infa.lt

Australijos karinės oro pajėgos atsisakė skrydžių virš Sirijos

20 birželio
19:04 2017
C-400

© Sputnik/ Sergey Malgavko

Po to, kai amerikiečių kariškiai numušė Sirijos lėktuvą, o Rusija įspėjo, jog koalicijos vadovaujamos JAV lėktuvai tampa taikiniais jos priešlėktuvinės gynybos (PLG) taikiniais kai kuriuose Sirijos rajonuose, – Australija sustabdė visus savo karinių oro pajėgų (KOP )veiksmus Sirijos oro erdvėje, praneša CNN.

Tai eilinis konflikto momentas, kuriame, pasak vieno analitiko, mes tapome „dramatiškos eskalacijos“ liudininkais ir „nepaprasto sugyvenimo šalia vieni kitų, mūšio lauke“, kurį palaikyti pajėgoms, turinčioms skirtingus tikslus tampa tiesiog neįmanoma.

Dalyvaujanti tarptautinėje koalicijoje kovoje su „Islamo valstybe“, Australijos gynybos Ministerija padarė pareiškimą, kuriame pažymėjo: „Atsargumo dėlei, Australijos gynybos pajėgos laikinai nutraukia oro smūgius Sirijoje“.

„Australijos gynybos pajėgų gynybos priemonės reguliariai peržiūrimos atitinkamai potencialių grėsmių pasikeitimams. Gynybos pajėgų kariai įdėmiai stebi situaciją Sirijos oro erdvėje, ir sprendimas apie Australijos oro pajėgų veiksmų atnaujinimą šioje šalyje bus priimtas savo laiku. Australijos gynybos pajėgų veiksmai Irake koalicijos sudėtyje bus tęsiami toliau“

Rusijos grėsmė

Šis pranešimas nuskambėjo po to, kaip JAV KOP naikintuvas sekmadienį raketa oras-oras numušė Sirijos karo lėktuvą. Jungtinės Valstijos pareiškė, jog Sirijos lėktuvas buvo numuštas Sirijos oro erdvėje, ginant Sirijos teritorijoje amerikiečių palaikomas „Sirijos demokratines pajėgas“. Ši sukilėlių grupuotė kovoja su „Islamo valstybe“ Rakos, tapusios „ISIL“ placdarmu pakraštyje, Sirijos šiaurės-rytuose.

Minimas incidentas – pirmas tokio pobūdžio nuo amerikiečių karo veiksmų Sirijoje 2014 m. pradžios. Dėl jo Rusija pagrasino koalicijos aviacijai, raižančiai dangų labiau į vakarus nuo Eufrato upės.

Rusijos gynybos Ministerija Sirijos lėktuvo sunaikinimą pavadino „cinišku Sirijos Arabų Respublikos suvereniteto pažeidimu“ ir „karo agresija“.

Dėl šios priežasties, pareiškė rusų karinė žinyba, ji nutraukia ryšio kanalo naudojimą, konfliktinių situacijų derinimui, kuris buvo nustatytas tarp rusų ir amerikiečių kariškių Sirijoje.

Rusijos gynybos Ministerija savo pareiškime pažymėjo: „Nuo šio momento, Rusijos aviacijos vykdomų karinių uždavinių rajonuose Sirijos oro erdvėje, bet kokie skraidantys objektai, įskaitant lėktuvus ir tarptautinės koalicijos bepiločius aparatus, aptikti labiau į vakarus nuo Eufrato upės, bus lydimi Rusijos antžeminių ir karinių oro pajėgų gynybos priemonėmis ir laikomi oro taikiniais“.

Dramatiška eskalacija

Tarptautinių santykių tarybos (Council on Foreign Relations) vyresnioji mokslinė bendradarbė Gayle Tzemach Lemmon, pirmadienį pareiškė, jog dėl numušto Sirijos lėktuvo ir Irano raketų paleidimo per išeigines įvyko „dramatiška įtampos eskalacija kare, kurio kariauti Jungtinės Valstijos net nesirengė“.

Lemmon pasakė: „Šie įvykiai parodė, kaip ne visai paprastas sugyvenimas mūšio lauke privedė pre situacijos, kai palaikyti tokį sugyvenimą jau neįmanoma“.

Kariuomenės su konkuruojančiais tikslais šiandien pasirodė esančios pavojingai arti viena kitos Sirijos rytuose.

Jungtinės Valstijos aktyviai palaiko „Sirijos demokratines pajėgas“, kaip aljansas vadina sukilėlius, besibraunančius į Rakką palaikant koalicijos aviacijai.

Tuo tarpu Sirijos kariuomenė su savo sąjungininkais taip pat eina į Rakką, ir praėjusią savaitę sirų kariai pasiekė rajonus, kontroliuojamus sukilėlių, ko pasekoje susidūrimai tarp dviejų priešpriešoje esančių aljansų tapo beveik neišvengiami.

Kai sekmadienį Sirijos KOP bombardavo sukilėlių pozicijas, amerikiečiai atėjo į pagalbą savo partneriams ir numušė Sirijos lėktuvą.

O Irano kariškiai sekmadienį pareiškė, jog jie paleido keletą vidutinio nuotolio balistinių raketų į „Islamo valstybės“ objektus rytų Sirijoje, atsakydami į dvigubą teroro aktą įvykdytą Teherane birželio 7 dieną.

Tai buvo pirmas atvejis per 30 metų, kai Iranas smogė raketinį smūgį į kitą šalį. Tokiu būdu, jis žymiai sustiprino savo vaidmenį Sirijos kare.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 237

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...