infa.lt

VSD veiklos ataskaita už 2016 metus – Rusijos grėsmės nemažėja

03 balandžio
08:23 2017

VSD veiklos ataskaita už 2016 metus tradiciškai prasideda VSD vadovo, Dariaus Jauniškio įžanga, kurioje pažymima, jog šiais laikais neįmanoma tiksliai nustatyti karo lauko ribų ar veikėjų ketinimų, kai puolimo ar gynybos ginklu tampa paprasčiausias kompiuteris, o kaunamasi ne tik dėl teritorijos, bet ir dėl žmonių sąmonės.

Darius Jauniškis, VSD direktoriusDarius Jauniškis primena Lietuvai, jog Rusijos vadovai kalbėdami pasauliui ir savo tautai vis dažniau meluoja, neteisingai pateikdami savo visuomenėje informaciją apie, esą amoralią ES, šalį (Rusiją) tegalvojančią užpulti NATO ir net Rusijos sportininkus neva gniuždančias tarptautines sporto federacijas.

Kaip grėsmė ataskaitoje taip pat primenama Rusijos karinė kampanija Sirijoje, iki šiol neįrodytos kibernetinės atakos, kurių tikslas, anot VSD vadovo, – įtakoti laisvų ir demokratinių rinkimų rezultatus svetur.

VSD vadovas primena, jog 2016 lapkričio 23 dieną Europos Parlamento priimtoje rezoliucijoje dėl pasipriešinimo Rusijos žiniasklaidos skleidžiamai propagandai, įvardijamas faktas, jog Rusija finansuoja kai kurias Vakarų valstybių visuomenę radikaliai skaldančias partijas. Darius Jauniškis džiaugiasi, kad tikrųjų Kremliaus tikslų demaskavimas nebėra vien tik „rusofobų baltų“ pramanas, kad tikruosius Kremliaus tikslus pradedama suprasti ir Europoje. Ir tikisi, jog dar ne per vėlu.

D. Jauniškis primena apie įkurtą „VSD pasitikėjimo telefoną“, kuriuo buvo skambinama maždaug po 100 kartų į parą pirmosiomis pasitikėjimo linijos kampanijos dienomis. VSD žada ir toliau plėtoti dialogą su patriotiškai nusiteikusiais ir pastabiais žmonėmis, žada VSD vadovas.

pasitikėjimo VSD lentelė

pasak lentelės didėjo visuomenės pasitikėjimas VSD

2016 metais apygardų teismams leidus VSD atliko 2026 veiksmus (2015 metais – 2290). Dažniausiai buvo pasiklausoma ir kitaip fiksuojama elektroninių ryšių tinklais perduodama informacija.

Grėsmės nacionaliniam saugumui padidėjo, tą rodo išvadų ir konsultacijų pateiktų 2016 metais skaičius – 29 519 – 3 tūkstančiais daugiau nei 2015 metais.

2016 metais, VSD siūlymu į Užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką nacionalinį sąrašą buvo įtraukta dvigubai daugiau asmenų, nei 2015 metais. Daugiausia asmenų įtraukta dėl jų keliamos terorizmo grėsmės.

Toliau primenama, jog didėjo VSD finansavimas, kurio pristatymas gan neaiškus, kai sakoma, jog 2016 metais VSD veiklai finansuoti ir investicijoms buvo skirta 24 609 tūkst eurų. O lyginant su 2015 metais biudžetas padidėjo 948 tūkst eurų, kai personalo išlaikymui skirta 149 tūkst eurų daugiau, nei 2015 metais.

Investicijomis VSD pavadino tas išlaidas, kurios buvo skirtos VSD pastatų komplekso Pilaitės pr. 19, Vilniuje statybai. Tiesa, kažkodėl nepaminėjo kada tos investicijos žada atsipirkti.

Prie pajamų Departamentas priskyrė ir gyventojų pervestą 2 proc pajamų mokestį, kuris sudarė apie 2 tūkst. eurų.

Grįžtant prie VSD veiklos 2016 metais, Departamentas primena apie kelias dešimtis bandymų verbuoti Lietuvos Respublikos piliečius iš užsienio žvalgybos saugumo tarnybų (ŽST) pusės, ir nustatytus keletas šimtų asmenų, turėjusių kontaktų su užsienio valstybių ŽST darbuotojais.

