infa.lt

Ministras S. Gentvilas toliau „tobulina”-brangina viešojo ir privataus sektoriaus statybų kainą

21 liepos
09:20 2022

Seimo kanceliarijos archyvo nuotrauka

Seimo narys Aidas Gedvilas savo socialinio tinklo paskyroje pasidalino pasiekusia informacija apie tai, kad nuo š.m. rugpjūčio 1 dienos viešajam sektoriui privalomai įsigalioja TIK elektroniniai statybų žurnalai, o nuo sekančių metų gegužės toks pat reikalavimas bus taikomas ir privačiai statybai.

Ir visa tai įsigaliojo, nes taip nusprendė vienas Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, pakeitęs statybų techninį reglamentą, teigia politikas.

Seimo narys pabrėžia, kad toli gražu ne visi žmonės turi elektroninį parašą, taip pat ne visi yra pakankamai kompetetingi informacinių technologijų srityje, todėl tokiems statybos dar labiau pabrangs, nes teks samdytis specialistus, kurie tą darys.

Įdomiausia čia yra tai, kad tas elektroninis žurnalas (programa) yra sukurtas privačios įmonės, kuri savo darbą įkainojo pakankamai brangiai – pigiausias programėlės variantas mėnesiui kainuos 55 eurus, kiek nekainuoja net garsiausių pasaulio įmonių vaizdo-garso kūrimo ir redagavimo programos, kurių sudėtingumas yra nepalyginamai aukštesnio lygio, nei tekstinio elektroninio žurnalo versija.

Bet, kai negali rinktis, kai tai yra „Privaloma – tai galima kelti kokią nori kainą – alternatyvų vis tiek nėra.

S.Gentvilo įteisinta privaloma privataus verslo paslauga ir jos įteisinimo aplinkybės iš toli trenkia korupcijos kvapeliu ir interesų konfliktu, todėl Seimo narys Aidas Gedvilas užduoda klausimą – ar nereikės prie rudeniui ruošiamos interpeliacijos Gabrieliui Landsbergiui pridėti ir Aplinkos ministro Simono Gentvilo pavardės? Šis ministras daug prisidėjo ir prie atvirojo paviršinio vandens apmokestinimo ūkininkams, kurie juo laisto savo laukus karštomis dienomis, ir prie daug kitų „gerų darbų” Lietuvos žmonėms. (Plačiau apie tai…)

Pilnas A.Gedvilo pranešimas:

!!! APLINKOS MINISTRAS IR TOLIAU SIAUTĖJA…

– nustatė, kad statybos darbų žurnalas būtų TIK ELEKTRONINIS IR PRIVALOMAS statant tiek valstybės biudžeto, tiek ir privačiomis lėšomis. Minimali vieno žurnalo kaina mėnesiui – 55 Eur. Neįtelpate? Kaina auga ženkliai su didesnės apimties planais.

Ši „inovacija“ išryškėjo po to, kai į mane kreipėsi gyventojas, teigdamas, kad „nuo 2022-09-01 viešojo sektoriaus, o nuo 2023-05-01 ir privataus sektoriaus dalyviams pradės galioti precedento neturinti naujovė, kuomet PRIVALOMA tvarka turės būti naudojama MOKAMA, privačios įmonės sukurta ir į rinką tiekiama kompiuterinė programa – „Elektroninis statybos darbų žurnalas“. Statytojui DINGSTA ALTERNATYVA – įprastinis, dešimtis kartų pigesnis POPIERINIS statybos darbų žurnalas“.

Sutikčiau, kad tai mažina korupcijos, piktnaudžiavimo tikimybę, bet:
– Kuo grindžiama 55 Eurų kaina mėnesiui?
– Kas garantuoja, kad kaina nekils?
– Ar įvyko konkursas? Kiek įmonių dalyvavo?
– Kodėl kaina yra ženkliai didesnė?
– Kodėl negali būti kelios įmonės, kurios tarpusavyje konkuruotų kaina?
– Kodėl viešasis sektorius nedalyvaus viešuosiuose pirkimuose perkant paslaugą?
– Kodėl tokie sprendimai priimami vien tik Aplinkos ministro įsakymu, tiesiog, pakoreguojant Statybos techninį reglamentą?
– Kodėl nesitariama Seime?

Apklausiau ir verslininkus, ir architektus, ir rangovus. Jau nekalbant apie gyventojus – piktinasi visi. Nes tikrai ne visi turi mobilų parašą, ne visi turi tinkamo raštingumo žinių darbuotojų, kurie pildytų žurnalus. Tikėtina, kad teks samdytis specialistus, kurie pildytų tuos žurnalus. O tai dar viena papildoma finansinė našta.

Vos praėjusį mėnesį kilo skandalas dėl pažymų kainų išaugusių keliasdešimt kartų, Aplinkos ministro S. Gentvilo apetitas auga nebe dienomis, o valandomis. O kur dar siūlomas gyventojų tankinimas, želdynų erdvių mažinimas, miškų problemos ir t.t…

P.S. Gal renkant parašus dėl apkaltos Užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui verta prijungti ir Aplinkos ministro S. Gentvilo pavardę?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 377

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vidmantas    -  2022-07-21, 13:11

    Priedurnis naudingas ydijotas .sgentvilas siautes ir toliau , bukim ramus . Bet … Tik lig tol . Kol leisime !

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pliurpi nesąmones - tikriausiai dėl to kaltas Putinas....

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...