infa.lt

Foreign Policy apie NATO priešus virtualioje erdvėje

22 balandžio
20:32 2017

trolis

Geros naujienos, ironizuoja Foreign Policy žurnalistas: Donaldas Trampas (Donald Trump) daugiau nebelaiko NATO „reliktu“. Susitikimo su aljanso generaliniu sekretoriumi Jensu Stltenbergu metu, Trampas pagyrė organizaciją, kurią anksčiau kritikavo. Po 15 metų operacijų prieš Talibaną ir Al-Qaedą, buvusi TV šou žvaigždė suvokė, jog dabar aljansas „kovoja su terorizmu“.

Jeigu pats galingiausias politinis-karinis aljansas sulaiko griaunamuosius veikslus realiame pasaulyje, kai kurie nerimauja, jog virtualus karas pereina į virtualią erdvę, kurioje susiduria idėjos, – Kremliaus troliai stumia propagandą, o ISIL renka pasekėjus. Atsakymas, kai kurių ekspertų nuomone, slypi memuose – tuose „keistuose juokeliuose ir nuorodose, kurie atsiranda lyg ir iš niekur ir čia pat užpildo savimi visą virtualią erdvę“. Nedidelė mokslininkų ir ekspertų dalis nori, kad NATO stotų prieš prorusiškus, nusiteikusius prieš NATO trolius ir džihadistus internete.

„Laikas stoti į memų karą, – dar 2015 parašė ekspertas Jeff Giesea. – Trolingą galima laikyti partizaninio karo ekvivalentu, o memus – kintama propagandos valiuta“. Eksperto nuomone, memų karą veda ir ISIL ir Kremlius. „Jis palyginus nedaug kainuoja. Pajėgų mes turime. Kodėl gi ir mums nepabandyti to paties?“ – pasiūlė ekspertas.

Šį klausimą, tvirtina straipsnio autorius, kariškiai bando užduoti jau keletą metų. 2006 metais jūrų pėstininkų majoras Michael B. Prosser pasisakė už memų karo Centro sukūrimą. Praėjus penkeriems metams, specializuota Pentagono agentūra (JAV perspektyvaus gynybinių mokslinių-tyrimų darbų planavimo Valdyba) finansavo „karinės memetikos“ temos tyrimą. Jame, konkrečiai, buvo kalbama apie „idėjų karo“ svarbą, ypač kovoje su terorizmu „karinio memo“ figūra turi tapti informacija, kuri „plinta, daro įtaką ir pasižymi gyvybingumu“. Tai yra, daro išvadą straipsnio autorius, tai „tas pat, kas video klipai su šokančiais kačiukais, tik jų nagai labiau aštresni“.

Problema tame, jog NATO, kaip ir bet kurių šalių vyriausybės, siaubingai atrodo internete, todėl memai kol kas dar neįėjo į aljanso arsenalą, nežiūrint į tai, kad jis desperatiškai bando išmokti kuo geriau naudotis socialiniais tinklais.

„Kremliaus troliai ir palaikantys ISIL patyrę interneto naudotojai stovi visa galva aukščiau vyriausybinių naudojimosi socialiniais tinklais programų, dažnai valdomas diplomatų-retrogradų, kuriems draudžiama išreikšti kūrybiškumą“, – rašo straipsnio autorius. Tokių žmonių bandymai „apsiginkluoti humoru“ gali privesti prie kai kurių nejaukių momentų.

Pavyzdžiui, 2009 metais NATO užsakė „virusinį video-klipą“, ir štai kur nuėjo pusė milijono eurų.

Tai, kas pradžioje atrodo kaip siaubo filmas, nufilmuotas iPhone telefonu, artėjant finalui pasirodo besą laimingu šeimos susitikimu – viskas logiška, juk tai NATO, ironizuoja žurnalistas. Nieko stebėtino tame, kad šis ir dar du kiti video klipai šioje keistoje piaro-serijoje taip ir netapo virusiniais, ir projektas patyliukais buvo uždarytas.

„Beje, jie nors bando. Ir kas žino, dabar, kai Trampas suprato, kuo iš tiesų užsiima NATO, galbūt, jis paskolins aljansui truputi savo socialinių tinklų magiškojo patrauklumo“, – daro prielaidą Foreign Policy autorius.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 113

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Mano manymu, ji visiška idiotų. Va kas įvyksta, jai prie valdžios prileidžiamos bevaikės senmergės. Jai...

Kad sankcijos yra ne Rusijai, bet tiems durneliams, kurie jų laikosi......

A5

Klaunui pradejo demesio trukti :)...

A5

Dabar Vakarai kelia gamybos pramone i Vietnama, Malazija vel lipdami ant to pacio greblio bet...

A5

Vakaru gobsumas ir dabar niekur nedingo net sustiprejo plus dasidejo moraline degradacija ir trumparegiskumas. Vakaru...

Referendumo biuletenyje nė žodžio apie dvigubą pilietybę!...

Nepainiokit Dambrauskaitės su Katunskyte. O visa kita taikliai. Aplodismentai....