Pasak VSD ataskaitos, aktyviausiai prieš Lietuvos nacionalinius interesus veikė Rusijos ŽST. Vis dėlto 2016 metais šios valstybės ŽST bandymų verbuoti Lietuvos piliečius tiek mūsų šalyje, tiek užsienyje buvo užfiksuota mažiau. Tam įtakos, pažymima VSD ataskaitoje, turėjo Departamento pastangos supažindinant visuomenę su su priešiškų ŽST naudojamais metodais ir keliama grėsme.

Kontržvalgybos instruktažai buvo pravesti daugiau nei 1000 valstybės tarnautojų. Politikų ir pareigūnų.

2016 metais VSD patikrino 5086 asmenis siekiančius gauti leidimą dirbti ir susipažinti su slapta informacija.

įslaptintos informmacijso statistika

VSD stebėjo ir rinko duomenis apie asmenis skleidžiančius Rusijos propagandos tikslus atitinkančią informaciją. Departamento teigimu, tapo įprasta, kad Rusijos propagandą socialiniuose tinkluose skleidžia taip vadinami troliai, siekdami simuliuoti diskusijas Kremliui palankiomis temomis, eskaluoti tautinių mažumų problemas ir skaldyti visuomenę.

2016 metais VSD identifikavo kelias dešimtis trolių – pasak ataskaitos, daugiausia tai politine sistema ir savo socialine padėtimi nusivylę asmenys.

paveikslėlis

Neįvardintas buvęs Kauno kriminalinės policijos pareigūnas

VSD rinko informaciją ir apie asmenis, vykstančius ar ketinančius kariauti konfliktų zonose. Vieno Lietuvos piliečio atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 249-1 str. „Grupių, kurių tikslas – daryti teroristinius nusikaltimus, kūrimas ir veikla“ 3 dalį. VSD įtaria, jog jis tarnavo taip vadinamos Donecko Liaudies Respublikos ginkluotose pajėgose.

Tai buvęs Kauno kriminalinės policijos pareigūnas dirbęs joje 2001-2013 metų laikotarpiu. Kaip teigiama ataskaitoje, – jo pažiūros priešiškos NATO ir ES atžvilgiu, o savo pasisakymais jis remia prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje. Užfiksuota, kad tarpe tarp 2014-ųjų liepos ir 2015-ųjų gegužės šis asmuo buvo karinių veiksmų zonoje Rytų Ukrainoje.

Ataskaitoje paminėta, jog Departamentas vykdė pagal ES programą į Lietuvą perkeliamų pabėgėlių apklausas Graikijoje ir Turkijoje. Vienuolikos (11) apklausų metu buvo apklausti 74 pabėgėliai iš Sirijos ir Irako. VSD nustatė 9 asmenis, kurių kelionės tikslas nėra saugus prieglobstis ir keltų grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Migracijos departamentui rekomenduota neperkelti šių asmenų į Lietuvą.

VSD stebėjo apie 70 Lietuvos piliečių ir šalyje gyvenančių užsieniečių, dėl savo islamistinių pažiūrų galinčių kelti grėsmę nacionaliniam saugumui. Šie asmenys skirstomi į tam tikras rizikos grupės pagal grėsmę kurią jie kelia.

Rizikingiausiai grupei priskiriamas vienas asmuo, remiantis teroristinę grupuotę ISIS ir norintis dalyvauti „džihade“ Sirijoje, šiuo metu sulaikytas dėl narkotinių medžiagų laikymo, o jo atžvilgiu vykdomas ikiteisminis tyrimas.

2016 metais Departamentas nustatė 2 neprognozuojamo elgesio asmenis, dėl savo pasisakymų įvertintus kaip keliančius riziką ir linkusius į saviradikalizaciją (įdomus terminas), kurie, pasak VSD ataskaitos gali tapti vienišiais teroristais („vienišais vilkais“). Šiuos asmenis stebi Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Toliau VSD ataskaitoje rašoma apie ekonominius Kremliaus naudojamus svertus siekiant savo geopolitinių tikslų ir įtakos didinimo bei kokių priemonių buvo imtasi jiems neutralizuoti.

Departamentas rekomendavo pašalinti iš NATO konkurso dalyvių sąrašo 2 juridinius asmenis, nes šių įmonių akcininkė palaiko ryšius su Rusijos verslininkais ir aukšto rango pareigūnais, siejamais su Rusijos saugumo ir žvalgybos tarnybomis.

2016 metų VSD veiklos ataskaita užsibaigia pateikta VSD išvadų lentele:

VSD išvadų lentelė

Visą ataskaitą galima atsisiųsti iš čia:

  VSD 2016 metų veiklos ataskaita (1,6 MiB, 5 898 atsisiuntė)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 221

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...