infa.lt

Rusija sako: šalin amerikiečių naikintuvus iš Sirijos dangaus. JAV sako: Ne.

07 gegužės
10:50 2017
Astana, Kazakhstan

Pasiuntiniai pasirašė memorandumą dėl saugumo zonų Sirijoje įkūrimo, derybų Astanoje, Kazachstane, metu. Nuotrauka: Stanislav Filippov / Agence France-Presse – Getty Images

JAV ir jų sąjungininkių šalių lėktuvams bus uždrausta skraidyti virš didžiosios Sirijos teritorijos dalies – tą numato Irano, Rusijos ir Turkijos pasirašytas susitarimas Astanoje (Kazachstane). Tačiau, kaip rašo The New York Times, JAV valstybės departamentas mano, jog susitarimas, kurio, tarp kitko, Jungtinės Valstijos nepasirašė, netrukdo bet kam kovoti su teroristais nepriklausomai nuo to, kokiame Sirijos regione jie bebūtų.

Susitarimas, kurį sudarant dalyvavo aukštas JAV valstybės departamento pareigūnas, numato keturių deeskalacijos zonų sudarymą, kuriose turi būti nutrauktos kovos tarp Sirijos vyriausybės ir sukilėlių. „Susitarimo dėka atsiranda galimybė, jog po tiek metų, kurių eigoje vyriausybės oponentai prašė JAV ir jų sąjungininkių nustatyti neskraidymo zoną, siekiant apginti taikius gyventojus nuo Sirijos kariškių apšaudymų, galų gale būtent Sirijos sąjungininkė Rusiją ją ir įves“, – rašo straipsnio autorius.

Beje, leidinys pažymi, kad plano realizavimas gali būti susijęs su eile sunkumų, kaip tas jau yra buvę ankstesnių ugnies nutraukimo bandymų metu. Taip ir šį kartą ne visos opozicinės grupuotės jį pripažino, o Sirijos vyriausybė pasiliko sau teisę tęsti kovą su tomis organizacijomis, kurias ji laiko teroristinėmis.

Be to, iš Rusijos pusės tame įžiūrimas bandymas išvengti amerikiečių smūgių į Asado karines pajėgas. Pasak Rusijos pusės, rusų ir turkų lėktuvams, lygiai taip pat, kaip ir amerikiečių, bus uždrausta skraidyti virš aptartų zonų. Tačiau, kaip rašo leidinys, iš leidžiamų amerikiečių koalicijai Sirijos regionų Rusija nori palikti tik šalies rytus, kuriuos kontroliuoja „Islamo valstybės“ pajėgos. Gaunasi, jog pagrindinis nesutarimo objektas – kas ir kada galės skraidyti virš neskraidymo zonų, – greičiausiai išliks aktualiu ir esant naujam susitarimui, daro išvadą straipsnio autorius.

Beje, Sirijos opozicijos atstovas derybose, pulkininkas Ahmad Berri, atvirkščiai, išsakė optimizmą, pažymėjęs, jog „šį kartą Rusija buvo rimtesnė“, o Asado režimas vykdys įsipareigojimus, todėl, kad to garantu yra Rusija. „Tad, jei Rusija pasakė nebombarduoti, režimas to nedarys“, – cituoja leidinys Berri žodžius.

Savo ruožtu Asado vyriausybė pareiškė, jog iniciatyvą palaiko, tačiau tęs kovą su teroristais, tokiais kaip „Islamo valstybė“ ir susijusiais su Al Qaeda smogikais bei kitomis teroristinėmis grupuotėmis, visoje Sirijoje. Opozicijos nuomone, tai reiškia, jog Sirijos kariškiai ir toliau tęs apšaudymus kovos su teroristais pretekstu.

Deeskalacijos zonos, iš esmės, apima visas sritis, kurias kontroliuoja nesusiję su „Islamo valstybe“ sukilėliai, įskaitant Idlibą ir šalia esančias Latakijos, Aleppo ir Hamos dalis, regioną šalia Jordanijos pasienio, rytinius Damasko rajonus ir Homso provinciją. Prie viso to, pavyzdžiui , Idlibe JAV veda aktyvią kovą su AL Qaedos grupuotės nariais, o į šias zonas pateko rajonai, kuriuose Turkija atakuoja kurdus, o taip pat didelę dalį Sirijos kariuomenės karo objektų.

Kaip bebūtų, kažkuria prasme visa tai – viso tik akademiniai ginčai, rašo NYT. Juk JAV niekada neprašė Sirijos vyriausybės leidimo jos teritorijos bombardavimui, o Sirija ir Rusija, savo ruožtu, labai laisvai interpretavo išimtis iš ankstesnių susitarimų dėl ugnies nutraukimo, rašo straipsnio autorius.

Ir vis dėl to, JTO valdininkai išreiškė viltį, jog šį kartą ugnies nutraukimas suveiks. Amerikiečių valdininkai pareiškė, jog palaiko bendrus susitarimo tikslus, tačiau skeptiškai žiūri į tai, jog Rusijai pavyks sulaikyti Sirijos vyriausybę.

„Šis susitarimas išsiskiria tuo, jog kai kurios šalys, palaikančios skirtingas kovojančias puses Sirijoje, sutiko bent jau su tuo, kad būtų pritrauktos išorinės pajėgos kontroliuosiančios ugnies nutraukimo susitarimo vykdymą“, – rašo The New York Times.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 269

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...