infa.lt

Biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų kėlimo tvarka palies 180 tūkstančių žmonių

18 sausio
10:50 2017
Tomas Tomilinas

lvzs.lt nuotrauka

Vakar Seimas priėmė Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymą, kuriame numatytos taisyklės, kaip nustatomi, mokami ir didinami atlyginimai Lietuvos mokytojams, kultūros, socialiniams ir kitiems valstybės bei savivaldybių darbuotojams. Naujoji tvarka bus taikoma apie 180 tūkstančių Lietuvos piliečių.

„Visi šie žmonės turi sulaukti ne tik mūsų pagarbos, pripažinimo, bet ir uždirbti jiems priklausantį deramą atlyginimą. Įsigaliojus įstatymui pirmiausia padidės mažiausiai apmokamų specialistų (socialinių darbuotojų, sveikatos, kultūros ir meno bei kitų biudžetinių įstaigų specialistų – vertėjų, buhalterių, informacinių technologijų specialistų, teisininkų) atlyginimai“, – sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas.

Specialistams darbo užmokestis jau 2017 metais galės didėti nuo 10 iki 37 eurų per mėnesį. Įsigaliojus įstatymui bus tiksliau atsižvelgiama į darbuotojų kvalifikaciją, darbo sudėtingumą, sukurtos prielaidos mažėti specialistų emigracijai. Mažės ir atskirų veiklos sričių biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų disproporcijos, nustatytas konkurencingas atlyginimas atskirų profesijų darbuotojams, kurių trūkumas jaučiamas darbo rinkoje.

Pasak Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nario T. Tomilino, svarbiausia, kad šiandien priimtas įstatymas išplečia galimybę derėtis dėl atlyginimų. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje įstatymas įpareigos Vyriausybę derėtis su biudžetininkams atstovaujančiomis nacionalinėmis profesinėmis sąjungomis dėl bazinio algų dydžio (2016 metais jis sudarė 130,50 euro per mėnesį) ir tai įtvirtinti nacionalinėje sutartyje. Lietuvos teisėje atsiranda nacionalinės kolektyvinės sutarties sąvoka.

Iki šiol biudžetininkų darbo užmokestį lemiantis bazinis dydis nebuvo keičiamas aštuonerius metus. Nevyko jokių derybų, buvo tik imituojamas kalbėjimas apie socialinį dialogą, Skandinavijos patirtį ir pan. T. Tomilino nuomone, pagaliau tokia praktika baigsis – atlyginimai augs kasmet, jei tik bus finansinės galimybės. Iki šiol Lietuvoje pokyčiai vykdavo, krizės kildavo ir baigdavosi, biudžeto pajamos augo, o biudžetininkų algos ilgą laiką buvo užšaldytos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 90

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...