infa.lt

Truputis apie šunis ir ne tik

13 sausio
19:07 2024
Romualdas Selvenis

Romualdas Selvenis su augintiniu

Romualdas Selvenis

Suprantu, kad šiuo tekstu sulauksiu nemažai ir kritikos, bet beveik visi įstatymai, į ką jie būtų benukreipti, kaip taisyklė, turi daugybę tiek pritariančių, tiek nepritariančių.

Aš šį kartą išreikšiu savo subjektyvią nuomonę dėl VMVT reikalavimų, kurie liečia turinčius nekilmingus, taip vadinamus mišrūnais, augintinių savininkus. Dėl veislinių, kilmingų keturkojų laikymo, veisimo ir prekybos atskira kalba. Ten griežtos taisyklės bei reikalavimai nekvescionuojami, ir tai teisinga.

Bet juk didžioji dalis augintinių savininkų neturi nei noro, nei laiko, nei pinigų dalyvauti visokiose šunų parodose, varžybose, ar išleisti augintinio įsigijimui nuo vieno iki dešimt tūkstančių eur., o kiek dar kainuoja veterinarinės paslaugos, specialus maistas, šampūnai, kirpimai ir t.t..

Todėl visai suprantama, kad privalo būti niša ir paprastiems, eiliniams keturkojų mylėtojams, kurių piniginės nėra labai storos, ir jų augintiniams nereikalingi nei šampūnai, nei kirpyklos, nei parodos Na, įsigyti norimą šunelį be taip vadinamų kilmės dokumentų nėra problemų, pilna skelbimų, kainos svyruoja nuo šimto iki 600.

Viskas tvarkoje. Bet, jeigu užaugusi kalytė kad ir netyčia, susikergė išbėgusi pro vartelius ir už poros mėnesių padovanojo vieną ar keletą mažylių, štai tuomet ir prasideda cirkai. Iki 2022 m. gegužės buvo viskas paprasta, kas vyko nuo neatmenamų laikų – šuniukai sulaukę 2-3 mėn., lengva ranka ir be problemų išdalinami, dovanojami ar parduodami. nors aišku, kas myli savo augintinį, jo palikuonius atiduos tik į rūpestingas ir mylinčias rankas, čia ir taip aišku.

Deja, deja…Dabar,jei pažįstamų neatsiranda, kurie norėtų priglausti šunelį, ir įdėsi skelbimą, kad nori parduoti, didelė tikimybė, kad įsigyti šunelio atvyks ne norintis realiai jį įsigyti, o pirkėju apsimetantis VMVT „specialistas”, kartais dar ir lydimas policijos mašinos su įjungtais švyturėliais.  Kas su tuo nesusidūrė, ko gero nepatikės.

VMVT „specai” seka visus skelbimų portalus, ir neduok dieve, išlįs koks neregistruotas „netikėlis”. O reikalas pasirodo tame, jog norint parduoti, kad ir vieną atsivestą šuniuką, būtina įregistruoti veisyklą ir gauti veterinarinį patvirtinimą…..

Taip, taip, jums nepasivaideno,veisyklą>>> Dėmesio – tam būtina kreiptis į regioninį VMVT padalinį, užpildyti eilę popierių, dar vet.”specialistai” turi atvykti į namus, patikrinti kaip gyvūno savininkas, (čia jau pacituosiu ištrauką, tiksliau biurokratinę tiradą iš VMVT tinklapio) – „pasirengęs užtikrinti gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimus, kad gyvūnai augintiniai būtų laikomi jų gerovę atitinkančiomis sąlygomis:

turi būti atsakingai rūpinamasi veisiamų gyvūnų švara ir fizine bei emocine sveikata, laiku suteikiama veterinarinė pagalba, veisėjai turi rūpintis augintinių mityba, užtikrinti, kad augintiniai galėtų laisvai judėti, jiems būtų suteiktas atitinkamas plotas, prireikus galimybė pasislėpti, patalpoje turi būti įrengti guoliai poilsiui, turėti kinologijos, biologijos, genetikos, selekcijos, gyvūnų mitybos žinių, taip pat suprasti gyvūnų fiziologinius poreikius, socializaciją, dresūrą – tai būtina, siekiant suvokti gyvūno patiriamas emocijas, elgesį, fiziologinius ypatumus, reakciją į juos supančią aplinką.pasirūpinta kitais gyvūnų poreikius tenkinančiais dalykais.

„Parduodant ar dovanojant gyvūną, turėtų būti sudaroma pirkimo-pardavimo sutartis, naujam augintinio šeimininkui veisėjai turi perduoti ir augintinio tapatybės dokumentą, o jei parduodamas veislinis gyvūnas – ir jo kilmės dokumentus. Šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti poodinėmis identifikacinėmis mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

Jeigu veisėjas, parduodamas augintinį, neperduoda šių dokumentų, o augintinis nėra paženklintas mikroschema, pirkėjas privalo atsisakyti pirkti tokį gyvūną ir pranešti VMVT apie šiuos pažeidimus nemokamu telefonu 8 800 40403, ir dar daug kitokių panašių bla,bla,bla.

Beje,po užregistravimo ateityje bus dar pravedami planiniai patikrinimai. Ir viskas tik dėl nekaltos mišrūno vados.Ei jūs ten, VMVT bukalaurai, – ar su galvomis jums ten viskas gerai???

Teigiu tai pats įgijęs veterinarijos gydytojo specialybę ir atidavęs jai 17 metų, beje beveik dešimtmetį pradirbęs toje pačioje VMVT  vyr vet,gyd.inspektoriumi, todėl puikiai išmanantis tas peripetijas, bei biurokratizmo liūnus, kai buvę kolegos, su kuriais retkarčiais pasikalbam, laukia išankstinės pensijos, kaip išsigelbėjimo iš šios nesąmoningos sistemos.

