infa.lt

Amūro strėlės internete – kaip nubausti klastingą apgaviką

06 balandžio
05:18 2017

romantiskas susirasinejimasAna Rou su Entoniu Rėjumi susipažino per pažinčių programėlę Tinder ir tarp jų įsiplieskė audringas romanas.

Jie draugavo daugiau, nei metus, kol Ana nepamatė, kad jo paskyra – visiškas prasimanymas. Jos draugo vardas buvo visai ne Entonis, be to jis buvo vedęs ir turėjo vaikų, pasakoja BBC.

Kad lengviau sektųsi megzti pažintis, jis savo Tinder anketoje patalpino Holivudo aktoriaus nuotraukas, ir, kaip paaiškėjo vėliau, sugebėjo sugundyti ne vieną moterį.

„Pasislėpęs už romantiškų meilės ryšių, kurių aš taip troškau, jis mane išnaudojo kaip viešbutį su visais patogumais“, – sako Ana.

Netikrų paskyrų kūrimo praktika, siekiant užmegzti romantines pažintis, vadinama „ketfišingu“ (angl. Catfishing) ir yra ne kas kita, kaip interneto afera.

Išgyvenusi šią karčią patirtį, Ana paskelbė peticiją, kurioje reikalauja tokį elgesį internete paskelbti už įstatymo ribų.

Bet ar tai įmanoma, ir kiek rimtai tokią apgavystę pažinčių portale galima vadinti nusikaltimu?

Britų vartotojų teisių gynimo grupės Which duomenimis, daugiau nei pusė visų portalų ir mobiliųjų programėlių vartotojų yra susidūrę su netikra paskyra.

Kaip rodo Britanijos Nacionalinio kovos su sukčiavimu biuro duomenys, 2016 metais buvo užregistruotas didžiausias „romantiškų aferų“ skaičius, jų aukomis tapo 3889 žmonės, kurie visi kartu sudėjus prarado 39 milijonus svarų (48,6 milijono JAV dolerių).

Televizijoje netgi pasirodė speciali programa „Aferistas“ (Catfish), pasakojanti apie tai, kaip nepakliūti į romantiškas internetinio sukčiaus pinkles.

Pagal veikiančius įstatymus Britanijoje, netikros paskyros sukūrimas nėra laikomas nusikaltimu, nors kai kurie „ketfišingo“ veiksmai gali pakliūti į teisėsaugos akiratį.

Pavyzdžiui, jei apgaulės auka perdavė aferistui pinigus, tai internetinis aferistas gali būti teisiamas už sukčiavimą.

Jei kas nors, pasislėpęs po svetima paskyra, ima publikuoti tinkle įžeidžiančius pranešimus ar nuotraukas, siekdamas ką nors pažeminti, tai tokiam žmogui taipogi galima teisti už šmeižtą.

Žlugdanti apgavystė

2014 metais Britanijos parlamento lordų rūmai savo ataskaitoje pateikė išvadą, kad dabartinės veikiančios įstatyminės bazės pilnai pakanka bausti už nusikaltimus, padarytus internete.

Taipogi Karališkoji kriminalinė prokuratūra 2016 metais išleido naujas rekomendacijas teisėsaugos organams, kurioje aiškinama, kaip teisingai klasifikuoti internetinius nusikaltimus, pavyzdžiui tokius, kaip trolingas ar virtualus persekiojimas.

Ana Rou mano, jot to nepakanka.

„Aš nesutikau ir niekuomet nebūčiau sutikusi turėti intymių santykių su vedusiu vyru, juolab tokiu, kuris turėjo daugybę kitų moterų. Jo veiksmai aiškiai buvo suplanuoti siekiant išnaudoti moteris, bet teisėsauga nemato jo veiksmuose nieko nusikalstamo“, – rašo ji savo peticijoje.

Nepriklausomo portalo Get Safe Online, patariančio, kaip apsisaugoti internete, direktorius Tonis Nitas (Tony Neate) sutinka, jog „ketfišingas“ gali pridaryti žalos sukčių aukoms.

