infa.lt

Grįžtantiems į darbą smulkiesiems verslininkams valdžia tampa ne patarėja, o baudėja

12 gegužės
13:53 2020
Viktorija Čmilytė-Nielsen

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Po karantino atgaivinant veiklą smulkusis verslas sulaukia vis daugiau tikrintojų. Kasdien skelbiama pažeidimų statistika, taip formuojant neigiamą nuostatą apie mažąsias, dažniausiai – šeimų – įmones mažuose miesteliuose ir kaimuose, atkreipia dėmesį Seimo Liberalų Sąjūdžio frakcija.

Valdantieji vis dar akcentuoja galimus pažeidimus, užuot greitinę realią pagalbą. Liberalų įsitikinimu, valdžia iš naujo vėl bandantį dirbti nevalstybinį sektorių turėtų ne persekioti ir bausti dėl galimų biurokratizuotų tvarkų pažeidimų, o jį konsultuoti ir jam padėti.

„Po karantino sugrįžimą į darbo rinką vėl lydi baudų šmėklos. Šeimos verslus, mėginančius grįžti bent prie dalinės veiklos, uolūs tikrintojai dosniai apdalina ne patarimais ir konsultacijomis, o sankcijomis ir bauginimu. Toks smulkaus verslo stigmatizavimas yra itin blogas ženklas Lietuvai ir kelia nerimą.

Parama vis dar neperlipa biurokratų slenksčių, o tikrintojai jau budi prie durų. Tarsi verslas būtų kaltas dėl to, ką jam padarė karantino draudimai“, – atkreipia dėmesį Liberalų sąjūdžio pirmininkė, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Liberalai ragina plačius įgaliojimus turinčias valstybės kontroliuojančias institucijas nepjauti šakos, ant kurios sėdi dirbančioji Lietuva: būti reikliais patarėjais, o ne baudėjais.

„Eilinis žmogus, rajone turintis nedidelę parduotuvėlę, tikrai neturi galimybių perskaityti visų valstybės išleistų teisės aktų. Vien per šią krizę Ekstremalių situacijų operacijų centras jau yra „prikepęs“ tiek oficialių pranešimų, kad jie jau nebetelpa 3 segtuvuose.

Mažos parduotuvėlės ar siuvyklos savininkui tai – neįkandamos užduotys. Savo rajone labai gerai tai matome. Tuo tarpu biurokratai nepasivargina su paaiškinimais: parašomos vos kelios eilutės su nuoroda į kažkada priimtą nutarimą, nepridedant jokio palyginamojo dokumento.

Todėl akivaizdu, kad savarankiškai dirbdamas klaidų neišvengsi. Šiandien labai svarbu, kad tikrintojai taptų pagalbininkais“, – tikina Plungės rajono meras Audrius Klišonis, Liberalų sąjūdžio pirmininkės pavaduotojas.

Liberalų manymu, stojant ekonomikai valdžia turėtų remti visus, kurie tik nori dirbti – jos tiek tiesioginė, tiek netiesioginė parama ne tik turėtų „nupirkti laiko“ verslui, kad jis išgyventų, bet ir paskatintų naujų darbo vietų kūrimą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 112

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...