infa.lt

Suomijoje besąlygiškos bazinės pajamos jau pakeitė žmonių gyvenimą

16 liepos
06:00 2017

Robotizacija automatizacija

Suomija tapo pirmąja šalimi įgyvendinusia BBP

Šių metų pradžioje Suomijoje buvo pradėtas nestandartinis projektas suteikiant dviem tūkstančiams piliečių besąlygiškas bazines pajamas (besąlygiškos bazinės pajamos – BBP, kitaip jos dar vadinamos universalios bazinės pajamos) siekiančias 560 eurų į mėnesį. Išmokos bus mokamos dvejus metus.

Programa skiriasi nuo visų egzistuojančių gyventojų socialinės apsaugos būdų. Išmokos absoliučiai besąlygiškos, ir gautos lėšos gali būti panaudotos bet kokioms reikmėms. Be to, jų gavėjai neprivalo pateikti aktyvių darbo paieškų įrodymų. Įsidarbinimo atveju BBP išmokos mokamos toliau.

Jau po penkių programos veikimo mėnesių buvo pastebėti teigiami rezultatai. Vienas iš programos dalyvių papasakojo leidiniui The Economist, jog aktyviai ieško darbo ir dėl to nesijaučia nuolatinio streso būsenoje. Be abejo, minimas vienetinis atvejis negali kalbėti už visos programos rezultatus, tačiau, pasak straipsnio autorių, šis pavyzdys teikia vilties ir optimizmo ateičiai.

Globali automatizacija

Gamybos automatizacijos sąlygomis daugelyje pasaulio šalių vykdomos naujausios programos, įvedant besąlygiškas bazines pajamas gyventojams.

Kai kuriose šalyse programos buvo pradėtos nekomercinių organizacijų, pavyzdžiui pilotinė programa GiveDirectly Kenijoje. Oklendo mieste Kalifornijos valstijoje, programa pagal kurią buvo išmokami nuo vieno iki dviejų tūkstančių dolerių į mėnesį buvo realizuojama Y Combinator fondo.

Kai kurių kitų šalių neskaitant Suomijos vyriausybės taip pat vykdo eksperimentus įvedant bazines pajamas. Praėjusių metų pabaigoje Princo Edvardo salos (Prince Edward Island) vyriausybė (Kanados rytuose esanti provincija) vienbalsiai pasisakė už bendradarbiavimą su Kanados vyriausybe kuriant eksperimentinę prohtamą BBP. Šiuo metu Indija taip pat svarsto panašaus projekto realizacijos galimybę.

Ekspertų nuomone, besąlygiškos bazinės pajamos padės gyventojams ne tik kompensuoti prarastas pajamas gamybos automatizacijos ir atsisakymo nuo darbo rankų atveju, bet ir atvers daugiau galimybių kūrybai ir plėtrai, juk žmonėms neteks taip bijotis nesėkmės. Žinodami, kad galės save aprūpinti net nesėkmės atveju, žmonės drąsiau rizikuos, kas gali išprovokuoti inovacijų plėtros šuolį duosiantį naudą visai žmonijai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....