infa.lt

Google jau pradėjo savo serverių perkėlimą į rusiškuosius duomenų centrus

28 balandžio
19:41 2015

google serveriai - fotoGoogle savo duomenis jau laiko rusų informacijos centruose – tuose, kurie priklauso „Rostelekomui“. Šito reikalauja asmens duomenų įstatymas, kuris ims galioti po penkerių mėnesių.

Perkėlė duomenis

Amerikos kompanijos Google serverių perkėlimas į Rusiją kovo pabaigoje buvo aptariamas Ryšių ir komunikacijos ministerijos posėdyje, skirtame pasiruošti įstatymo dėl asmens duomenų saugojimo įsigaliojimui. Apie tai RBK pasakojo trys posėdžio dalyviai – kompanijų, valdančių duomenų apdorojimo centrus (DAC), atstovai ir šaltinis, artimas vyriausybei. Susitikime dalyvavo ryšių ministro pavaduotojai Aleksejus Sokolovas ir Rašidas Ismailovas, DAC Asociacijos prezidentas Aleksejus Degteriovas, taip pat stambiausių Rusijos informacijos centrų savininkai bei vadovai. Posėdžio organizatorius – RF interneto įgaliotinis Dmitrijus Mariničevas.

RBK gavo posėdžio stenogramą, pasak kurios vienas dalyvių pranešė, jog Google saugo informaciją jo kompanijos informacijos centro teritorijoje. „Kompanija Google (dabar) yra mūsų klientė. Mūsų įmonė – pusiau valstybinė“, – pažymėjo jis. Jo teigimu, Google iš pradžių „nieko prie savo įrangos neprileido“ – prieigą turėjo tik jų darbuotojai, atvykę iš užsienio.

Vienas posėdžio dalyvių patikslino, jog pranešimą apie Google skaitė „Rostelekomo“ darbuotojas. 3Data informacijos centrų tinklo generalinis direktorius Ilja Chala, taip pat dalyvavęs susitikime, patvirtino šią informaciją. „Rostelekomo“ atstovas Andrejus Poliakovas pabrėžė, jog kompanija savo klientus įvardinti gali tik gavus jų sutikimą. Google atstovė Svetlana Anurova pranešė, jog kompanija dėl asmens duomenų saugojimo komentarų neturi.

Saugoti Rusijos gyventojų asmeninius duomenis Rusijoje reikalauja 2014 metų liepą priimtas įstatymas Nr. 242 „Dėl pakeitimų atskiruose RF įstatymų aktuose apie asmens duomenų apdirbimo informaciniuose tinkluose tvarkos patikslinimą“ (žinomas kaip įstatymas dėl asmens duomenų). Rusijos ryšių priežiūros tarnyba (Roskomnadzor – vert. pastaba) bus atsakinga už „asmens duomenų apdirbimo kontrolę ir priežiūrą“, o būtent – įtraukti įstatymo pažeidėjus į specialų rejestrą. Duomenys privalo persikelti į Rusiją nuo 2015 metų rugsėjo 1 dienos. Verslininkų bendruomenė iki šiol negali suprasti, kaip dirbti laikantis naujojo įstatymo – kokie konkretūs duomenys priskiriami asmeniniams ir turi būti apsaugoti, ar galima turėti bazių kopijas užsienyje ir t. t. Kaip jau skelbė RBK, Roskomnadzor pažadėjo surengti maždaug dešimt „aiškinamųjų“ susitikimų su įvairių verslo sričių atstovais.

Priverstinė plėtra

Kompanijos StoreData generalinis direktorius Antonas Platonovas papasakojo, jog Google pradėjo pasirašinėti sutartis dėl įrangos talpinimo Rusijoje daugiau nei prieš metus. Jo turimais duomenimis, šiuo metu Rusijos informacijos centruose yra dešimtys kompanijos serverių stovų.

Dar vienas posėdžio dalyvis patvirtino, jog Google yra keleto komercinių Rusijos DAC klientas, įskaitant informacijos centrą TrastInfo. „2014 metų spalį Google buvo įrengusi apie 40 stovų, kurie užėmė pusę informacijos centro salės“, – sakė jis. Dabar, tvirtina verslininkas, kompanija nuomoja visą salę ir veda derybas dėl stovų nuomos dar vienoje TrastInfo salėje. TrastInfo spaudos atstovė Jelena Boglovskaja atsisakė komentuoti šią informaciją.

Chalos teigimu, serverio nuomos kaina priklauso nuo parametrų ir konfiguracijos, bet vidutiniškai apie 6 tūkstančius rublių mėnesiui. 3Data DAC tinkle turi nuo 15 iki 60 stovų, kiekvienas jų talpina 30-40 serverių, pridūrė ekspertas. Išeina, jog tik 40 stovų nuoma kas mėnesį pareikalautų 7 milijonų rublių.

