infa.lt

Kinija treniruojasi prieš galimą konfliktą su JAV

19 vasario
06:32 2017
Kinijos laivyno apsilankymas San Diege

PLA laivyno personalo apsilankymas San Diego uoste | AP nuotrauka

Kinija pradėjo aktyvų pasirengimą potencialiam kariniam konfliktui su JAV, kadangi Donaldo Trampo (Donald Trump) prezidentavimas padidina netikėtų karinių veiksmų pradžios tikimybę, rašo South China Morning Post tinklapis. Ekspertai praneša, jog ypatingą dėmesį savo pasirengime Pekinas numatęs skirti saugumui jūroje.

Naujojo amerikiečių lyderio inauguracijos dieną Kinijos Liaudies išlaisvinimo Armijos (KLIA) tinklapyje atsirado pranešimas apie tai, jog karo galimybė tampa „labiau realūs“, turint omenyje situaciją Azijos-Ramiojo vandenyno regione. „Karštomis temomis: Kinijos valdžia laiko amerikiečių strategijos Azijoje pasikeitimus, JAV ginkluotųjų pajėgų dislokavimą Pietų Kinijos ir Rytų Kinijos jūrose, o taip pat amerikiečių priešraketinės gynybos sistemų dislokavimą Pietų Korėjoje.

Kaip pranešama, Kinija pasirengusi ir toliau vykdyti savo karinius mokymus atviroje jūroje, nepriklausomai nuo provokacijų iš užsienio valstybių pusės. Šie komentarai yra reakcija į JAV valstybės sekretoriaus Rekso Tillersono pareiškimus apie būtinybę uždaryti Kinijai prieigą prie dirbtinių salų, kurias Pekinas kuria „ginčytinose teritorijose“ Pietų Kinijos jūroje. Naujasis Baltųjų rūmų sekretorius Sean’as Spicer’is užtikrino, jog JAV sutrukdys Kinijai savintis žemes tarptautiniuose vandenyse.

Pasak Spicer’io, Amerika įsitikins, jog „mes ten giname savo interesus“. „Klausimas yra tame, – jei iš tiesų šios salos yra tarptautiniuose vandenyse ir nėra dalimi Kinijos teritorijos, – tada taip, mes pasirūpinsime apginti tarptautines teritorijas nuo vienos šalies užgrobimo“, – pabrėžė spaudos sekretorius.

Savo ruožtu KLR URM atstovė Hua Chunying pažymėjo, jog Jungtinėms Valstijoms vertėtų „būti atsargesnėms savo žodžiais ir veiksmais, kad nepakenktų taikai ir stabilumui regione“.

Analitikų nuomone, Kinijos kariuomenė visada yra pasirengusi potencialiam kariniam konfliktui su JAV, kas bebūtų jų prezidentu. Tačiau „galima bekompromisinis Donaldo Trampo požiūris“, apie kurį galima spręsti pagal naujojo lyderio ir jo šalininkų pareiškimus, neša savyje papildomą pavojų“.

„Tikimybė to, jog Kinija nusileis savo suvereniteto reikalavimuose esant spaudimui iš JAV pusės – labai maža. Galima būti įsitikinusiais, jog šis klausimas vis dažniau taps rizikingų prieštarų tarp Pekino ir JAV dalyku“, – aiškina Ian Storey iš Singapūro Pietryčių Azijos tyrimų Instituto.

Tuo pat metu Kinijos lyderis Xi Jinpingas ruošia stambias armijos reformas, o taip pat žymius pasikeitimus jos vadovybėje, išskiriant specialią formuotę būtent Pietų Kinijos jūroje. Kaip pastebėjo karinis ekspertas Song Zhongping, šiandien Pekinas aktyviai vysto savo laivyną ir daug į jį investuoja.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 145

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...