infa.lt

Elonas Muskas pradėjo karą už žodžio laisvę: „principai svarbesni už pelną”

08 balandžio
15:52 2024

Wlonas Muskas - Twitter - X

Elonas Muskas pradėjo karą už žodžio laisvę prieš Brazilijos Aukščiausiąjį Teismą

Konfliktas tarp Elono Musko ir Brazilijos teismų sistemos prasidėjo praėjusį šeštadienį nepaklusnumo aktu, o sekmadienį peraugo į visavertį karą. Socialinio tinklo „X” savininkas pareikalavo vieno iš aukščiausių Brazilijos teisėjų atsistatydinimo, kaltindamas jį kėsinimusi į žodžio laisvę.

Teisėjas, savo ruožtu, įtraukė amerikiečių milijardierių tarp kaltinamųjų didelio masto byloje dėl dezinformacijos skleidimo šalyje ir bandymo įvykdyti valstybės perversmą, o už teismo reikalavimų nevykdymą „X” turės mokėti po 100 000 realų per dieną.

Praėjusį šeštadienį, balandžio 6 d., Elonas Muskas vieną po kitos pradėjo publikuoti „X” žinutes apie Brazilijos teismo nurodymus užblokuoti kai kurias socialinio tinklo paskyras. Kokios tiksliai paskyros, nežinoma.

Tiksliai nežinoma, kiek paskyrų buvo užblokuota. Tiksliai nežinoma ir tai, kada buvo gautas vienas ar keli teismo įsakymai dėl blokavimo. Tačiau Elonas Muskas žada „netrukus” atsakyti į visus šiuos klausimus. Tuo tarpu amerikiečių verslininkas pareikalavo, kad atsistatydintų Alesendras de Moraisas, vienas iš vyriausių Brazilijos teisėjų.

„Artimiausiu metu „X” paskelbs visus reikalavimus (Alesendrui de Morais) ir kaip šie reikalavimai pažeidžia Brazilijos įstatymus. Šis teisėjas įžūliai ir ne kartą išdavė [savo šalies] konstituciją ir Brazilijos žmones. Jis turėtų atsistatydinti arba būti nušalintas nuo pareigų”, – rašė E. Muskas.

Kartu su tuo „X” savininkas teigė, kad visos paskyros, kurias socialinis tinklas anksčiau blokavo teismo sprendimu, bus atkurtos.

„Panaikiname visus apribojimus. Dėl to galime netekti visų pajamų Brazilijoje ir būti priversti uždaryti savo biurą šioje šalyje. Tačiau principai yra svarbesni už pelną”, – apibendrino Elonas Muskas.

Tačiau dar visai neseniai šalių įstatymai ponui Muskui buvo svarbesni už jo paties principus. Pernai interviu BBC jis sakė: „Negalime prieštarauti šalies įstatymams. Jei reikia rinktis, ar mūsų žmonės keliaus į kalėjimą, ar mes laikysimės įstatymų, mes laikysimės įstatymų.”

Apie kalėjimą už paskyrų atblokavimą bent jau kol kas negali būti nė kalbos. Aukščiausiasis Teismas į „X” tinklo savininko nepaklusnumo aktą sekmadienį sureagavo pradėdamas tyrimą dėl milijardieriaus.

Dabar jis atsidūrė greta asmenų, kuriuos Brazilijos vyriausybė įtaria dezinformacijos skleidimu ir neapykantos kurstymu socialinėje žiniasklaidoje, buvusio prezidento Jairo Bolsonaro valdymo laikotarpiu.

Vadinamoji skaitmeninė milicija, kurios veikla, valdžios institucijų nuomone, be kita ko, lėmė vyriausybės pastatų šturmą Brazilijos sostinėje 2023 m. sausį – iškart po J. Bolsonaro pralaimėjimo rinkimuose.

