infa.lt

Badavimas daro įtaką ląstelių senėjimui

21 rugsėjo
01:01 2018

Tyrėjai iš Harvardo T.H.Chano visuomeninės sveikatos mokyklos Bostone ištyrė, kaip gydomasis badavimas įtakoja medžiagų apykaitą organizmo ląstelių viduje. Pasirodo, jog dietos laikymasis lėtina senėjimo procesus ląstelių viduje. Tyrimo rezultatai paskelbti mokslo žurnale Cell Metabolism.

Mitochondrijos atsakingos už organizmo amžių

Kad ištirtų senėjimo mechanizmą, mokslininkai paėmė grupę nematodų Caenorhabditis elegans – apvaliųjų kirmėlių gyvenančių dirvoje ir vandenyje, ir vaidinančių svarbų vaidmenį planetos ekosistemoje.

Ši kirmėlių rūšis plačiai naudojama biologų modeliavimui genetikos ir neurofiziologijos srityse. Tyrėjai iš Harvardo mokyklos skirdavo kirmėlėms savotišką dietą, apribodami maitinamųjų medžiagų kiekį arba atlikdami genetines manipuliacijas su AMP -aktyvuoam proteinu kinaze. Kadangi kirmėlių gyvenimo trukmė siekia tik 2 savaites, ekspertai galėjo maksimaliai tiksliai nustatyti ląstelių senėjimo greitį.

Visa senėjimo esmė, pasirodo, slypi poveikyje į mitochondrijų tinklus. Patys savaime jie yra savotišku „energijos sandėliu“ organizmui. Senstant jie keičia savo formą, ir kuo vyresnis organizmas, tuo greičiau vyksta tinklų irimas jiems neatsistatant. Paaiškėjo, kad badavimas arba sulėtindavo ryšių tarp mitochondrijų irimą, arba sulėtindavo jų senėjimo procesą.

Be vis to, pasirodė, jog ląstelės-ilgaamžės pradėdavo tarpusavyje sąveikauti su peroksisomomis (peroksisoma) metabolizmo valdymui.

Ir šiuos procesus iš tiesų galima pakartoti žmogaus organizme?

„Žemo energijos gavimo sąlygos, tokios kaip dietos apribojimai ir pasninkai, jau seniau parodė save kaip puikias priemones sveikam organizmo senėjimui. Visų procesų suvokimas yra svarbus žingsni slink to, kad būtų sukurta teisinga terapija. Šis tyrimas atveria naujas galimybes ieškant strategijų, kurios padėtų sumažinti susirgimų, susijusių su amžiumi išsivystymo tikimybę“, – komentuoja gautus rezultatus vedantysis tyrimo autorius Heather Weir.

Sekančiu mokslininkų žingsniu bus mitochondrijų tinklų veiklos ir jų vaidmens organizmo senėjime ištyrimas jau žinduolio organizme. Tyrimo autoriai tikisi, jog mitochondrijų tinklų analizavimas sudarys galimybę paaiškinti ryšį tarp nutukimo ir su amžiumi susijusių ligų išsivystymo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 343

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......