infa.lt

Bergame eilėmis stovi karstai

20 kovo
08:25 2020

Vieniems lovos yra intensyvios terapijos palatose, kitiems – vienišų mirčių paliatyviosios pagalbos skyriuje. Laidotuvės vyksta pusvalandžio intervalais be artimųjų. Dviejose Italijos provincijose vyksta dramos koronaviruso fone”, – rašo vokiečių leidinys Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Niekur Italijoje nuo koronavirusinės COVID-19 infekcijos nemiršta tiek žmonių, kiek Bergamo ir Brescia provincijose Lombardijos šiaurės rytuose. Priešais ligonines stovi palapinės, kuriose perskirstomi pacientai.

Neseniai, kalbėdamas su laikraščiu „Corriere della Sera“, popiežiaus Jono XXIII ligoninės Bergame anesteziologas Christianas Salaroli apibūdino savo komandos darbą tokioje palapinėje: „Mes priimame sprendimus priklausomai nuo amžiaus ir bendros sveikatos būklės – kaip ir bet kurioje karinėje situacijoje.

Jei žmogus yra nuo 80 iki 95 metų ir turi sunkių kvėpavimo problemų dėl dvipusės atipinės pneumonijos, mes rezervuojame nedaugelį dar likusių vietų intensyvios terapijos palatose pacientams kurie dar turi didesnę tikimybę išgyventi. Tas pats pasakytina ir apie atvejus, kai virusu užkrėstas asmuo turi trijų ar daugiau gyvybiškai svarbių organų nepakankamumą“, – rašoma publikacijoje.

„Šie pacientai paprastai yra nukreipiami į paliatyviosios pagalbos skyrius. Tačiau paskutinėje beviltiškų ligonių kelionėje jų niekas nelydi: jie vis tiek turi likti izoliuoti, artimiesiems neleidžiama jų lankyti. O darbu apkrautas personalas, kiekvieną dieną dirbantis po 18 valandų, neturi nei jėgų, nei laiko, kad atitinkamai rūpintųsi ligoniais mirštančiųjų skyriuose“.

Gydytojams ir slaugytojams darbas izoliuotuose intensyvios terapijos skyriuose – išbandymas. Apsirengdami apsauginį kostiumą, labai glaudžiai apgulančias apsaugines kaukes, pirštines ir batų užvalkalus, jie nuolat praleidžia 4-5 valandas izoliuotoje zonoje. Šiuo metu negalima valgyti ar gerti, tualetą taip pat būtina atidėti iki momento, kol bus išeita iš izoliuotos zonos“.

Pasibaigus pamainai, apsauginiai kostiumai, kaukės ir dvigubos pirštinės turi būti nuimami ir utilizuojami pagal griežtą protokolą. Nusirengimas visada atliekamas dviese, kad būtų išvengta klaidų”, – rašoma straipsnyje.

Izoliuotų intensyviosios terapijos skyrių talpa dar nebuvo viršyta. Tame tarpe ir todėl, kad daug lovų atsilaisvina kiekvieną dieną ne tik paliatyviosios pagalbos skyriuose, bet ir intensyviosios terapijos skyriuose.

Bergamo centrinių kapinių koplyčioje, kuri buvo uždaryta keletą dienų, ilgomis eilėmis stovi dešimtys karstų. Krematoriumas dirba visą parą, tačiau laidojimo namų katafalkai atveža vis daugiau karstų. Laidotuvės vyksta pusvalandžio intervalais, artimiesiems jose dalyvauti neleidžiama”.

Nekrologai kasdien užima iki 11 puslapių vietiniame laikraštyje „L?Eco di Bergamo” – paprastai jie užima apie 2 puslapius. Mirčių skaičius ir toliau auga – iki maždaug 50 per dieną”, – pirmadienį interviu TV kanalui Rai sakė Bergamo meras Giorgio Gori”.

Bergame gyvena apie 120 tūkst. žmonių, tai yra maždaug 0,2% visų Italijos gyventojų, tačiau regionui tenka apie 16% visų šalyje užregistruotų koronavirusinės infekcijos atvejų, pažymi leidinys.

„Dauguma Italijos virusologų tikisi užsikrėtusiųjų skaičiaus augimo susilpnėjimo iki kovo 25 d., tačiau tik tuo atveju, jei italai ir toliau griežtai laikysis nuo kovo 12 d. galiojančių taisyklių, pagal kuriuos reikalaujama likti namuose ir išlaikyti „socialinę distanciją”. Bergamo krizei pabaiga nenusimato”, – rašo Frankfurter. Allgemeine

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 243

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Mintį supratau, tačiau nesutinku. Na Rusija, lyginant su JAV protu gal ir nespindi, tačiau tikrai...

Reaguodamas į paskutinį tamstos sakinį klausiu: kokius sąjungininkus paliko Baidenas Afganistane??...

Savo karių siuntimas į Ukrainą - tai veikimas Putino naudai. Siunčiant kad ir nedidelę kuopą...

Šis konfliktas yra sukeltas bendru veikimu Bideno vyriausybės, Izraelio vyriausybės ir Irano. Manau šis konfliktas...

vieną kartą baikite šūdą malti,eikite balsuoti...

"Izraelis" vykdo genocidą Gazoje JAV finansuojamas ir apginkluojamas. Gėda apie tai tylintiems!...

Gražiai nusiplauna rankas nuo nevykusio projekto...