infa.lt

Rinkimai Nyderlanduose. Nežiūrint į pralaimėjimą Olandijos dešinieji patenkinti rinkimų baigtimi

16 kovo
08:55 2017
Gertas Wildersas

Mes gavome 19, galbūt, 20 kėdžių, ir tai ne 30, kaip aš tikėjausi”, – pasakė žurnalistams Geertas Wildersas | EPA nuotrauka

Rinkimai Nyderlanduose. Olandų kraštutinis dešinysis politikas Geertas Wildersas (Geert Wilders) pripažino, jog jo partija pralaimėjo parlamento rinkimuose dabartinio šalies premjero Marko Ruttės (Mark Rutte) partijai ir nepasieks to rezultato, kurio tikėjosi. Laimėjęs rinkimuose Rutte pareiškė, jog Olandija nubalsavo prieš „kenksmingą populizmą“, rašo BBC.

Išankstinių balsavimo rezultatų (Exit poll) duomenys, rodo, jog nuosaikiai dešinioji Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD) vadovaujama Ruttės gaus 31 iš 150 vietų būsimajame parlamente prieš 19 Wilderso laisvės Partijos (PVV) vietų.

„Aš būčiau norėjęs turėti pačią stambiausią parlamentinę frakciją, tačiau mes gavome kėdes. Tai rezultatas, kuriuo galima didžiuotis“, – pareiškė Wildersas.

„Mes gavome 19, galbūt, 20 kėdžių, ir tai ne 30, kaip aš tikėjausi. Aš būčiau norėjęs, kad turėtume 30, o pas premjero Ruttės [partiją] – 20. Tačiau mes – tarp nugalėtojų, ir turime keturiomis vietomis daugiau, ir aš jus užtikrinu – patriotų pavasaris prasidės“, – pridėjo dešinysis politikas.

Ruttės triumfas ir pasaulio reakcija

Komentuodamas rinkimų rezultatus, apklausose pirmaujančios partijos vadovas ir šalies premjeras Markas Ruttė pasakė, jog Olandija nubalsavo prieš „kenksmingą populizmą“, kurio kitais pasireiškimais jis įvardijo „Brexit“ ir „Donaldo Trampo (Donald Trump) pergalę JAV rinkimuose.

„Aš nežinau, ką jis turi omenyje. Jis sako, kad egzistuoja blogas ir geras populizmas. Aš nelaikau savęs populistu apskritai, tačiau jis priskiria mane prie blogųjų populistų, prie kažkokių nacistų“, – pasakė atsakydamas į tai dešiniųjų lyderis Wildersas.

Ruttės pergalė buvo sveikinama Vokietijoje ir Prancūzijoje. „Nyderlandai! Nyderlandai! Jūs – čempionai!… Sveikinu su puikiais rinkimų rezultatais“, – parašė savo Twitter paskyroje Vokietijos kanclerės Angelos Merkel aparato vadovas Peteris Altmaieris.

„Sveikinu olandus, sutrukdžiusius kraštutinių dešiniųjų pakilimą“, – parašė savo mikro-tinklaraštyje Prancūzijos URM vadovas Jean-Marc Ayrault.

Geertas Wildersas, įkvėptas Donaldo Trampo pergalės Jungtinėse Valstijose, kampanijos metu aktyviai naudojo antiimigracinius ir antiislamiškus lozungus ir darė išpuolius prieš Ntderlandų marokiečių ir turkų bendruomenes.

Į Nyderlandų parlamentą, kaip taisyklė, patenka daugybė partijų, iš kurių nė viena nesurenka absoliučios daugumos, tad visos šalies vyriausybės jau daugiau kaip 100 metų eigoje yra koalicinės.

Prieš rinkimus visos šalies partijos atsisakė sudaryti koaliciją su Wildersu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 229

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....