infa.lt

JAV uždraus pažangiausioms IT įmonėms statyti mikroprocesorių gamyklas Kinijoje

06 rugpjūčio
06:40 2022

JAV CHIPS įstatymas tampa sudėtingu pasirinkimu visoms šalies  pasaulinio lygio mikroprocesorių gamintojoms. Tik atsisakiusios bendradarbiauti su Kinija jos gali tikėtis gauti dalį iš 52 mlrd. dolerių, kuriuos JAV skiria pažangių lustų gamybai savo teritorijoje kurti.

Draudimas susijęs su naujų gamyklų statyba KLR ir pažangesnių nei 28 nanometrų lustų, t. y. visų lustų, naudojamų išmaniuosiuose telefonuose, kompiuteriuose, konsolėse ir kitoje mobiliojoje elektronikoje, gamyba.

Kaip praneša agentūra „Bloomberg”, kai JAV Kongresas patvirtino 52 mlrd. JAV dolerių federalinę programą, skirtą lustų gamybos pajėgumams šalies viduje didinti, mažai kas atkreipė dėmesį į sąlygas, pagal kurias bendrovės galės gauti šias lėšas.

Tuo tarpu įmonės, nusprendusios dalyvauti, paverčiant JAV pagrindine mikroprocesorių gamintoja, turės rimtai persvarstyti savo verslo plėtros planus. Iš tikrųjų dalyvavimas JAV projekte priklauso nuo draudimo vykdyti veiklą perspektyviausioje regioninėje rinkoje – Kinijoje, paklausiausioje nišoje – mikroprocesorių, skirtų išmaniesiems telefonams, kompiuteriams ir dėvimai elektronikai, srityje.

„TSMC”, „Intel”, „Samsung” ir kitos pirmaujančios IT bendrovės turės pasirinkti, kurioje JAV sukurtos virtualios sienos pusėje jos nori veikti.

Jei jos nuspręs gauti federalinį finansavimą Jungtinėse Valstijose, – negalės KLR gaminti pažangesnių mikroschemų nei tos, kurios jau sukurtos naudojant 28 nanometrų technologinį procesą. O pagal CHIPS įstatymą draudimas taikomas iš karto 10 metų nuo sutarties pasirašymo ir gali būti pratęstas ateityje.

Verta paminėti, kad 28 nm technologija nėra pati pažangiausia, tačiau vis dar populiari. Tokie lustai dažnai naudojami buitinėje elektronikoje, automobiliuose, pramoniniuose robotuose, visur, kur fizinis lusto dydis nėra technologiškai ir ekonomiškai svarbus.

Vis dėlto, vien tik tokių procesorių gamyba Kinijoje sustabdytų visų JAV veikiančių Vakarų ir Taivano bendrovių technologinę pažangą. Tikėtina, kad per ateinančius 3-5 metus jų gamyklos prarastų daugumą klientų, o dar po 5 metų dėl ekonominių priežasčių (gamybos savikainos) gali atsidurti net ant uždarymo ribos. Tačiau tokia yra JAV konkurencijos su Kinija kaina.

Pažymėtina, kad CHIPS įstatymas nedraudžia lustų gamintojams didinti gamybos pajėgumų Kinijoje, net jei jie priima federalinius pinigus, tačiau tai yra toje nišoje, kurioje gaminami ne naujesni nei 28 nm mikroprocesoriai.

Laikydamiesi naujųjų taisyklių, JAV lustų gamintojai ir jų kolegos iš kitų šalių, paskelbę, kad statys mikroprocesorių gamyklas JAV, gali tikėtis gauti 52 mlrd. dolerių biudžeto lėšų gamykloms statyti, o dar apie 100 mlrd. dolerių bus skirta iš JAV nacionalinio mokslo fondo naujoms puslaidininkių technologijoms tirti ir plėtoti.

Šiomis priemonėmis siekiama, kad iki šio dešimtmečio pabaigos JAV taptų mikroprocesorių pramonės lydere ir kuo labiau apsunkintų Kinijos plėtrą šioje srityje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 129

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

sisteminiai, tiek nesisteminiai mes visi kilę iš tos pačios sistemos, persmelktos sorošine, briuseline, landsbergine, amerikine...

G

Tai kaipo mažokai dar!Manau pačių tuščios garbės ir iššukių ištroškusių žmogeliukų liekanų bendra masė didesnė...

Manau Zigmai kad tai buvo nuomonė apie tamstos rašinį.....

Jie neužsiemė jokia teroristine veikla ir nieko blogo nepadarė,bet vienas gynėsi kai vietiniai cerberiai atėjo...

Kas grasina teismui, tas yra monstras, teisės ir teisingumo niekintojas....

Tai atviras reketas. Nemaniau kad savo gyvenime to sulauksiu, jog pagarbą teisei ir demokratijai deklaruojantys...

O kaip užblokuoti ponią van der Lein Europos Sąjungoje? Ji ne išrinkta balsavimu piliečių, tai...