infa.lt

Apklausos: Europiečiai palaiko draudimą stabdantį musulmonų atvykimą

13 vasario
01:01 2017
Dešiniųjų maršas Berlyne prieš musulmonus, 2016 gegužė | DPA

Dešiniųjų maršas Berlyne prieš musulmonus, 2016 gegužė | dpa

Donaldo Trampo (Donald Trump) išleistas įsakas draudžiantis atvykti į JAV septynių šalių, kurių gyventojų daugumą sudaro musulmonai, piliečiams, iššaukė visame pasaulyje didžiulę kritikos bangą. Kaip rašo Deutsche Welle, po to, kai Baltųjų rūmų šeimininkas pasirašė minėtą įsaką, daugelyje europiečių sostinių praėjo masinės protesto akcijos prieš jame esančius imigracinius apribojimus. Kaip rašoma, į gatves išėjo kažkuri dalis Berlyno, Londono, Paryžiaus, Briuselio ir Lisabonos gyventojų.

Tuo tarpu, kaip išsiaiškino Londono tyrimų instituto Chatham House analitikai, daugelis Europos piliečių nusistatę prieš imigrantų skaičiaus augimą iš tų šalių, kurių gyventojų daugumą sudaro musulmonai. Dar iki Trampui pasirašant antimigracinį įsaką, ekspertai pravedė 10 tūkstančių žmonių iš dešimties Europos šalių apklausą, pasiūlę jiems išreikšti savo požiūrį į teiginį: „Tolesnę imigraciją iš šalių, kurių gyventojų daugumą sudaro musulmonai būtina sustabdyti“. Su tuo sutiko 55% apklaustųjų.

Apklausoje dalyvavo Belgijos, Vokietijos, Graikijos, Ispanijos, Prancūzijos, Italijos, Austrijos, Britanijos, Vengrijos ir Lenkijos gyventojai.

Kai kuriose iš šių šalių, pavyzdžiui – Prancūzijoje, Belgijoje ir Britanijoje – pakankamai didelę gyventojų dalį sudaro musulmonai. Kitose – tokiose kaip Lenkija ir Vengrija – jų praktiškai nėra. Tačiau šie skirtumai neatsispindėjo apklausos dalyvių požiūryje į musulmonus: tarp šalių, kuriose su pasiūlytu Chatham House teiginiu sutiko daugiausiai apklaustųjų, atsidūrė ir valstybės su nedidele musulmonų gyventojų dalimi.

Pats didžiausias procentas sutikusių su minėtu teiginiu (71%) buvo Lenkijoje. Po jos sekė Austrija, Vengrija, Belgija ir Prancūzija. Pažymėtina, jog praktiškai visos šalys, kur dauguma respondentų pasisakė prieš musulmonų imigraciją, arba atsidūrė centre to, kas vadinama migracijos krizė, arba pastaraisiais metais gyveno ten, kur vyko žiaurūs teroro aktai, organizuoti išeivių iš musulmoniškų šalių. Išimtimi tapo tik Lenkija.

Apie apklausos rezultatus, pažymi Deutsche Welle, leidžia spręsti ir toks faktas, jog visose šiose šalyse yra stiprios dešiniosios populistinės partijos, o kai kuriose iš šių valstybių dešiniųjų populistų atstovai netgi yra valdžioje. Pakančiausia iš visų į musulmonus-migrantus žiūri Ispanijos gyventojai. Čia su ekspertų pasiūlytu teiginiu sutiko 41% respondentų.

Chatham House išvados dalinai sutampa su amerikiečių sociologijos instituto Pew Research Center darytos apklausos išvadomis, paskelbtomis praėjusių metų vasarą. Amerikiečių ekspertai visumoje priėjo tokių pačių išvadų, kaip ir jų kolegos iš Didžiosios Britanijos, nors kai kuriose šalyse tyrimų rezultatai gerokai skyrėsi. Kaip išsiaiškino Pew, nekokios nuomonės apie musulmonus – 72% Vengrijos gyventojų, 69% italų, 65% graikų ir 50% ispanų.

Palyginimui – šis rodiklis Britanijoje ir Vokietijoje sudarė atitinkamai 28 ir 29%. Apklausos rezultatai taip pat liudija, jog vidutiniškai 59% apklaustųjų visose šalyse baiminasi, jog pastaruoju metų vykęs pabėgėlių skaičiaus padidėjimas gali iššaukti terorizmo aktų augimą.

Deutsche Welle reziumuoja, jog europiečių terorizmo baimė veda link to, jog jie rimtai pervertina musulmonų, gyvenančių jų šalyse skaičių.

Praėjusių metų rudenį, Britanijos tyrimų centras Ipsos MORI Institute paprašė europiečių įvertinti procentinį musulmonų-gyventojų skaičių savo šalyse. Paaiškėjo, jog Prancūzijos gyventojai mano: jog šalyje gyvena keturis kartus daugiau musulmonų, nei yra iš tiesų. Britanijos gyventojų vertinimas pasirodė tris kartus aukštesnis, nei yra realiai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 166

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....