infa.lt

Seimo Žmogaus teisių komitetas apibrėžė 4 smurto prieš vaiką formas

11 sausio
19:50 2017
vaikas muša vaiką

nuotrauka: kloppenmum.wordpress.com

Sausio 11 d. posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas bendru sutarimu pritarė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo Nr. I-1234 2, 6, 10 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui Nr. XIIIP-113(2), kuriuo siekiama aiškiai uždrausti fizines bausmes ir bet kokį smurtą prieš vaiką bei apibrėžti keturias smurto formas.

Šį projektą Seimas buvo numatęs svarstyti pavasario sesijoje, tačiau Žmogaus teisių komitetas nusprendė siūlyti Seimo seniūnų sueigai įtraukti projektą artimiausio – sausio 12 dienos –Seimo posėdžio darbotvarkę, atsižvelgiant į tai, kad vaikų apsaugos nuo įvairių smurto formų situacija yra kritinė, vaikai nėra apsaugoti įstatymu nuo nepriežiūros, tėvų ir kitų teisėtų vaiko atstovų bei kitų asmenų smurto. Komiteto nuomone, vaiko socialinio, psichinio ir fizinio saugumo klausimus būtina spręsti neatidėliotinai.

Komitetas patobulino įstatymo projektą, patikslindamas sąvokas ir pakeisdamas siūlytą nepriežiūros, kaip vienos smurto formų, formuluotę. Šią formuluotę komitetas tikslino, siekdamas užtikrinti, kad skurdas, tėvų negalia ar kitokia sunki tėvų padėtis, kuri susidarė nepriklausomai nuo tėvų valios, negali būti vertinami kaip nepriežiūra ir tapti vaiko atskyrimo nuo šeimos priežastimi.

Priėmus įstatymo projektą būtų aiškiai įvardinta fizinės bausmės sąvoka, apibrėžta smurto prieš vaiką sąvoka bei nustatytos keturios smurto prieš vaiką formos (fizinis smurtas, psichologinis smurtas, seksualinis smurtas ir nepriežiūra). Svarbu tai, kad šiuo siūlomu įstatymu aiškiai būtų uždraudžiamos fizinės bausmės, kurios įvardintos fiziniu smurtu prieš vaiką. Valstybė būtų įpareigota imtis visų reikiamų teisinių, administracinių, socialinių ir švietimo ir kitų priemonių užtikrinti vaiko apsaugą nuo visų formų smurto, įskaitant fizines bausmes, kurį jis gali patirti iš tėvų, kitų teisėtų vaiko atstovų ar kurio nors kito asmens.

Su komiteto patobulintu įstatymo projektu galima susipažinti čia.

redakcijos komentaras:
minimi įstatymo pakeitimai, ypač 5 straipsnis faktiškai atima iš tėvų galimybę daryti kažkokį žymesnį poveikį auklėjant savo vaiką, nes absoliučiai bet kokios poveikio priemonės gali būti įvardintos, kaip smurtas prieš vaiką. Ar tai būtų fizinis ar psichologinis ar net nepriežiūra, nes vaiko auklėjimas dažniausiai remiasi savotiška prievarta prieš asmenybę, kai pareiga priešpastatoma vaiko norams.  Įstatymo 5 straipsnyje sakoma, kad drausminti galima savo nuožiūra, tačiau aiškiai neminima kas gi lieka leidžiama, nes viską, kas čia nepaminėta, esant tokiai formuluotei, galima įvardinti smurtu prieš vaiką:

5 straipsnis. 49 straipsnio pakeitimas
Pakeisti 49 straipsnio 1 dalį ir ją išdėstyti taip:
„1. Vaiką, vengiantį atlikti savo pareigas, už drausmės pažeidimus tėvai, kiti teisėti vaiko atstovai gali drausminti savo nuožiūra, išskyrus fizines bausmes ir (ar) bet kokį kitą smurtą prieš vaiką.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 428

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...