Dar pridursiu,kad baudos už nesuženklintus ,nečipuotus keturkojus siekia 550 eur. Jei uždelsei, ir per savaitę neužregistravai įsigyto augintinio-bauda 100 eur, tokio kaip įspėjimo, kas buvo anksčiau, nebeliko. O ir baudos teritoriniame skyriuje dar nesumokėsi, kad ir iš atokiausio kaimelio vėliau turėsi dardėti į apskrities departamentą.

Beje, tos „veisyklos” užregistravimui dar tenka sumokėti 150 eur. O veterinarijos „inspektoriai” negailestingi, ypač jaunimas, pasijutę šiokiais tokiais karaliukais, tad ir važinėja po visos apskrities rajonus bei kaimus-kaimelius diena iš dienos, ir ataskaitas kurpia, kiek kas laiku nesužymėjo ar neužregistravo kokio augintinio ar veršelio, ar mišrūno “veisyklos”.

Apie kiaules net nekalbu, jas greitai įrašysime į raudoną knygą, na ir galvijus išnaikinsim, juk „žaliasis kursas” dabar madoj, per daug jie orą gadina ir CO išskiria. Būtų juokinga, jei
nebūtų graudu. Na, dar planuojama ir body kameras „inspektoriams” prisegti, kad koks ūkininkėlis nepakviestų prie kavos puodelio sušalusio ir nusiplūkusio pavaišinti, tai vos ne mirtina nuodėmė, juk taip” kovojama su korupcija”

.Suprantama, kad žuvis pūva nuo galvos, tad tie inspektoriai nelabai ir kalti, apart kai kurių perdėtos chunveibiniškos iniciatyvos ir uolumo, bet kuo baigėsi buvusio VMVT vadovo ir jo
aukšto rango parankinių, reketavusių ūkininkus byla, juos demaskavus 2022 m., kažkaip tylu ramu, ar tik nesėdi kitose šiltose vietose, ir belangė jiems tikrai negresia.

Tokioje kreivų veidrodžių karalystėje gyvenant, kurioje galima atvykus „vaikų teisių specialistėms”, kurios pačios neretai net bevaikės,išplėšti vaiką traumuojant jo psichiką net iš padorios šeimos arba atvykus 4 policajams moterį 5 šūviais nušaut ir net uniformos “nepadžiaut”, galima ir degant pastatui „gelbėtojams” numoti ranka į prispaustą vaiką, atplėšiant nuo jo gelbėjusią motiną, juk nieko už tai nebus valdant bukalaurų valdžiai.

O aš čia apie šuniukus….Jooo….

Kas laiko bet kokius gyvūnus, o ypač šuniukus, tikrai juos myli, prižiūri ir saugo –  dažnai ne mažiau nei savo vaikus, todėl VMVT aukščiau išvardytos trafaretinės tirados kelia tik pašaipą. Reti atvejai, be abejo, neatmestini dėl netinkamos priežiūros, išimčių pakanka visose sferose, juk ir pareigūnų yra korumpuotų, ir Seimo narių pedofilų, ir kunigų pasitaiko iškrypusių, bet dėl to likusiai visai visuomenės daliai (kol kas) nereikia kažkur registruotis, mokėti pinigus ir laukti kokių nors inspektorių planinių patikrinimų.

Galiu tik įtarti, kad panašūs reikalavimai net mišrūnų veisyklų registravimui yra viso labo tik vienas iš įrankių biudžetui papildyti, na ir sparčiai mažėjant ūkinių gyvulių skaičiui, VMVT biurokratiniam ir išpūstam aparatui belieka desperatiškai persiorientuot ant didėjančios kačių ir šunų savininkų totalios kontrolės, išsaugant savo darbo vietas bei demonstruojant ženkliai perdėtą reikšmingumą.

Tuo labiau, kad augintinių skaičius sparčiai didėja. Gyvūnų augintinių registro duomenimis, iš viso Lietuvoje laikoma paženklintų ir registruotų kačių – 130 tūkst., šunų – 251 tūkst., na dar ir šeškų – 420.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 636

Žymos:

Atsiliepimų 7

  1. Romualdas    -  2024-01-13, 19:53

    ar tikrai toks rūpestis,ìšreikštas instrukcijoje,gyvūnams.Pagalvojau kad žmonėms

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Laimonas    -  2024-01-13, 21:40

    Pas dažną naminis gyvūnas gyvena geriau nei asocialioje šeimoje vaikai (kurių VTT kažkodėl neskuba atimti) tai apie ką čia kalbėti…na nebent kad neturi iš kur pinigų paimti …arba vykdoma politika „spausk runkelį kiek jis pakels”

    Atsakyti į šį komentarą
  3. ""intelektas    -  2024-01-14, 07:06

    Kada taip zmonemis bus pasirupinta,ju emocijomis,nuotaikomis,ar nesudirges bus,pavyzdziui,pensininkas,neisgalis gauti vertingo ir vitaminingo maistelio,kaip suniukui,-ar zmogaus teisiu,o gal suniuku teisiu atstovai,atsakytu,kuriems irgi siuos istatymus „parupino”neadekvacios valdzios…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Anonimas    -  2024-01-16, 10:06

    Dabar ir musės turi teises.. Deja, bet žmonės nebe..

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Nuosirdus    -  2024-01-16, 13:11

    rupestis gyvunais – prekybos ir veisimo uzdraudimas! Visiskas! Kaip ir laikymo butuose,kalejimo salygomis. Bet,zinant kad atsigavo net prekyba vergais – sunku tiketis protu nusvitimo…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...