infa.lt

Naglis Puteikis kovoja už Trakų senamiesčio ribų išsaugojimą prieš Rimi prekybos centro statytojus

10 kovo
03:30 2017
Naglis Puteikis

J. Vaiškūno nuotr.

Gavęs informaciją, kad Kultūros paveldo departamento (toliau– KPD) Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba (toliau – Vertinimo taryba) sumažino Trakų senamiesčio ribas taip, kad sklypas, esantis Vytauto g. 90, kurio dalis anksčiau buvo senamiesčio zonoje, į ją nebepatektų, ir toks sprendimas buvo priimtas vadovaujantis ne viešuoju interesu išsaugoti unikalų šio istorinio miesto kraštovaizdį, bet tenkinant privačius Dariaus Nedzinsko ir kitų „Rimi“ prekybos centro statytojų interesus, Seimo narys Naglis Puteikis kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, prašydamas pateikti išsamią informaciją apie tokio sprendimo priėmimo aplinkybes.

Parlamentaras paprašė nurodyti, kada įvyko KPD Vertinimo tarybos posėdis ar posėdžiai dėl Trakų senamiesčio ribų sumažinimo, kas pristatė argumentus dėl sumažinimo, kokia pranešėjo(-os) paminklosauginė patirtis, kodėl į šį posėdį ar posėdžius nebuvo pakviesti KPD Vilniaus padalinio, Trakų rajono savivaldybės paminklotvarkininkų ir Trakų istorinio nacionalinio parko (toliau – TINP) atstovai, kodėl apie sumažinimą nepranešta Trakų rajono savivaldybei, Vilniaus KPD padaliniui ir TINP‘ui bei viešai.

„Prašau paaiškinti, kaip projektų derintojams ir visuomenei sužinoti apie tokius sumažinimus – ar jie turėtų kasdien atsivertinėti kultūros vertybių registrą ir jo priedus? Taip pat prašau informuoti, ar pranešėjas(-a) žinojo, kad toje vietoje, kur sumažintos Trakų senamiesčio ribos, norima statyti „Rimi“ prekybos centrą, ar tai žinojo Vertinimo taryba, ar jos nariai bei sprendimo rengėjai deklaravo viešuosius ir privačius interesus, o tie, kurie susiję su minėto statybų projekto vystytoju D. Nedzinsku, „IKI“ ir „Rimi“, ar nusišalino nuo klausimo dėl sumažinimo?“, – klausia Seimo narys.

Ilgametę paminklosaugininko patirtį turintis N. Puteikis paprašė pateikti Trakų senamiesčio ribų sumažinimo argumentus, minėtų Vertinimo tarybos posėdžių protokolus ir garso įrašus. Atsižvelgdamas į tai, kad dr. Lina Leparskienė, atstovaujanti Trakų išsaugojimu besirūpinančius visuomenininkus, kurių paskelbtą peticiją internetu jau pasirašė beveik tūkstantis piliečių (http://peticijos.lt/visos/72276/signed), jau anksčiau prašė pateikti argumentus, bet sulaukė tik abstraktaus atsirašymo, N. Puteikis informavo KPD, kad tuo atveju, jei prašoma informacija ir vėl nebus pateikta,  jis ketina inicijuoti specialios Seimo komisijos įkūrimą.

Be to, N. Puteikis kreipėsi į Valstybinę kultūros paveldo komisiją ir Kultūros ministeriją, prašydamas išnagrinėti šį Trakų senamiesčio ribų sumažinimą kaip atvejį, kuris gali sudaryti paveldui pražūtingą precendentą, ir pateikti atitinkamus vertinimus bei išaiškinimus. Pvz., Seimo narys klausia, ar KPD vertinimo tarybos turi kviesti Trakų istorinio nacionalinio ir kitų parkų direkcijų, KPD, už paveldo tvarkymą atsakingų savivaldybių padalinių bei paveldo apsauga besirūpinančių visuomeninių organizacijų atstovus į savo posėdžius, kai keičiamos kultūros vertybių ribos ir vertingosios savybės.

„Kaip visuomenė gali pareikšti savo nuomonę svarstymo metu, jei viskas, įskaitant kultūros vertybės teritorijos sumažinimą, yra daroma slapčia? Kodėl analogiško dokumento-teisės akto – specialiojo plano rengimui yra taikoma viešo svarstymo ir viešo paskelbimo procedūra? Ar neturėtų tokia pat procedūra būti taikoma ir vertinimo tarybų aktams, kai keičiamos kultūros vertybių ribos?“, – klausia N. Puteikis.

Seimo nario Naglio Puteikio padėjėja-sekretorė

Rasa Kalinauskaitė, tel. (8 5) 239 6616

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 74

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...