infa.lt

Minskas nori parodyti protestuojantiems, jog Maidano čia nebus

27 kovo
15:52 2017
Milicija

REUTERS

Šeštadienį Minske galima buvo matyti neįprastą reginį: maždaug tūkstantis išėjo į gatves protesto prieš autoritarinę vyriausybę ženklan, praneša The Washington Post.

Spalvotųjų revoliucijų virusas pasiekė ir Baltarusiją

Baltarusijoje vėl protesto akcijos prieš „veltėdžių mokestį“

Nors renginys ir nebuvo sankcionuotas, žmonės vis tiek išėjo į gatves, „kur juos sutiko milicija su skydais ir ir guminėmis lazdomis, o netoliese stovėjo tankai ir kareiviai“, rašo leidinys. Dar iki maršo pradžios prasidėjo areštai ir žmonių mušimas. Vienos žmogaus teisių gynėjų grupės duomenimis viso buvo areštuota apie 400 žmonių.

„Maršo dalyviai buvo mušami, o moterys už plaukų tempiamos į autobusus. Man pasisekė pabėgti į artimiausią kiemą“, – pasakojo vienas protestų dalyvis.

Protestai prieš „veltėdžių mokestį“ apėmė visą Baltarusiją

„Ne veltėdžių“ maršo organizatoriams Baltarusijoje davė po 15 parų arešto

Nežiūrint į griežtą vyriausybės kontrolę, cenzūrą ir įtarimus dėl nesąžiningų rinkimų, Baltarusijoje iki šio momento nebuvo stambių demonstracijų, panašių į tas, kurios privedė prie Viktoro Janukovičiaus nuvertimo Ukrainoje ir Hosni Mubarako nuvertimo Egipte, rašo The Washington Post.

Šalyje veikai nedidelis opozicinis judėjimas, tačiau dauguma baltarusių nenori nuversti savo autoritarinės vyriausybės. Jie neina į gatves reikalaudami žodžio laisvės ir sąžiningų rinkimų, pažymi laikraštis. Jiems mielesni valdžios teikiami tarybinių laikų planavimo privalumai: adekvačios pajamos, nemokama sveikatos apsauga ir neblogos pensijos.

Žmonėms nereikia daugiau laisvės, – sako ekspertas Baltarusijos klausimais Balašas Jarabikas (Balazs Jarabik). – jiems reikia didesnio valstybės įsikišimo. Jiems reikalingas geresnis gyvenimas, tas, kurį jie turėjo anksčiau“.

Anksčiau šios problemos nebuvo pastebimos, tačiau dabar, Rusijos, o, atitinkamai ir Baltarusijos ekonomikos rimtai nukentėjo nuo sankcijų ir naftos kainų sumažėjimo. Kaip pasekmė – piliečių pajamos ėmė staigiai smukti, žmonės ėmė prarasti darbą, Jausdama beviltišką lėšų trūkumą Baltarusijos vyriausybė nutarė atkurti bedarbių apmokestinimą, anksčiau priimtą TSRS, rašo The Washington Post. (TSRS niekada nebuvo apmokestinti bedarbiai, nes nebuvo nedarbo, kaip tokio. O žmonės nenorintys dirbti buvo laikomi veltėdžiais ir baudžiami laisvės atėmimu iki 2 metų. – vert past.)

Šiuolaikinėje įstatymo „mokestis už veltėdžiavimą – veltėdžių mokestis“ redakcijoje reikalaujama iš asmenų, dirbusių mažiau nei 183 dienas per metus, kartą į metus mokėti valstybei 250$, tuo tarpu, kai vidutinis mėnesio atlyginimas siekia 380 dolerių. Atsisakiusiems mokėti gresia bauda ir dviejų savaičių laisvės atėmimo bausmė, praneša laikraštis (Lietuvoje „veltėdžių mokestis“ pavadintas kitaip – Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), tačiau jo esmė dar griežtesnė – čia pakanka nedirbti 1 mėnesį ir jau turi sumokėti 35€u, kas per metus sudaro maždaug 454$ -420€u – red. past).

Aleksandras Lukašenka pareiškė, jog šis įstatymas atkuria teisingumą. Tačiau baltarusiai mano kitaip: naujasis įstatymas parodo vyriausybės nesugebėjimą aprūpinti žmones darbo vietomis. Ir tai juos supykdė: skirtingai nuo ankstesnių protestų šios demonstracijos iššaukė platų atgarsį, pastebi leidinys.

Visuomenės pyktis pasirodė toks stiprus, jog prieš porą savaičių Lukašenka paskelbė, kad šiais metais šis įstatymas dar neįsigalios, nors ir nebus atšauktas pilnai, rašo The Washington Post.

Tačiau, kai kurių protestuojančių nuraminimui to pasirodė mažai, teigia leidinys. Visuomenės pykčio pagrindu, tradicinė Baltarusijos opozicija planuoja išskleisti labiau organizuotą judėjimą.

„Pirmą kartą vyriausybė prarado sugebėjimą kontroliuoti žmones, – tvirtina Jarabikas. Tai retas atvejis, kai šalies lyderiai padarė kažką tokio, kas įsiutino daugumą“.

Todėl vyriausybė ėmė nervintis, mano leidinys. Neužilgo iki pastarosios demonstracijos daugiau kaip šimtas opozicijos bendražygių buvo nuteisti dviejų savaičių areštui, o vieną jos lyderių, Vladimirą Nekliajevą, valdžia išsodino iš traukinio, kuris vyko į Minską, sakoma straipsnyje.

„Valdžia nori parodyti, jog Maidano nebus, – sako Jarabikas. – Ji nori parodyti, jog tai ji čia vadovauja“.

Minske teisiami 49 valdžios leistos protesto akcijos dalyviai

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 153

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....