„Ši apgaulė gali sugriauti gyvenimą. Žinau atvejų, kai žmonės nusižudydavo – taip tai juos paveikdavo. Tai gali paveikti dvasinę pusiausvyrą, sukelti depresiją ir tokios aukos daugiau niekuo niekada nebepasitikės“.

Kaip taikyti naują įstatymą?

Tonis Nitas anksčiau tarnavo policijoje. Jo manymu, visuomenėje reikia diskutuoti apie tai, kaip bausti amūrinius aferistus, nors jis supranta, kad praktikoje naują įstatymą – jei jis atsiras – taikyti bus sudėtinga.

„Man labai gaila tos vargšės moters (Anos), bet turime būti realistais ir suprasti, ko konkrečiai mes norime ir kaip policija taikys naująjį įstatymą“, – teigia ekspertas.

Daugelis pažinčių portalų pataria vartotojams, kaip atpažinti melagį ir neprasidėti su netikra paskyra.

Populiariame puslapyje Match.com yra netgi specialistų komanda – jie patikrina, ar nuotraukos ir skelbimai tikri, bei ištrina įtartinus.

Ten taipogi yra ir automatinio skenavimo sistema, kuri leidžia išaiškinti įtartinas paskyras ir neleidžia registruotis dar kartą.

Kitas puslapis – Loverstruck – turi patikrinimo tarnybą, kuri kitų socialinių tinklų pagalba išsiaiškina, ar vartotojas nėra susituokęs ir, ar neapsimeta kuo kitu.

„Nekaltos priežastys“

Nežiūrint į visus tuos patarimus ir „skenavimus“, daugelis žmonių, ieškančių romantinių santykių internete, būna apgaunami – beje, tai nepriklauso nuo aukos išsilavinimo lygio.

Praeitą mėnesį universiteto dėstytoja, profesorė Džudi Latlin prisipažino, jog neteko 140 000 svarų, kuomet gauja aferistų pasinaudojo netikra paskyra.

O praeitais metais du aferistai sėdo trims metams už grotų už tai, kad iš vienos moters apgaulės būdu išviliojo 1,6 miljono svarų – taipogi pasinaudoję netikra paskyra pažinčių portale.

Ir vis dėl to, kaip spėja Pažinčių portalų asociacijos direktorius Endrius Maklelandas (Andrew McClelland), bausti už „ketfišingą“ bus sudėtinga.

Jis teigia, kad kas nors gali turėti ir nekaltų priežasčių, kad nenurodytų savo tikrų duomenų internete – pavyzdžiui, jei tas žmogus anksčiau jau yra turėjęs nepasisekusių santykių, o galbūt ir kentęs prievartą, arba nenori, kad jo buvęs partneris sužinotų apie jo naujus ryšius.

Taip pat koją pakišti gali įstatymas dėl duomenų apsaugos ir saviraiškos laisvės.

„Pati didžiausia problema: kaip įstatymu galima uždrausti žmonėms meluoti?“ – klausia Maklelandas.

Kaip neužkibti ant romantiško aferisto kabliuko:

– Uždavinėkite kuo daugiau klausimų. Nepasitikėkite vien tuo, kas užrašyta asmeninėje paskyroje.

– Ieškokite. Internete galima rasti papildomos informacijos apie tą žmogų.

– Patikrinkite, ar tas žmogus yra socialiniuose tinkluose, ar daug turi draugų ir kas publikuojama jo puslapyje.

– Papasakokite apie naują pažintį savo draugams ir artimiesiems. Pasitarkite dar su kuo nors apie tai, ar tas asmuo yra realus.

– Bendraukite pažinčių puslapyje. Neduokite naujajam pažįstamui savo telefono numerio ar asmeninio elektroninio pašto adreso tol, kol gerai jo nepažinsite.

– Niekada neperduokite pinigų. Jei kas nors iš jūsų pažinčių portale prašo pinigų, tai turi būti signalas – kas slypi už šių santykių.

parengė: Darius Dimbelis

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....