infa.lt

Kai valstybė turi teisę kištis į šeimos gyvenimą – vaikas mirs teismo sprendimu

04 liepos
16:09 2017
Čarlis Gardas

Vaikų, sergančių ta pačia liga kaip ir Čarlis, pasaulyje tėra 16 | PA nuotrauka

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) ir Romos popiežius Pranciškus išsakė savo palaikymą 10 mėnesių kūdikio Čarlio Gardo tėvams, kurį Britanijos gydytojai penktadienį planuoja atjungti nuo gyvybės palaikymo aparatų, praneša BBC.

Popiežius pakvietė tėvus „iki galo“ būti šalia mažylio, o Trampas pareiškė, jog yr apasirengęs išgelbėti kūdikų, jeigu tai įmanoma.

„Jeigu mes galime išgelbėti mažytį Čarlį, kaip to nori mūsų draugai Britanijoje ir Romos popiežius, mes būsime laimingi galėdami tą padaryti”, – parašė JAV prezidentas pirmadienį savo Twitter paskyroje.

Vėliau Baltųjų rūmų atstovė paaiškino, jog Trampas nebuvo susitikęs su Čarlio tėvais. „Prezidentas tiesiog nori suteikti visą įmanoma pagalbą“, – pasakė ji.

Oficialus Vatikano atstovas Gregas Berkas paskelbė popiežiaus Pranciškaus pareiškimą dėl tragiškos Čarlio Gardo situacijos.

Popiežius, pasak Berko, atidžiai stebi įvykių eigą. Pareiškime jis sako, jog jaučiasi artimas kūdikio tėvams. Pontifikas meldžiasi už juos, sako Berkas, ir tikisi, jog jų noras būti su savo kūdikiu iki pat galo nebus ignoruotas.

Čarlis gimė turėdamas retą genetinį susirgimą: mitochondrijų DNR nykimo sindromą (Mitochondrial DNA depletion syndrome). Susirgimas tiek retas, jog, gydytojų nuomone, visame pasaulyje juo serga viso tik 16 žmonių.

Čarlis, kaip manoma – vienas iš 16 vaikų pasaulyje, kenčiančių nuo šios ligos.

Tai retas genetinis susirgimas, vedantis link progresuojančios raumenų atrofijos ir smegenų pažeidimo: Čarlio organai neaprūpinami pakankamu energijos kiekiu, kad galėtų normaliai funkcionuoti. Kaip pasirodė, abu kūdikio tėvai turi savyje defektinį gena.

Pasak gydytojų, šiuo metu mažylis negirdi, nemato, negali judėti, verkti ar ryti, o smegenų pažeidimai – negrįžtami.

Gydytojai pareiškė, jog kūdikiui reikia leisti oriai numirti.

Tačiau jo tėvai ir juos palaikantys žmonės kovoja už tai, kad Čarlis galėtų vykti į JAV eksperimentiniam gydymui.

Šis gydymas – ne panacėja. Pilnai atsikratyti šios negalios neįmanoma, tačiau yra duomenų, leidžiančių tikėtis galimybės sušvelninti ligos simptomus.

Tuo pat metu amerikiečių gydytojai pabrėžia, jog iki šiol buvo gydomi tik mažiau užleistų šio susirgimo stadijų pacientai, nei Čarlis.

Čarlio tėvai

PA nuotrauka

Čarlio tėvai (Connie Yates ir Chris Gard), daugelį mėnesių kovojo už tai, kad galėtų savo kūdikį išsiųsti eksperimentiniam gydymui į JAV. Jiems pavyko internetu surinkti daugiau nei 1,3 mln svarų (apie 1,7 mln dolerių), kuriuos paaukojo atsiliepę į jų prašymus žmonės, ir kurių pilnai pakanka padengti kūdikio transportavimo ir gydymo išlaidoms.

Patyrę nesėkmę Britanijos teismuose, jie kreipėsi su ieškiniu į Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT).

Tačiau, birželio pabaigoje, kova teismuose užsibaigė. Birželio 27 EŽTT palaikė Britanijos Aukščiausiojo teismo sprendimą leisti mažyliui numirti ir galutinai atsisakė suteikti Čarlio tėvams galimybę pervežti vaiką gydyti už vandenyno.

EŽTT palaikė gydytojus iš Great Ormond Street ligoninės, kurie tvirtina, jog berniuko išgelbėti neįmanoma, o tolesnis gydymas tik pratęsia jo kančias.

Taip pat buvo atsisakyta išpildyti tėvų prašymą, leisti pasiimti mažylį iš ligoninės, kad jis galėtu išeiti iš gyvenimo savo lovelėje.

Penktadienį, liepos 7 dieną, Čarlį Gardą turi atjungti nuo gyvybės palaikymo aparato. Tai buvo planuota padaryti anksčiau, tačiau klinikos vadovybė atsižvelgė į tėvų jausmus ir sutiko duti jiems daugiau laiko atsisveikinti su sūnumi.

Pirmadienį prieš Bekingemo rūmus ir Britanijos premjerės rezidenciją vyko akcijos, palaikančios Čarlį Gardą ir jo tėvus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 314

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...