infa.lt

Dvikalbių žmonių smegenys dirba gerokai efektyviau

20 sausio
01:01 2017

smegenų efektyvumas

Dvikalbystė suteikia smegenims „galimybę taupyti savo energiją ir sugebėjimą pereiti prie svarbiausio“, rašo Pegė Sastr (Peggy Sastre) portale Slate.fr.

„Kanados Monrealio universiteto profesorės ir universitetinio mokslinio centro mokslinės bendradarbės Anos Inesos Ansaldo (Ana Ines Ansaldo) vadovaujamos grupės tyrimai rodo, jog dvikalbystė padidina smegenų gebėjimą susikoncentruoti: jos išmoksta imtis darbo ir neblaškyti dėmesio į pašalinės informacijos srautą. Ne todėl, kad mokėjimas kalbėti dviem kalbomis „stiprina smegenų raumenis“ ir sustiprina jas, o priešingai – todėl, kad daro jas mažiau imlias energetinių išteklių naudojimui, o tai reiškia – efektyvesnes“, – teigiama straipsnyje.

„Kad gautų tokį rezultatą, Ansaldo ir jos kolegos palygino vienakalbių ir dvikalbių žmonių funkcinius smegenų junginius – abiejų grupių tiriamieji turėjo atlikti užduotį, kur tuo pačiu metu reikėjo susikaupti ties vizualine informacija (daikto spalva) ir ignoruoti erdvinę informaciją (vietą, kurioje pasirodo tas daiktas). Pasirodo, jog žmonių, mokančių vieną kalbą, smegenyse buvo apimtas gerokai platesnis ir daugiau junginių turintis neuronų tinklas, o štai dvikalbių smegenys apsieina daug mažesniu, tačiau geriau pritaikytu tikslinei informacijai, neuronų tinklu“, – teigiama portale.

Tyrėjos manymu, „daugelio metų kasdienės dviejų kalbų valdymo praktikos bei vienos kalbos dengimo kita dėka, dvikalbiai tampa svarbios informacijos atrinkimo bei tos informacijos, kuri atitraukia nuo užduoties sprendimo, blokavimo ekspertais“.

Tai rodo, jog „dvikalbių smegenys yra efektyvesnės ir ekonomiškesnės, kadangi suaktyvina tik ekspertines smegenų sritis“.

„Ilgalaikėje perspektyvoje toks smegenų efektyvumas itin pasiteisina: kadangi dvikalbiai tokį patį rezultatą gauna neįtraukę į darbą senėjimui jautrios frontalinės smegenų dalies, tokia energijos ekonomija gali padėti išaiškinti, kodėl dvikalbiai palyginus yra geriau apsaugoti nuo fiziologinio smegenų senėjimo simptomų bei senatvinių dimensijų“, – pažymi Sastr.

parengė: Darius Dimbelis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 132

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...