Šis šturmas laikomas bandymu įvykdyti valstybės perversmą, o dabartinis šalies prezidentas Lula da Silva yra pasiryžęs užtikrinti, kad jo pirmtakas būtų patrauktas atsakomybėn už praėjusių metų sausio įvykius. Šiai bylai pirmininkauja teisėjas Alesendras de Moraisas, kurio atsistatydinimo siekia Elonas Muskas.

„X privalo susilaikyti nuo bet kokio jau priimto teismo įsakymo nevykdymo, įskaitant Aukščiausiojo Teismo užblokuoto profilio atnaujinimą”, – rašoma teisėjo Moraiso nutartyje.

Už teismo nutarties nevykdymą „X” turės sumokėti 100 000 R$ per dieną (19 700 JAV dolerių).

Praėjusiais metais teisėjas jau buvo pradėjęs tyrimą prieš „Telegram” ir „Google” vadovus už tai, kad jie kritikavo įstatymo projektą, kuriuo atsakomybė už neteisėto turinio nepašalinimą iš teismų perkeliama interneto bendrovėms, kurioms priklauso interneto platformos.

Vyriausybė nori, kad bendrovės pačios rastų neteisėtą turinį ir jį pašalintų, nelaukdamos teismo nurodymų, o tada pateiktų ataskaitą. Už nesilaikymą siūloma skirti dideles baudas.

Kalbant apie Elono Musko demaršą, panašu, kad jis tik paspartins šio įstatymo priėmimo procesą. Pavyzdžiui, Brazilijos generalinis prokuroras Jorge Messias pareiškė, kad socialiniai tinklai šalyje turėtų būti kuo greičiau „reguliuojami”:

„Negalime gyventi visuomenėje, kurioje užsienyje gyvenantys milijardieriai kontroliuoja socialinius tinklus ir leidžia sau pažeidinėti teisinės valstybės principus, nevykdydami teismo nutarčių ir grasindami mūsų valdžios institucijoms”.

Tuo tarpu Elonas Muskas užblokuotiems brazilams siūlo atsisiųsti VPN programėlę, padėsiančią apeiti blokavimą:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 162

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Algirdas    -  2024-04-08, 23:59

    Už žodžio laisvę kariauja tik cenzoriai, (tokie kaip Muskas) visi kiti tiesiog laisvai reiškia savo nuomonę. Žodžio laisvė gyva tol kol ja naudojamės, o ne kariaujame už ją.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Kaip ir    -  2024-04-09, 00:27

    visi turtuoliai,jis kovoja uz savo itaka,o ne uz musu laisves! Joks turcius NIEKADA nesirupins ubagais! Aksioma,skia!

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vardas    -  2024-04-10, 22:57

    Palaikau Eloną Muską.
    Nuo to laiko, kai jis įsigijo Tviterį, šis tapo viena laisviausių socialinių tinklų platformų pasaulyje.
    Su Twiterio įsigijimu ir pavertimų atvira tiesai platforma buvo suduotas stiprus smūgis cenzūrai socialiniuose tinkluose.
    Net ir tokiose totalitarinėse šalyse kaip Brazilija, Kanada, Vokietija žiniasklaida turi būti laisva.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žmogui numatytas subalansuotas variantas - pusiausvyra tarp sielos ir kūno, tarp dvasios ir materijos......

Labai teisingai pastebėta, mokesčiai kurie sumokami iš automobilių savininkų yra nusavinami ir po valdžia teigia,...

Labai ačiū Ordo Luris komandai už veikimą vardan bendrojo ir ypač mūsų vaikų gėrio. Taip...

A5

Ursula von der Liar...

Iki kokio lygio nusirito valdžios atstovai ??? Jeigu tokie kaip šurajevas iš įleidžiamas į seima....

Be to manau, kad Vokiečių valdantiesiems yra labai patogūs šie taip bvadinami suimti teroristai, nes...

Išvezus anapus Uralo porą ešelonų konservatorių, karo pavojus sumažėtų dešimt kartų....