infa.lt

Autoriai ir atlikėjai gali lengviau atsikvėpti – socialinio draudimo įmokos bus išskaičiuojamos nuo pusės pajamų

12 liepos
11:02 2017

Mokesčiai

Seimui nustačius lengvatinį „Sodros“ įmokų skaičiavimą pagal autorines sutartis ir iš sporto ar atlikėjo veiklos gaunamoms pajamoms žmonės bus skatinami susitelkti į kūrybą. Praėjusios kadencijos parlamento priimtas sprendimas naikinti lengvatinę šių įmokų skaičiavimo tvarką šią motyvaciją buvo gerokai sumažinęs.

„Kuriančių žmonių pridėtinė vertė didžiulė, jų įnašas į valstybės kultūros puoselėjimą peržengia trumpalaikius finansinių išteklių klausimus, todėl valstybė privalo atsakingai ir ne tik simboliškai prisidėti prie jų socialinės apsaugos bei gerovės užtikrinimo“, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Seimas antradienį priėmė Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-308(2)), kuriomis nuspręsta sugrįžti prie iki šių metų sausio 1 d. galiojusios tvarkos ir nustatyti, kad valstybinio socialinio draudimo įmokos būtų skaičiuojamos nuo pusės pajamų, gautų pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos. Priimtais pakeitimais taip pat nutarta, kad socialinio draudimo įmokos nebebus skaičiuojamos nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus.

Šiuo metu nuo š.m. sausio 1 d. įsigaliojusiame Valstybinio socialinio draudimo įstatyme nustatyta, kad pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos gaunantys asmenys valstybinio socialinio draudimo įmokas moka nuo apskaičiuoto atlygio pagal sudarytas sutartis sumos. Taip pat šiomis įmokomis apmokestintos pajamos, gautos pagal autorines licencines sutartis.

Teisės akto pakeitimai įsigalios rugpjūčio 1 d.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 86

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pliurpi nesąmones - tikriausiai dėl to kaltas Putinas....

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...