pačiu planuojama atimti iš Baltųjų rūmų šeimininko Donaldo Trampo (Donald Trump) galimybę priimti vienasmenius sprendimus baudžiamųjų priemonių atšaukimo atžvilgiu, pažymi straipsnio autorius.

Daugelis ekspertų ir politikų pabrėžia naujųjų sankcijų mastą, nukreiptą pagrindinai prieš Rusijos politiką energetikos sferoje. Taip pat jos palies kalnakasybos ir geležinkelio pramonės šakas. Faktiškai, Jungtinių Valstijų vyriausybė gali pritaikyti sankcijas kiekvienai įmonei, kuri užsiima kažkokiu bendru verslu su Rusija, paaiškina vokiečių žurnalistas.

Miuncheno konferencijos saugumo klausimais vadovas Volfgangas Išingeris (Wolfgang Ischinger) griežtai sukritikavo naująsias Vašingtono priemones ir pareiškė, jog jos griauna europiečių ekonomiką. Iki šiol, 2016 metais jis aktyviai pasisakydavo prieš antirusiškų sankcijų švelninimą, tačiau dabar įspėja dėl jų griežtinimo. Pasak jo, sankcijos kelia grėsmę energetiniam ES saugumui, ir daugiau kenkia ne Rusijai, o Europai.

Išingeris, kaip ir Europos komisijos atstovai, smerkia JAV už tai, kad jos suderino sankcijas nepasikonsultavusios su Briuseliu. Amerikiečių įstatymo projektas liudija tai, jog JAV rengiasi prastumti savo komercinius interesus europiečių sąskaita, pažymėjo Miuncheno konferencijos vadovas.

Kaip įrodymą jis cituoja vieną iš dokumento punktų, kur rašoma apie tai, jog amerikiečių energetinių resursų eksporto didėjimas ir, atitinkamai, naujų darbo vietų Amerikoje kūrimas – tai prioritetiniai tikslai. Pasak jo, visa iniciatyva – tai „nedraugiškas bandymas“ iš JAV pusės primesti Europai savo suskystintas dujas.

Ypatingą dėmesys amerikiečių įstatymo projekte yra skiriamas dujotiekiui „Šiaurės srautas 2“ (Nord Strem 2“), kurio statyboje dalyvauja kaip Rusijos, taip ir Europos įmonės. Tačiau, pažymi autorius, baimės dėl dujotiekio plėtros nepagrįstos, juk ES jau ėmėsi eilės priemonių pasirūpindama savo energetiniu saugumu. Buvo parengta papildomi jungiamieji vamzdynai ir SGD terminalai. Buvo išplėstos dujų reverso galimybės. Visos šios priemonės nukreiptos į tai, kad būtų apsunkintos galimybės Rusijai pasinaudoti energetinių resursų Europai tiekimu, kaip ginklu, paaiškina Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Vašingtonas turi netrukdyti dujų rinkai vystytis laisvai, pareikalavo Išingeris. Tuo pačiu Miuncheno saugumo konferencijos vadovas nerimauja, kad į minimo sankcijų įstatymo poveikio zoną gali patekti ir kitos šalys. Priežastimi sankcijoms gali pasitarnauti tas faktas, jog valstybėje dirbs Rusijos energetinės įmonės.

Tokiu atveju, Rusijos naftos koncerno „Lukoil“ buvimas Azerbaidžane prives prie to, jog amerikiečiai pritaikys sankcijas dujų tiekimui iš Shah-Deniz radimvietės. Bankai galės pristabdyti bet kokią finansinę veiklą regione, o tai, savo ruožtu, atsilieps šio kuro tiekimui į Europą per „Pietų koridorių“, paaiškino Išingeris.

Jeigu šis įstatymas bus priimtas jo dabartiniame variante, tai, Išingerio nuomone, paskatins dabartinių sąjungininkų Europoje atšalimą nuo JAV., o taip pat negatyviai paveiks transatlantinę partnerystę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 197

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....