infa.lt

Valdantieji nori apsivalyti: stumia siūlymą atsisakyti slapto balsavimo, Seimo narių apkaltos klausimu

13 kovo
06:50 2024

Seimo posėdis

Seime nepraėjus apkaltai Vytautui Gapšiui, kas suteikė jam unikalią progą vienu metu būti ir laisvės atėmimo vietoje ir Seimo posėdžiuose, valdantieji prieš rinkimus nusprendė nusiplauti šią „dėmę” ir uždrausti Seimui balsuoti slaptai, sprendžiant apkaltos klausimus.

Seimas nusprendė pradėti svarstyti Seimo statuto pataisas, kuriomis siūloma atsisakyti privalomo slapto balsavimo, kai sprendžiamas klausimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo (balsuojama dėl kaltinimo formuluočių apkaltos proceso metu).

Projekto autorius Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma pažymėjo, kad ši iniciatyva kilo po to, kai praėjusios sesijos pabaigoje įvyko slaptas balsavimas dėl įkalinimo bausmę atliekančio Seimo nario mandato panaikinimo – tuomet pritrūko balsų panaikinti mandatą.

Pasak J. Razmos, kilo politiniai kaltinimai, kad, „neva, vyko kažkokie užkulisiniai susitarimai, kurie realizuoti slaptame balsavime“.

„Diskusijose buvo iškeltas prasmingas klausimas – ar visuomenės teisė žinoti, kaip balsuoja jų išrinkti tautos atstovai, nėra svarbesnė negu tam tikras „nepatogumas“ Seimo nariams, kai tenka atvirai balsuoti dėl kolegos mandato panaikinimo.

Manau, kad einant į tokį svarbų balsavimą, atsakomybė prieš rinkėjus ir jų teisė žinoti yra žymiai svarbesnis faktorius. Todėl manau, kad deramą tautos atstovavimą apkaltos metu kaip tik užtikrintų viešas Seimo narių balsavimas, kuris pašalintų prielaidas laisvą Seimo nario mandatą naudoti asmeniniams ir grupiniams interesams, kandidatą į Seimo narius iškėlusių ar jį rėmusių politinių ir kitų organizacijų ar asmenų interesams“, − sakė pataisų iniciatorius J. Razma.

Už Statuto pataisų projektą Nr. XIVP-3491 po pateikimo balsavo 64, prieš buvo 39, susilaikė 23 Seimo nariai.

Statute taip pat siūloma nustatyti, kad Seimo nariui, kuris Seimo kadencijos metu įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu  pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos padarymo ir/ar Konstitucinio Teismo nutarimu pripažintas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją bei sulaužęs duotą priesaiką, išeitinė kompensacija neišmokama.

Už Statuto pataisų projektą Nr. XIVP-3441(3) po pateikimo balsavo 98, prieš buvo vienas, susilaikė 18 Seimo nariai.

Pagrindiniu svarstyti šiuos klausimus paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektus Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 11 d.

Atrodo, žinoma labai gražiai, tačiau žinant, kad prieš tai valdantiesiems buvo reikalingi opozicijos balsai nuteisiant Petrą Gražulį – už kriminalinį nusikaltimą nuteisto V.Gapšio išteisinimas Seime tampa labai panašus į atsilyginimą opozicijai už paaukotą P.Gražulį. (kurioms opozicinėms partijoms tai buvo naudinga – pirštu nerodysime)

O žinant, kad jokie įstatymai (kai nėra kitokios politinės valios) atgaline data negalioja – tai V.Gapšiui jis niekuo ir negresia. Todėl, tikėtina, kad gaus ir išeitinę pašalpą ir, galbūt, net atlyginimą, jei Aukščiausias teismas paliks jį įkalinimo įstaigoje, kur jam bus sudarytos sąlygos dalyvauti Seimo posėdžiuose nuotoliniu būdu. O jei nepaliks – tai bus dar vienas skandalas Lietuvoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 102

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......