Tačiau Google viską – įr įrangą ir stovus, turi savo – prieštarauja vienas RBK pašnekovų. „Kompanijai Google reikėjo tik salės“, patikslino jis. Jo teigimu, vietos vienam stovui nuoma kainuoja maždaug 2 tūkstančius dolerių (apie 108,06 tūkstančius rublių pagal balandžio 9 dienos kursą) per mėnesį, įskaitant elektros energijos suvartojimą, kondicionavimą ir kitas paslaugas.

Analitinės kompanijos PMR duomenimis, 2014 metais informacijos centrų komercinių paslaugų rinka Rusijoje pasiekė 11,7 milijardą rublių, tai 20,4 % daugiau, nei 2013 metais.

Nė vienas RBK pašnekovas negalėjo įvertinti galingumo, reikalingo Google duomenų saugojimui Rusijoje.

eBay ir PayPal taip pat bus perkeliamos

Balandžio 3 dieną eBay padalinio Rusijoje vadovas Vladimiras Dolgovas ir PayPal atstovas Rusijoje Aleksejus Abramovas, susitikime su Roskomnadzor vadovo pavaduotoja Antonina Prijezževaja patvirtino, jog yra pasiruošę rinkti ir saugoti Rusijos vartotojų asmens duomenis „pagal veikiančius įstatymus“. Apie tai RBK papasakojo Roskomnadzoro spaudos sekretorius Vadimas Ampelonskis.

eBay nuo pat pirmos dienos įeina į darbo grupę, sudarytą Rusijos elektroninių komunikacijų asociacijos bazėje, tačiau toks susitikimas su valdžios atstovais buvo pirmas, tvirtina RBK eBay atstovė Karina Groševa. Jos teigimu, kompanija norėjo gauti eilę atsakymų į klausimus apie įstatymą dėl asmens duomenų, kuris pradės galioti nuo 2015 metų rugsėjo 1 dienos. „Šiuo metu mes aktyviai dirbame su valstybiniais reguliatoriais, kad išnagrinėtume šį įstatymą ir jo įtaką eBay verslui bei mūsų klientams“, – pridūrė Groševa.

Pasak Ampelonskio, susitikimo iniciatoriumi buvo eBay. Kompanijos atstovus domino juridiniai klausimai, pridūrė Ampelonskis. Pavyzdžiui, jie klausė, kaip iš viso vartotojų masyvo išskirti Rusijos piliečius. Ampelonskio teigimu, Roskomnadzor šiuo atveju rekomenduoja naudoti „teritorijos principą“. „Jei vartotojas užregistravo savo paskyrą eBay iš Rusijos teritorijos (o šią informaciją eBay mato), vadinasi galima jį priskirti prie Rusijos asmens duomenų subjekto. Jei Rusijos pilietis yra užsienyje ir jo asmens duomenų surinkimas įvyksta užsienio valstybėje, tai toks atvejis nepakliūna į Rusijos teisėsaugos ribas“, – teigė Ampelonskis.

Kiti užsieniečiai

Posėdyje Chala papasakojo, jog 3Data užsienio klientai pradėjo perkėlinėti savo duomenų masyvus į Rusiją dėl asmens duomenų įstatymo. Amerikiečių kompanija Tourmaline Labs, kuri artimiausiu metu į Rusijos rinką išleis pokalbių programą Ugu išmaniesiems iOS ir Android telefonams, išsinuomojo virtualius serverius „debesyje“ viename iš 3Data DAC. „Tourmaline Labs atstovai, sužinoję, jog naujasis įstatymas greitai ims galioti, kreipėsi į mus pagalbos. Mes patarėme jiems serverius, su kuriais dirbs Rusijos naudotojai, laikyti Rusijoje – o jie taip ir padarė“, – pažymėjo verslininkas.

Dar vienas posėdis Ryšių ministerijoje duomenų saugojimo tema vyks balandžio viduryje, RBK pasakojo Mariničevas. Jo teigimu, pagrindinis šių posėdžių tikslas – sukurti standartus, kurie DAC savininkams ir operatoriams padės pasiruošti įstatymo 242-F3 galiojimo pradžiai.

„Kartu su Ryšių ministerija mes turime paruošti šios verslo atšakos atstovus bei kompanijas, kurie perkels savo asmens duomenis apie Rusijos piliečius į rusiškus serverius, padaryti tai organizuotai ir, esant galimybei, su mažiausiomis prastovomis“, – sakė Mariničevas kovo mėnesio posėdyje.

Ryšių ministerijos atstovas pastebėjo, jog įstatymą dėl asmens duomenų saugojimo rašė deputatai, o ministerija jo kūrime nedalyvavo, todėl „formuluotės nėra idealios“.

parengė: Darius Dimbelis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...