infa.lt

Lietuva vienintelė iš ES šalių siunčia į ES viršūnių susitikimą prezidentą vietoje premjero

20 liepos
15:36 2020
G. Nausėda, J. Ratas, K. Karinis

lrp.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Latvijos (Krišjanis Karinis) ir Estijos (Juri Ratas) ministrais pirmininkais susitiko su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu. Susitikime aptarta ES Daugiametės finansinės programos ir Europos gaivinimo instrumento derybų eiga.

Šalies vadovas pristatė pagrindinius Lietuvos prioritetus derybose – siekius užsitikrinti adekvatų sanglaudos ir žemės ūkio politikų finansavimą. Kartu su Baltijos šalių vyriausybių vadovais Prezidentas atkreipė Ch. Michelio dėmesį į būtinybę užtikrinti vienodas konkurencines sąlygas visiems ES ūkininkams, didinant tiesioginių išmokų lygį.

„ES vieningoje rinkoje tiesioginės išmokos Lietuvos ūkininkams negali skirtis nuo kai kurių kitų šalių ūkininkams skiriamų tiesioginių išmokų net tris kartus“, – sakė Prezidentas.

Diskusijoje dėl sanglaudos politikos Prezidentas akcentavo šios politikos indėlį, įgyvendinant ambicingus ES darbotvarkės tikslus klimato kaitos ir skaitmenizacijos srityse ir pažymėjo, jog būtina išlaikyti tinkamą šios politikos finansavimą.

Prezidentas pabrėžė, kad ES lyderių susitarimas derybose būtinas veiksmingam ES atsakui į pandemijos sukeltus ekonominius ir socialinius iššūkius bei pasirengimui galimai antrajai pandemijos bangai.

ES daugiametis biudžetas ir Europos gaivinimo instrumentas itin svarbūs siekiant spartaus ES ekonomikos atsigavimo, užtikrinant ES konkurencingumą bei ES strateginės darbotvarkės įgyvendinimą.

Susitikime taip pat buvo pažymėtas poreikis atrasti kompromisą derybose dėl teisės viršenybės, lėšų valdysenos klausimais.

infa.lt komentaras:

Valstybių ekonomikos sritis pagal sprendimų prioritetus yra gerokai arčiau jų vyriausybių ministrams pirmininkams, nei prezidentams, kurių sritis yra užsienio politika. Būtent todėl šiomis dienomis ES aukščiausio lygio susitikime savo šalis atstovauja valstybių premjerai. Lietuvoje po Dalios Grybauskaitės išlikusia ir, matomai, tampančia tradicija bando pasinaudoti ir prieš metus išrinktas Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, užėmęs S. Skvernelio vietą ES susitikimuose. Įdomu, kaip į tai reaguoja Lietuvos premjeras, turėjęs atstovauti valstybę šiuose aukščiausio lygio susitikimuose? Ar Lietuvos vyriausybės vadovas neturi ambicijų, o gal turi baimių? O gal jam svarbiau nuo šiandien prasidėjusios jo atostogos?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 97

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Koks skirtumas ar tai GPS ar Glonas, elektromagnetinis slopinimas veika ir tą ir kitą. Baltijos...

sisteminiai, tiek nesisteminiai mes visi kilę iš tos pačios sistemos, persmelktos sorošine, briuseline, landsbergine, amerikine...

G

Tai kaipo mažokai dar!Manau pačių tuščios garbės ir iššukių ištroškusių žmogeliukų liekanų bendra masė didesnė...

Manau Zigmai kad tai buvo nuomonė apie tamstos rašinį.....

Jie neužsiemė jokia teroristine veikla ir nieko blogo nepadarė,bet vienas gynėsi kai vietiniai cerberiai atėjo...

Kas grasina teismui, tas yra monstras, teisės ir teisingumo niekintojas....

Tai atviras reketas. Nemaniau kad savo gyvenime to sulauksiu, jog pagarbą teisei ir demokratijai deklaruojantys...