infa.lt

CDC tyrime daugumoje šlapimo mėginių rasta su vėžiu siejamų herbicidų cheminių medžiagų

13 liepos
06:30 2022

Naujas JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) tyrimas atskleidė, kad su vėžiu siejama įprasta herbicidų cheminė medžiaga buvo aptikta daugumoje šlapimo mėginių, kuriuos peržiūrėjo visuomenės sveikatos agentūra, praneša amerikiečių portalas „The Hill”

Praėjusį mėnesį CDC Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimų tyrimo, programos, skirtos suaugusių amerikiečių ir vaikų mitybos sveikatai įvertinti, metu paskelbti duomenys parodė, kad daugiau kaip 80 proc. sveikatos agentūros ištirtų šlapimo mėginių dėl glifosato, kuris laikomas kancerogenine chemine medžiaga ir yra pagrindinė piktžoles naikinančio produkto „Roundup” sudedamoji dalis, aptikimo riba buvo lygi [leidžiamai ribai] arba didesnė.

2013 m. ir 2014 m. buvo paimta apie 2 310 šlapimo mėginių iš 6 metų ir vyresnių žmonių, maždaug trečdalis mėginių paimta iš vaikų. CDC teigė, kad tyrimą atliko siekdama susidaryti aiškesnį vaizdą, kiek glifosatas paplitęs tarp visų gyventojų.

Pirmadienį išplatintame pranešime spaudai Aplinkosaugos darbo grupė (EWG) nurodė, kad 87 proc. iš 650 tirtų vaikų mėginiuose buvo aptiktas glifosatas.

EWG toksikologė Alexis Temkin sakė, kad „glifosatas yra plačiausiai šalyje naudojamas herbicidas, tačiau iki šiol turėjome labai mažai duomenų apie jo poveikį”.

„JAV vaikai nuolat susiduria su šiuo vėžį sukeliančiu piktžolių naikintoju per maistą, kurį valgo beveik kasdien”, – sakė A. Temkin. „Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) turėtų imtis konkrečių reguliavimo veiksmų, kad gerokai sumažintų glifosato kiekį maisto produktuose ir apsaugotų vaikų sveikatą.”

Glifosatas naudojamas piktžolėms ir žolei naikinti, o plačiausiai žinomas „Monsanto” kompanijos sukurtame populiariame herbicide „Roundup„.

Bendrovė „Bayer„, kuri 2018 m. įsigijo „Monsanto”, susidūrė su tūkstančiais žmonių ieškinių, kuriuose „Roundup” kaltinamas sukėlęs vėžį arba ne-Hodžkino limfomą, dar vadinamą limfmazgių vėžiu.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra 2015 m. glifosatą pavadino „tikėtinu” kancerogenu, tačiau 2020 m. EPA stojo pesticidų bendrovių pusėn, teigdama, kad nėra pakankamai įrodymų, jog ši cheminė medžiaga yra galimas ar tikėtinas kancerogenas.

Praėjusį mėnesį JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė „Bayer” apeliaciją, kuria buvo siekiama atmesti ieškovo, kaltinusio „Roundup” sukėlus jam ne-Hodžkino limfomą, ieškinį, taip atverdamas kelią tūkstančiams ieškinių prieš pesticidų bendrovę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 283

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nesvarbu, kas balsuoja ir kaip iruz ka, svarbu, kas balsus skaiciuoja......

A5

Jau senai visiemas aisku, kad ne su situo narkomanu klaunu....

Tai su kuo dabar Putinas derėsis....

Cha

tai šitą scenarijų jau seniai rusai žino, bus liepta liandzbergui blokuoti jūra ir Kaliningradą neva...

Na,

perejo i vergovine santvarka. Tik,ar tai laimejimas!?...

imi pinigus "uz paslauga" - tu negali nepriklausyti nuo jos pirkejo!...

bus,kai baigsis ukrainieciai? Uz ko tada slepsis Londonas?...