infa.lt

Times: Lietuvoje rengiami partizanai „Rusijos okupacijos“ atvejui

02 sausio
19:59 2017
Lietuviai partizanai

Lietuvos šaulių Sąjunga mokosi partizaninio karo miške | The Times nuotrauka

The Times žurnalistas Tomas Parfittas (Tom Parfitt) Lietuvos šaulių Sąjungos kvietimu dalyvavo šios organizacijos karių-savanorių mokymuose. Dešimt įvairaus amžiaus žmonių apsnigtame miške Vilniaus pakraštyje repetavo pasalą „okupacijos“ iš Putino Rusijos atvejui, rašoma straipsnyje. Šie žmonės priminė straipsnio autoriui partizanus, kurie kovojo su TSRS kariuomene periodu tarp 1944 iki 1953 metų.

„Mes turime pasirengti savo šalies gynybai nuo priešo“, – paaiškino 35-metis verslininkas Mantas Raukys, užsiimantis pagalvių ir antklodžių prekyba. Papildomai jis paaiškino, jog įstojo į Lietuvos šaulių Sąjungą prieš metus dėl „Krymo okupacijos“.

„Jie pažeidė tarptautines taisykles ir okupavo dalį Ukrainos. Ir egzistuoja reali rizika, jog panašiai gali įvykti ir Lietuvoje“, – pabrėžė Raukys.

Kaip pabrėžia The Times, priešpriešos aktų tarp Vakarų ir Rusijos apsikeitimo fone, dėl abiejų pusių vykdomo karinio potencialo didinimo Rytų Europoje. Baltijos šalys tyliai ruošiasi partizaninei kovai tam atvejui, jei jos bus užgrobtos.

Lietuvos kariuomenėje viso tik keletas tūkstančių kareivių, tuomet kai Rusijoje šalies vakaruose dislokuota apie 300 tūkstančių kariškių, teigiama straipsnyje. Šiais metais Lenkijoje ir Baltijos šalyse turi būti dislokuoti 4 NATO batalionai po tūkstantį karių kiekviename.

Straipsnyje pabrėžiama, jog šie kariniai daliniai vargu ar gali rimtai pakeisti bendrą situaciją regione, o tai reiškia, jog užpuolimo atveju gali būti pasinaudota lengvai ginkluotais mobiliais padaliniais, sudarytais iš nereguliariosios kariuomenės dalinių.

The Times žurnalistas pabuvojo Lietuvos šaulių Sąjungos štabe, kur pabendravo su štabo karininku Dovydu Roguliu. Pasak pastarojo, po „po Rusijos įvykdyto Krymo užgrobimo“, organizacijos narių skaičius staigiai išaugo. Prieš du metus suaugusių Sąjungos narių skaičius siekė mažiau nei 2 tūkstančius žmonių, o dabar jau yra 4500 žmonių. O jaunimo skaičius organizacijoje išaugo nuo 5 tūkstančių iki 6 tūkstančių žmonių.

Tarp Lietuvos šaulių Sąjungos savanorių yra netgi parlamento narys, buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, kuris įstojo į šią organizaciją prieš du metus.

„Aš įstojau, kad būčiau kartu su kitais žmonėmis, pasirengusiais veikti grėsmės mūsų šaliai akivaizdoje, – pabrėžė Ažubalis. – Suprantama, aš nemanau, kad mes galėtume kovoti taip efektyviai, kaip profesionalai, bet mes galėtume atlikti savo pareigą užnugaryje, veikdami kaip partizanai“.

Taip pat buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras pareiškė: „Po Krymo mes supratome: Rusija griauna pokario saugumo struktūrą, būtina kažko imtis, visuomenė turi reaguoti“. Tuo pačiu Ažubalis išreiškė nuogąstavimus dėl to, kad Maskva gali surengti savotišką provokaciją, kad „pateisintų konflikto pradžią“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 374

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...