infa.lt

Linas Balsys: „Jei Vyriausybė pritars dabartiniam lėšų perskirstymui, mokyklos ir darželiai renovacijos nesulauks“

22 vasario
18:23 2017
LInas Balsys

Linas Balsys | lzp.lt nuotrauka

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nepritarė Aplinkos ministerijos teikiamam Klimato kaitos specialiosios programos lėšų panaudojimui ir siūlo jį aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui persvarstyti, o Vyriausybę nepriimti nutarimo.

Aplinkos ministerija siūlo apie 90 proc. šios programos lėšų panaudoti daugiabučių namų modernizavimui, pažeidžiant Klimato kaitos valdymo įstatyme numatytas proporcijas, kurios buvo 20 proc. – klimato kaitos politikai, 40 proc. – atsinaujinančios energetikos priemonėms diegti ir 40 proc. – pastatų renovacijai.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys Linas Balsys teigia nusivylęs naujos Vyriausybės planais ir toliau tęsti, jo nuomone, ydingą, dar buvusio aplinkos ministro Valentino Mazuronio pradėtą praktiką renovuoti daugiabučius, tam skiriant beveik visas Klimato kaitos specialiosios programos lėšas, nepaliekant jų mokyklų ir darželių renovacijai.

„Tai, kad Aplinkos ministerija šiais metais planuoja 90 proc. Klimato kaitos specialiosios programos lėšų panaudoti daugiabučių namų renovacijai reiškia, kad Lietuvos mokyklos, darželiai, kuriems šiuo metu būtinai reikia renovacijos ir ši programa yra vienintelis būdas nors kiek renovuoti savo patalpas, – to nesulauks. Esu matęs perpučiamas ir labai prastos būklės mokyklas, kuriose esančios sąlygos neleidžia vaikams tinkamai mokytis. Manau, kad mokyklų, darželių renovacija turėtų būti prioritetinė. Taip pat atimama galimybė iš žmonių, pasinaudojant šia programa, kompensuoti savo namuose diegiamus saulės, vėjo, geoterminės energijos šaltinius, keičiant senus, taršius katilus į efektyvesnius biokuro. Mechanizmas, kuris vienintelis Lietuvoje skatino atsinaujinančios energetikos plėtrą ir realiai prisideda prie klimato kaitos mažinimo, beveik sustabdomas“, – sakė L. Balsys.

Pasak. L. Balsio, renovacijai dėmesys būtinas, tačiau patį renovacijos modelį reikia kuo greičiau persvarstyti. „Dabartinė sistema leidžia Europos Sąjungos ir valstybės pinigus išsidalyti nežinia kokioms firmelės, kurios renovaciją atlieka brangiai ir ne visada kokybiškai, renovacijos procesas stringa, o atlikti renovavimo darbai ne visada padidina namo energinį efektyvumą. Dabar dažnai nutinka taip, kad statybininkai aprengią namą „kailiniais“, o paskui įmonė bankrutuoja. Iki galo neatliekami būtini darbai. Šiandien apie 40 tūkstančių daugiabučių namų laukia renovacijos, tačiau jei kasmet Lietuvoje bus renovuojama mažiau nei 1000 daugiabučių, kaip yra daroma dabar, renovacija užtruks kelis dešimtmečius. Reikalingas naujas modelis, kuris leistų gyventojams renovaciją daryti etapais, o valstybės pinigai įmonėms būtų mokami už pasiektą energinę klasę“, – teigė L. Balsys.

Seimo narys L. Balsys Seimo pavasario sesijoje teikia lankstesnį renovacijos modelį, kuris leistų gyventojams daugiabutį renovuoti daug greičiau. „Mano siūlomame modelyje daugiabučių gyventojams suteikiama pasirinkimo laisvė organizuoti renovacijos procesą lengviau, etapais bei turėti garantiją, jog statybų įmonė bus motyvuota viską atlikti tinkamai, kad gyventojai tikrai pajustų naudą. Jei, pavyzdžiui, daugiabučio gyventojai nuspręs, kad jiems reikia sutvarkyti šilumos punktą, pakeisti langus, apšiltinti stogą ir pasiekti, pavyzdžiui, C klasės energinį efektyvumą, darbus atliekanti įmonė gautų valstybės numatytą kompensaciją po to, kai tie darbai būtų atlikti. Jei būtų poreikis, vėliau gyventojai galėtų siekti aukštesnės energinės klasės, už kurią vėl gautų kompensaciją. Tai paskatintų renovaciją, nes gyventojams ji būtų finansiškai labiau prieinama, būtų lengviau išvengiama broko, ji vyktų daug greičiau“, – sakė parlamentaras.

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 55

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...