infa.lt

Konservatorius teigia, jog Lietuvos valstybinės įstaigos neturėtų būti formuojamos vienos kurios (tautinės) ideologijos principais

12 gegužės
17:31 2017
Mantas Adomėnas

tsajunga.lt nuotrauka

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai G. Landsbergis, M. Adomėnas, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, I. Šimonytė, V. Kernagis, A. Kubilius, M. Navickienė ir T. Langaitis išreiškė viešą paramą Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkei Daivai Vaišnienei, taip pat ragina jai suteikti galimybę likti šioje pozicijoje antrai kadencijai.

Viešumoje pasirodžius valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovo ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos pozicijai, kad dabartinė VLKK pirmininkė D. Vaišnienė neturėtų būti skiriama į šias pareigas antrajai kadencijai, TS-LKD nariai mano, jog tai yra politiškai motyvuotas sprendimas, neturintis nieko bendra su D. Vaišnienės kompetencija.

TS-LKD frakcijos atstovai pastebi, kad pastarosios atrankos į VLKK narius esminis kriterijus buvo požiūris į vadinamųjų „trijų raidžių“ (W, Q, X – red.) rašybą. Matant tai, kad Seime šiuo metu yra svarstomi alternatyvūs pasiūlymai, susiję su vardų ir pavardžių rašymu lotyniškais rašmenimis, toks Komisijos formavimo principas turėtų būti vertinamas kaip mėginimas uzurpuoti Seimo narių apsisprendimo laisvę, tam panaudojant naujos sudėties VLKK, kuri galėtų užblokuoti bet kokius europietiškus standartus atitinkančius vardų ir pavardžių rašymo projektus, jei tokie būtų priimti Seime.

„Kandidatų į Vyriausiąją lietuvių kalbos komisiją ir jos vadovo poziciją atranka vykdoma ne pagal kompetencijas, o pagal ištikimybę pseudotautinei ideologijai. Valstybės įstaigos, ypatingai tokios reikšmės, demokratinėse valstybėse neturėtų būti formuojamos pagal lojalumo kokiai nors vienai ideologijai principus“, – teigia Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys M. Adomėnas.

„VLKK turi būti formuojama remiantis profesionalumo ir kompetencijos kriterijais, o ne pagal pasirengimą vykdyti „zadanijas“, dalinamas vienos ar kitos Seimo interesų grupės. Manome, jog D. Vaišnienė yra principinga ir teisinga ekspertė, nuosekliai gynusi lietuvių kalbą, ir raginame ją skirti į VLKK vadovo pareigas antrajai kadencijai“, – prideda M. Adomėnas.

TS-LKD frakcijos nariai taip pat pabrėžia, kad atviras Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko E. Jovaišos pasakymas, jog D. Vaišnienei nesiūloma eiti antros kadencijos dėl jos požiūrio į asmenvardžius, nesutampančio su paties E. Jovaišos pozicija šiuo klausimu, prasilenkia ne tik su etika ir moralios politikos principais. Kyla klausimas, ar šiuo atžvilgiu nėra pažeidžiamas Seimo statutas ir teisinės normos. Taip pat kyla pagrįstų abejonių, ar E. Jovaiša gali ir toliau vadovauti Seimo Švietimo ir mokslo komitetui ar bent jau dalyvauti VLKK formavime ir vadovo skyrime.

infa.lt komentaras:
norėtųsi paklaust gerb. M Adomėno, kiek, jo nuomone, valstybėje gali būti vyraujančių ideologijų, ir keliomis iš jų turėtų vadovautis valstybės tarnautojai? Ir kurios ideologijos principai apskritai valstybėje turėtų būti laikoma pagrindiniais, jei remtumėmės Konstitucijos nuostata, kad Valstybę kuria Tauta, ir suverenitetas priklauso Tautai? Ar ne tautinės ideologijos principais, kuriais turėtų būti formuojama visų (ne tik Lietuvos) valstybių politika ir, suprantama, Valstybės įstaigų ideologinė veiklos kryptis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 90

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiau lai susitvarko savo tvartus....

vietnamiečių turėjo atominį ginklą?? Ar tada Vietnamas užpuolė Ameriką?...

PRIEDURNIO GABALE , A ATGRASINO VIETNAMIECIUS NUO KARO SU AMERIKA , KA ......

SAUNUOLIAI AMERIKIECIAI , SENIAI LAIKAS TVARKA DARYT PASAULYJE...

Kad JAV sprogs -seniai aišku. Dabar svarbiausias rūpestis - kaip padaryti, kad sprogdama pasaulio nesusprogdintų....