infa.lt

Europos Sąjungos ateities scenarijai

02 kovo
14:26 2017

Žanas Klodas Junkeris

Europos Komisija parengė dokumentą, kuriame išdėstyti penki Europos Sąjungos ateities vystymosi scenarijai, rašo Die Welt. Scenarijai, apjungti į taip vadinamą „Baltąją knygą“, buvo pristatyti Europos Komisijos vadovo Žano-Klodo Junkerio. Nežiūrint į liūdnas ir skausmingas pasekmes,”Brexit” nesustabdys Europos Sąjungos jos kelyje į ateitį“, – pareiškė jis.

Potencialūs scenarijai, sutalpinti į 26 puslapių dokumentą (Baltoji knyga), parengti būsimam Europos Sąjungos valstybių ir vyriausybių vadovų aukščiausio lygio susitikimui Romoje kovo 25 dieną, kuriame bus pažymėtas Romos sutarties 60-metis, kas tapo pagrindu sukurti ES jos dabartine forma.

Rugsėjį Junkeris turės oficialiai pranešti, kokį iš scenarijų palaiko jis asmeniškai, o link metų pabaigos apsispręsti teks ir Europos Sąjungos lyderiams.

Pirmam scenarijui buvo suteiktas pavadinimas „Ta pačia kryptimi“: šiuo atveju ES toliau seks šiandienos kursu ir realizuos patvirtintas reformas. Bus tęsiamas darbas stiprinant eurą. Taip pat ES stengsis sudaryti prekybos sutartis su kitomis valstybėmis. Tolesnė integracija tų šalių, kuriose egzistuoja politinė priešprieša, bus neįmanoma, praneša leidinys.

Antrasis scenarijus vadinasi „Nieko išskyrus vieningą rinką“. „Jeigu ES valstybėms nepavyks susitarti kitais politiniais klausimais, Europos Sąjunga koncentruosis į vidinę rinką, – paaiškina straipsnio autorius. – Humanitarinė pagalba ir pagalba trečiosioms šalims bus sumažinta, bus įvesta papildoma kontrolė pasieniuose ir sudaryta mažiau prekybos sutarčių“.

Trečiasis scenarijus: „Tie, kurie nori daryti daugiau – daro daugiau“. Konkretizuojant, jei ne visos ES šalys gali eiti vienodu tempu, tada atskiros valstybės sustiprins tarpusavio bendradarbiavimą po ES vėliava. Pavyzdžiui, jos galės vykdyti bendras karines operacijas ir bendradarbiauti mokslo srityje.

Ketvirtas scenarijus: – „Daryti mažiau, bet efektyviau”. Kadangi visais politiniais klausimuose susitarti nepavyks, Europos šalys sukoncentruos savo dėmesį į temas, kurios neiššaukia nesutarimų. Pavyzdžiui, tai gali būti prekybos politika, pasienių apsauga ar bendros žinybos migrantų klausimu. Taip pat gali iškilti klausimas apie vieningos agentūros kovai su terorizmu sukūrimą, rašoma straipsnyje.

Penktas scenarijus vadinasi „Daryti kur kas daugiau kartu”. Čia, kaip rašoma straipsnyje, Europos Sąjungos šalys gali padaryti didžiulį proveržį ir pasiekti progresą iškart visoje eilėje politinių klausimų: kalba gali eiti apie glaudų bendradarbiavimą mokesčių teisėje, apie bendrą gynybinę 27 valstybių sąjungą, o taip pat apie gerokai didesnių piniginių lėšų skyrimą sprendžiant pabėgėlių klausimus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 378

Žymos:

1 Atsiliepimas

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiau lai susitvarko savo tvartus....

vietnamiečių turėjo atominį ginklą?? Ar tada Vietnamas užpuolė Ameriką?...

PRIEDURNIO GABALE , A ATGRASINO VIETNAMIECIUS NUO KARO SU AMERIKA , KA ......

SAUNUOLIAI AMERIKIECIAI , SENIAI LAIKAS TVARKA DARYT PASAULYJE...

Kad JAV sprogs -seniai aišku. Dabar svarbiausias rūpestis - kaip padaryti, kad sprogdama pasaulio nesusprogdintų....