infa.lt

Argentinos prezidentas atsisakė narystės BRICS

29 gruodžio
16:19 2023
Javieras Milei mitinge su grandininiu pjūklu

Javieras Milei mitinge su grandininiu pjūklu – youtube kadras

Argentinos prezidentas Javieras Milei pranešė BRICS šalių vadovams, kad šalis neprisijungs prie šios asociacijos, nes tai nėra tikslinga. Todėl nuo sausio 1 d. BRICS priklausys ne šešios naujos narės, o penkios – Egiptas, Etiopija, Iranas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

J.Milei, kuris gruodį perėmė šalies vadovo pareigas, laiške savo kolegoms iš BRICS pranešė, kad nedalyvaus susivienijime, rašo TN ir „Infobae”.

Apie tai jis informavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, Brazilijos prezidentą Lula da Silvą ir Pietų Afrikos Respublikos prezidentą Cyrilą Ramaphosą bei Indijos ministrą pirmininką Narendą Modi.

Milei laiške teigiama, kad šalis mano, jog dalyvavimas asociacijoje šiuo metu yra netikslingas.

Gruodžio 26 d. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Argentina „skyrė sau laiko pagalvoti” apie prisijungimą prie BRICS.

Argentina buvo pakviesta prisijungti prie BRICS rugpjūčio pabaigoje, kvietimus taip pat gavo Egiptas, Etiopija, Iranas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai. Planuota, kad plėtra įvyks kitų metų sausio 1 d. Kaip pažymi „Infobae”, jei Milei nebūtų paskelbęs, kad šalis atšaukia savo dalyvavimą BRICS, ji automatiškai būtų tapusi asociacijos nare.

Argentinos stojimą į BRICS inicijavo ankstesnis prezidentas Alberto Fernandezas, nedalyvavęs rudenį vykusiuose rinkimuose, kuriuos laimėjo Milei.

Dar būdamas kandidatu į prezidentus Milei teigė neketinąs turėti verslo reikalų su komunistais ir šalimis, kurioms vadovauja kairiosios vyriausybės, „nes jie nesilaiko pagrindinių laisvosios prekybos, laisvės ir demokratijos parametrų, tai geopolitika”. Fernandezas replikavo į tai, kad „užsienio politika neturi ideologijos”.

Tuo metu Mili patarėja ekonomikos klausimais Diana Mondino (dabar Argentinos užsienio reikalų ministrė) sakė, kad šalies prisijungimo prie BRICS nauda neaiški.

Kaip būsimus Argentinos sąjungininkus Milei įvardijo JAV ir Izraelį. Jis taip pat ragino atsisakyti nacionalinės valiutos peso ir pakeisti ją JAV doleriu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 132

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...