infa.lt

Teisės ir Teisėtvarkos komitetas svarstė nepilnamečių apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje klausimą

10 vasario
11:28 2017

seimo posėdis

Reaguojant į pastarųjų dienų įvykius Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje įvyko parlamentinės kontrolės klausimo svarstymas, kurio metu buvo nagrinėjamos priežastys, kodėl neužtikrinama nepilnamečių apsauga nuo smurtaujančių asmenų artimoje aplinkoje. Posėdyje taip pat dalyvavo generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas, policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atsakingi atstovai.

Posėdžio metu aptartos vaikų paėmimo iš nesaugios aplinkos organizavimo, vaiko teisių apsaugos skyrių specialistų ir psichologų dalyvavimo nepilnamečių ikiteisminiame tyrimo apklausose užtikrinimo problemos, taip pat kalbėta apie neseniai Kėdainiuose įvykusio ir tragedija pasibaigusio įvykio priežastis, dėl kurių vaiko teisių apsaugos tarnyba, policija, prokuratūra neužtikrino mažamečio apsaugos.

Išklausius atsakingų institucijų atstovų, Seimo komiteto posėdyje konstatuota, kad nors ir vadovaujantis galiojančiomis Baudžiamojo proceso kodekso 186 straipsnio „Nepilnamečio liudytojo ir nukentėjusiojo apklausa“ 5 dalies nuostatomis („<….>Proceso dalyvių prašymu arba ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo teisėjo iniciatyva į nepilnamečio liudytojo ar nepilnamečio nukentėjusiojo apklausą privalo būti kviečiamas valstybinės vaiko teisių apsaugos institucijos atstovas arba psichologas, kurie padeda apklausti nepilnametį, atsižvelgdami į jo socialinę ir psichologinę brandą“) valstybinės vaiko teisių apsaugos institucijos atstovas arba psichologas privalo dalyvauti ikiteisminio tyrimo apklausose, tačiau šiuo metu valstybė neužtikrina psichologų dalyvavimo apklausiant nepilnamečius ikiteisminiame tyrime, nes trūksta tinkamai parengtų specialistų, reikalingų ikiteisminio tyrimo pareigūnams atlikti kokybišką ir nepilnamečių interesų nepažeidžiantį ikiteisminį tyrimą, taip pat akcentuota, kad trūksta bendradarbiavimo tarp kompetentingų institucijų, vykdančių greitąjį reagavimą į smurto prieš nepilnamečius atvejus, kai paimant vaikus iš nesaugios aplinkos, pažeidžiami galiojantys teisės aktai.

Generalinis prokuroras Teisės ir teisėtvarkos komitetą informavo, kad prokuratūra inicijavo visų 2016 m. ikiteisminių tyrimų, susijusių su nepilnamečių patirtu smurtu, nutraukimo pagrįstumą, taip pat atnaujino 2016 m. lapkričio mėn. nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl smurto prieš mažametį berniuką (Kėdainių atvejo).

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 57

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...