infa.lt

Linas Balsys: Seimo pavasario sesijoje bus siekiama pažaboti savivaliaujančius daugiabučių namų bendrijų pirmininkus

08 vasario
17:50 2017
LInas Balsys

 lzp.lt nuotrauka

Seimo narys Linas Balsys pakartotinai įregistravo Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo pataisas, kuriomis tikimasi sutramdyti savivaliaujančius bendrijų pirmininkus. Praėjusioje kadencijoje Seimo nario kartu su daugiabučių namų bendrijomis parengtoms pataisoms Seimas po pateikimo pritarė, tačiau patekusios į Seimo Aplinkos apsaugos komitetą jos nusėdo jo stalčiuose.

„Praėjusioje kadencijoje mano pataisos sulaukė nemažo pasipriešinimo. Didžiausias pasipriešinimas buvo jaučiamas iš bendrijų pirmininkų, kurie neperrenkami vadovauja bendrijoms po kelias dešimtis metų, yra įtakingi, turi įvairių ryšių. Tuo tarpu gyventojai skundžiasi jų veikla, nesitaikstymu su bendrijos nariais, piktnaudžiavimu savo pareigomis. Iki šiol sulaukiu nemažai skundų iš bendrijų dėl pirmininkų savivalės. Tokių skundų vis daugėja. Viliuosi, jog šioje Seimo kadencijoje užteks politinės valios priimti seniai reikalingas įstatymo pataisas“, – sakė L. Balsys.

Pasak L. Balsio, šiuo metu galiojančiame teisės akte nėra aiškiai ir vienareikšmiškai apibrėžtos bendrijos pirmininkų teisės ir pareigos, o jų parengti įstatai dažnai tampa viršesni už įstatymus ir atveria kelią savivalei.

„Kai kurie bendrijų pirmininkai yra tapę savotiškais „feodalais“. Jie bylinėjasi su bendrijos nariais už pačių bendrijos narių pinigus, piktnaudžiauja savo padėtimi, neteikia gyventojams jiems rūpimos informacijos apie bendrijos veiklą ir finansus. Dėl įstatymų spragų pasitaiko nemažai bendrijų pirmininkų, kurie užima šias pareigas po 20 ir daugiau metų niekada neperrinkti ir nesušaukę susirinkimų, pasinaudoję įstatymų leidžiama galimybe eiti pareigas laikinai“, – sakė L. Balsys.

Seimo nario teigimu, jis dažnai sulaukia gyventojų skundų dėl neskaidriai vykstančių sprendimų visai bendrijai aktualiais klausimais, su kuriais gyventojai nėra supažindinami. „Yra pasitaikę atvejų, kai bendrijos pirmininkas pats priima sprendimus dėl klausimų, kuriuos spręsti turėtų daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai – bendrijos visuotinis susirinkimas. Pavyzdžiui, bendrijos pirmininkas butų savininkų neinformuoja apie planuojamus atlikti daugiabučio namo remonto darbus arba paslaugas, jų apimtis, kainas, papildomus darbus ir t. t. O paskui žmonės, gavę sąskaitas, nesupranta, kodėl kažkas atliko darbus, kurių gyventojai neprašė, ir dar už nemažas sumas.

Dar kai kurie bendrijų pirmininkai sprendimą dėl, pavyzdžiui, daugiabučio namo stogo remonto, lifto keitimo, bendrų patalpų remonto priima apklausos būdu. Tokios apklausos ne visada būna skaidrios, pirmininkas gali manipuliuoti klausimo formuluote, formuoti žmogaus nuomonę sau palankia linkme. Nauju įstatymo projektu siekiama, kad sprendimai dėl svarbiausių reikalų, tokių kaip bendrijos įstatų keitimo, dėl pirmininko ir valdybos narių rinkimo ir atšaukimo iš pareigų bei bendrijos reorganizavimo ir panaikinimo būtų priimamai tik susirinkimų metu. Visi priimti sprendimai taip pat turi būti skelbiami viešai, kad su jais susipažintų ir sprendimo priėmime nedalyvavę gyventojai“, – teigė L. Balsys.

Įstatymo projekte nurodytas ir draudimas pirmininkams naudoti bendrijos lėšas savo teisinių ginčų išlaidoms padengti. Taip siekiama pažaboti pirmininkus, kurie samdosi teisininkus ginti ne bendrijos, bet asmeninius interesus, o teisiniai ginčai visiškai nėra susiję su bendrijos reikalais.

Tam, kad pirmininkai būtų suinteresuoti aktyviau spręsti bendrijos klausimus ir atstovauti jos nariams, siūloma pirmininko kadencijos laiką sutrumpinti iki dvejų metų, o naujo pirmininko kandidatūrą patvirtinti per 3 mėnesius vietoje esamų 12 mėnesių. Šios pataisos leistų išvengti atvejų, kai dėl kitų kandidatų balsavimo rezultatų apskundimo užsitęsia pirmininko patvirtinimas, o neperrinktam pirmininkui teisminių ginčių metu dar visus metus gali būti mokamas atlyginimas, nors jis jau nebevykdo savo pareigų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 48

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....