infa.lt

Raimundas Karoblis: „Lietuva tęs aktyvų dalyvavimą Ukrainos gynybos reformų procese“

19 gegužės
15:21 2017

Gegužės 19 d. krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis susitiko su dviejų dienų vizito į Lietuvą atvykusiu Ukrainos gynybos ministru Stepanu Poltoraku (Stepan Poltorak), kurio metu aptarė šalims aktualius klausimus.

Ukrainos gynybos ministras pristatė Rusijos agresyvius veiksmus prieš Ukrainą, Ukrainos gynybos stiprinimą, aptarė Ukrainos gynybos sistemos reformos pažangą ir bendras pratybas. Stepanas Poltorakas pažymėjo, kad bendros pratybos stipriai prisideda prie Ukrainos gynybos stiprinimo ir padėjo sumažinti jų praradimus.

„Lietuva yra nedidelė šalis, tačiau jūs padarėte daugiau nei bet kuri kita didelė šalis. Turite savo požiūrį ir nebijote jo išsakyti ir pridedate viskuo, kuo galite,“ – sakė Ukrainos gynybos ministras.

Savo ruožtu R. Karoblis pažadėjo tęsti Ukrainai paramą ir remti šalį jai svarbiose srityse. Lietuva ir toliau aktyviai dalyvaus Ukrainos gynybos reformų procese, kurios prioritetu išlieka parama Specialiųjų operacijų pajėgų vystymui ir puskarininkių korpuso reformai.

„Vykdyti reformas, kai šalis kariauja, yra sudėtingas uždavinys, tačiau Ukraina daro teigiamą progresą reformų srityje. Dabar svarbiu išlaikyti tempą ir užtikrinti civilinę demokratinę kontrolę“, – sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis. Jis pažymėjo, kad Lietuva savo ruožtu ir toliau dės visas pastangas, kad padėtų Ukrainai stiprinant jos ekonomiką ir gynybą.

Susitikime ministrai aptarė Lietuvos karinio mokymo misiją ir planus steigti ilgalaikę mokymo misiją Ukrainoje. „Tai leis Lietuvos kariuomenei, derinant su kolegomis iš Ukrainos, efektyviau identifikuoti ir suplanuoti, kur, kada ir kokią mokymų ar patariamąją programą Ukrainos kariams. Įsteigus misiją Lietuvos ir Ukrainos karinis bendradarbiavimas pakils į naują kokybinį lygmenį“, – sakė krašto apsaugos ministras. Tai abipusiai naudinga tendencija, ypač Ukrainai siekiant artėti prie NATO.

Ministrai taip pat aptarė ir išorines grėsmes, bendras pastangas jas mažinti.

Tai buvo atsakomasis Ukrainos gynybos ministro vizitas Lietuvoje. Krašto apsaugos ministras R. Karoblis S. Poltorako kvietimu Ukrainoje lankėsi šių metų sausio pabaigoje.

Vizito Vilniuje metu Ukrainos gynybos ministras lankėsi ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centre. Pasak S. Poltorako, jį maloniai nustebino centro vykdoma veikla, šio centro specialistų pasirengimo ir profesionalumo lygiu.

Lietuva palaiko Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, remia Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos siekius. Bendradarbiavimas su Ukraina ilgą laiką yra vienas iš svarbiausių Lietuvos užsienio ir saugumo politikos prioritetų.

Mūsų šalis taip pat remia Ukrainą visomis įmanomomis ir teisiškai leidžiamomis formomis, įskaitant karinę paramą. Lietuva Ukrainai yra perdavusi ginkluotės elementų, nebenaudojamos amunicijos. Lietuvos civilinėse sveikatos priežiūros įstaigose ir karių reabilitacijos centre Druskininkuose priimami gydytis sužeisti ukrainiečiai, dalyvavę antiteroristinėje operacijoje.

Lietuvos kariuomenė bendradarbiauja su Ukrainos kariuomene karinio rengimo ir mokymo srityje. Ukrainos kariai kviečiami mokytis Lietuvos karinio rengimo įstaigose, Lietuva finansuoja Ukrainos karininkų mokslus Baltijos gynybos koledže. Lietuva kartu su Lenkija ir Ukraina yra įsteigusios trišalę brigadą LITPOLUKRBRIG.

Lietuvos krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministerijos prisideda prie NATO patikos fondą, kurio lėšomis finansuojamos Ukrainos kariuomenės valdymo, kontrolės, ryšių ir kompiuterių pajėgumų stiprinimo priemonės.

2016 m. pabaigoje Krašto apsaugos ministerijos užsakymu atliktais viešosios nuomonės tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai taip pat pritaria dėl Lietuvos karinės paramos Ukrainai – 63 proc. tam visiškai pritaria arba pritaria.

Alfredo Pliadžio nuotrauka

kam.lt informacija

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 48

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...