infa.lt

ES reikalauja, kad Vengrija, Lenkija ir Slovakija atvertų sienas pigiems ukrainietiškiems grūdams

16 vasario
06:40 2024

Grūdai ir V.Zelenskis

ES vėl reikalauja, kad Vengrija, Lenkija ir Slovakija neblokuotų ukrainietiškų grūdų

Europos Komisija primygtinai reikalauja dar vieneriems metams pratęsti Ukrainos žemės ūkio ir maisto produktų patekimą į ES rinkas be muitų ir kvotų. praneša „Remix” leidinys.

ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis neseniai paragino Vengriją, Lenkiją ir Slovakiją nedelsiant panaikinti Ukrainos produktų importo draudimą, kuris pagal nacionalinę jurisdikciją buvo įvestas praėjusių metų rugsėjį.

Jis pažymėjo, kad prekybos politika priklauso ES kompetencijai, todėl dėl vienašališkų valstybių narių veiksmų prieš šias tris valstybes nares gali būti pradėta pažeidimo procedūra, taip pat veiksmų gali imtis Pasaulio prekybos organizacija (PPO).

Europos Komisija skatina „solidarumą”, nors dėl nekokybiškų maisto produktų iš Ukrainos antplūdžio šiuo metu ne tik Rytų Europos, bet ir Vakarų Europos ūkininkai susiduria su rimtais konkurenciniais sunkumais. Todėl Ukraina tapo pagrindiniu veiksniu, skatinančiu ūkininkų protestus visame bloke – nuo Prancūzijos iki Lenkijos.

Ukrainos žemės ūkio produktai muša kainas ES rinkoje, nes stambių Ukrainos žemės ūkio įmonių sąnaudos yra gerokai mažesnės už ES gamintojų sąnaudas. Taip yra todėl, kad Ukrainoje galioja daug atlaidesnės gamybos sąlygų ir gyvūnų gerovės taisyklės nei ES.

Ukrainai nebereikia pagalbos, bet ji gauna naudos iš ES atviros rinkos

Ir ūkininkai, ir Vidurio Europos šalys, prieštaraujančios Ukrainos žemės ūkio produktų importui, pabrėžia, kad Ukraina nebeturi jokių problemų dėl savo žemės ūkio produktų gabenimo.

Pasak Vengrijos naujienų portalo „Mandiner”, neseniai paaiškėjo, kad Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas teigė, jog „sausio mėnesį Ukrainos grūdų eksportas pasiekė prieškarinį lygį – iš Odesos uosto, kurį anksčiau blokavo Rusijos kariuomenė, jūra buvo išgabenta 14,3 mln. tonų”.

Jis pridūrė, kad pastaraisiais mėnesiais iš uosto išplaukė daugiau kaip 650 laivų, gabenusių ukrainietiškas prekes į 32 pasaulio šalis.

Prieš karą Ukraina didžiąją dalį savo žemės ūkio produktų eksporto vykdė jūrų keliais, o infrastruktūra buvo sukurta remiantis šia transporto rūšimi.

Anksčiau, per Rusijos ir Ukrainos karą, šiuos jūrų kelius kelis kartus blokavo Rusijos kariuomenė, ir jų nebuvo galima pakeisti sausumos transportu, nes geležinkelių infrastruktūra nėra pritaikyta dideliems krovinių kiekiams vežti, o ES ir Ukrainos geležinkelių vėžės skiriasi.

Tačiau tiesioginis pavojus sumažėjo, nes vis daugiau laivų saugiai atplaukia į Ukrainos uostus ir sėkmingai gabena žemės ūkio produktus.

Nuo tada, kai Briuselis nusprendė laikinai sustabdyti muitų ir kiekybinių kvotų, kuriomis ribojamas ES žemės ūkio prekių ir perdirbtų maisto produktų importas iš karo nuniokotos šalies, Vengrija, Lenkija ir kitos Vidurio Europos šalys protestavo prieš šį žingsnį.

Nors iš pradžių apribojimai Ukrainos žemės ūkio produktams buvo sušvelninti siekiant paremti Ukrainos žemės ūkį ir užtikrinti žemės ūkio produktų tiekimą į Afriką ir Artimuosius Rytus, tarptautinės korporacijos iš to gavo daug naudos, o didžioji dalis grūdų liko Europos rinkose, užuot juos išvežus į skurdesnes šalis.

Šią laikiną nuolaidą Briuselis jau pratęsė praėjusiais metais, o dabar Europos Parlamentui ir Tarybai dar kartą pateikė savo pasiūlymą, dėl kurio sprendimus priimantys asmenys netrukus balsuos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 118

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Viktoras    -  2024-02-16, 08:31

    O Lietuvos ukininkai padlaiziaudami islemeno kazka apie rusijos grūdus

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
AcH

Furma ir Jolanta Viktorovna pagrindiniai fuckčekeriai šioje srutų duobėje....

A5

Nes praejo laikai kai uz savo zodzius reikejo atsakyti, tai ir pliurpia auksciausio lygio klaunai...

Ir iš kur tokių, mano manymu, atsiranda idiotų?...

Aš irgi neprieštarauju, kad Rusija smogtų į Anglijos teritoriją...

Delfi melagienų skyrelis - tai įžūlių melagių ir aferistų būrelis. Kažkada delfis melavo, kad vakcinos...

prabuskite ir eikite tinkamai balsuoti, tada nereikės kariauti......

Kodėl politikai vagia vis daugiau ?...