infa.lt

Liberalai siūlo skirti 3 mln. eurų šeimoms, norinčioms pasinaudoti pagalbiniu apvaisinimu

21 gruodžio
13:13 2016

 

Viktorija Čmilytė-Nielsen (kairėje)

Viktorija Čmilytė-Nielsen (kairėje)

Nuo 2017-ųjų turi įsigalioti šiuolaikiškas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, tačiau tam, kad šeimos galėtų realiai pasinaudoti pagalbinio apvaisinimo procedūra ir susilaukti vaikų, valstybė turi užtikrinti tinkamą finansavimą, – sako liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Todėl liberalai siūlo skirti papildomus 3 milijonus eurų nevaisingumo gydymui, šias lėšas numatant 2017 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete.

„Suprantame, kad būtinas ne tik šiuolaikiškas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, bet ir reali, pakankama valstybės finansinė parama šeimoms, norinčioms susilaukti vaikų. Kaip žinome, Lietuva kartu su Latvija yra vienintelės šalys visoje Europos Sąjungoje, iki šiol net iš dalies nekompensuojančios nevaisingumo gydymo. Vyriausybė ir naujasis sveikatos apsaugos ministras neužtikrino, kad finansavimas 2017 metais bus skirtas. Reikalausime, kad šios spragos neliktų“, – prieš biudžeto priėmimą Seime sakė Seimo Žmogaus teisių komiteto narė V. Čmilytė-Nielsen.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga negalėjo atsakyti, kiek lėšų iš PSDF biudžeto bus skirta pagalbinio apvaisinimo procedūroms, reikiamiems vaistams kompensuoti. Kiek anksčiau liberalai inicijavo kreipimąsi į Seimo valdybą, prašydami, kad nepriklausomi ekspertai papildomai įvertintų valdančiųjų siūlytas radikalias Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas. Specialistai savo išvadas Seimui dar pateiks vėliau.

Liberalai mano, kad šeimoms turi būti sudarytos sąlygos gauti šiuolaikišką ir naujais medicinos pasiekimais paremtą pagalbinį apvaisinimą, be nepagrįstų ribojimų dėl embrionų šaldymo ir kitų draudimų. Pagalbinis apvaisinimas.

Lietuvoje su nevaisingumo problemomis susiduria maždaug 50 tūkstančių šeimų. Skaičiuojama, kad įteisinus šiuolaikišką pagalbinį apvaisinimą mūsų šalyje per metus galėtų papildomai gimti iki tūkstančio naujagimių. Visame pasaulyje po pagalbinio apvaisinimo procedūrų jau gimė 5 milijonai vaikų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 32

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...