infa.lt

„Amazon” uždaro parduotuves be kasininkų: vietoj DI pirkėjus stebėjo tūkstantis indų

05 balandžio
06:40 2024

Amazon Go Grocery parduotuvė

„Amazon” nusprendė atsisakyti programos „Just Walk Out”, pagal kurią klientai galėjo pasiimti prekes ir išeiti iš parduotuvės nemokėdami prie kasos.

Sistema rėmėsi kameromis ir jutikliais, kurie turėjo automatiškai nuskaityti klientų veiksmus ir išduoti mokėjimo čekius, praneša „The Verge” leidinys.

Projektas susidūrė su daugybe problemų: klaidomis, privatumo pažeidimais ir brangia įranga. Be to, dirbtinio intelekto (DI) darbą stebėjo daugiau nei tūkstantis darbuotojų iš Indijos, kurie rankiniu būdu užtikrindavo kasos operacijų tikslumą.

Kartu su visu tuo projektas buvo pozicionuojamas kaip parduotuvių be pardavėjų sistema. Dabar „Amazon” pereina prie „Dash Carts” technologijos, kuri leidžia pirkėjams skenuoti prekes jas įmetant į krepšelį.

Iš visų didžiųjų parduotuvių, kuriose įdiegta ši sistema, „Amazon” pašalina sistemą „Just Walk Out”, o vėliau šiais metais ruošiasi plėsti „Amazon Fresh” parduotuvių tinklą. Tačiau bendrovė ir toliau naudos šią technologiją mažesnėse parduotuvėse.

Iš pradžių šis daug dėmesio sulaukęs projektas buvo pozicionuojamas kaip parduotuvės be kasininkų, tačiau iš tikrųjų daugiau nei tūkstantis tikrų žmonių Indijoje stebėjo dirbtinio intelekto algoritmų veiksmų teisingumą skenuodami kamerų vaizdus, dažnai rankiniu būdu taisydami dirbtinį intelektą, kad būtų užtikrintos tikslios kasos operacijos.

Be to, reikiamą įrangą įrengti ir prižiūrėti buvo labai brangu. Vartotojai turėjo daug problemų naudodamiesi sistema, pradedant kvitų siuntimu praėjus kelioms valandoms po pirkimo ir baigiant netinkamu užsakymų valdymu.

Be to, „Just Walk Out” sukėlė prieštaravimų dėl privatumo. Dėl jutiklių ir kamerų bendrovei „Amazon” buvo iškelta byla, kaltinant ją neteisėtu biometrinių duomenų rinkimu.

Kitaip tariant, prireikė labai daug jautrios įrangos ir tūkstančio darbuotojų, stebinčių vaizdo įrašų srautus, kad būtų galima atlikti 1-2 žmonių, sėdinčių už kasų kiekvienoje parduotuvėje, darbą.

Kūrėjai bandė patobulinti „Just Walk Out” dirbtinio intelekto sistemą, kad jos darbui atlikti reikėtų kuo mažiau žmonių, tačiau jiems nepavyko.

Kompanija „Amazon” ketino parduoti technologiją ir programinę įrangą, tačiau kitų bendrovių tai nesudomino. Dabar jau aišku, kodėl.

Nepavykus, „Amazon” sutelks dėmesį į „Dash Carts” – specialius pirkinių vežimėlius su skeneriais ir jutikliniais ekranais. Šią savitarnos koncepciją jau išbandė kiti JAV ir Europos mažmenininkai ir ji davė neblogų rezultatų.

Bendrovė taip pat planuoja naudoti delnų nuskaitymą kaip mokėjimo būdą. „Dash Carts” leidžia pirkėjams per krepšelyje įmontuotą ekraną realiuoju laiku sekti savo pirkinių sumą apsipirkimo metu.

Naujasis „Amazon” metodas yra daug paprastesnis ir, tikėtina, patikimesnis bei ekonomiškesnis. Tačiau jis neturi „wow” efekto.

Nors kai kam gali kelti nerimą delnų nuskaitymo technologijos naudojimas, tai tikriausiai geriau nei stebėjimas per kameras ir prastai veikiančių algoritmų naudojimas.

Bendrovei „Amazon” nepavyko pasistūmėti į priekį mažmeninės prekybos industrijoje, nepaisant to, kad 2017 m. įsigijo populiariąją „Whole Foods”.

Bėgant metams milžinė uždarė visas savo knygų, 4 žvaigždučių ir pop-up parduotuves ir sustabdė „Fresh” parduotuvių plėtrą.

Praėjusiais metais bendrovė uždarė „Amazon Style” drabužių parduotuves. Sausį korporacija palaipsniui panaikino paskutinę „Fresh PickUp” maisto produktų išvežimo vietą, kurioje užsakymus buvo galima atsiimti automobiliu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 710

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

JAV konfliktą išnaudoja konkurentų (ES taip pat :) )silpninimui ir savo pozicijų stiprinimui. Tai tik...

Kadangi mūsų valdžiukė (tiesą sakant, mes patys - neatsiuntė gi valdžiukės marsiečiai :) ) geriausiai...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...