infa.lt

Forbes: Londonas, Rusijos ir Kinijos pavyzdžiu priėmė „šnipų įstatymą“

18 lapkričio
10:26 2016
Lordų rūmai

Lordų rūmai (Nuotrauka Dan Kitwood/Getty Images)

Įstatymo projektas apie teisėtvarkos tyrimų veiklą britų Lordų rūmų buvo patvirtintas ir įsigalios keleto savaičių bėgyje, rašo Emma Woollacott Forbes tinklapyje.

Tai suteikia Britanijos vyriausybei teisę šnipinėti savo piliečius beprecedenčiu iki šiol mastu – neskaitant Rusijos ir Kinijos.

Kaip pabrėžia leidinys, šis įstatymas legalizuoja veiklą, kurią britų spec-tarnybos daugelį metų vykdė nelegaliai – tame tarpe masinį duomenų rinkimą apie piliečių asmeninį bendravimą. Jis taip pat suteikia saugumo tarnyboms ir policijai teisę įsilaužti ir perklausyti elektroninius įrenginius nuo telefonų iki video-auklės, pažymima straipsnyje. Šnipinėjimo įstatymas.

Be viso to, interneto ir telefoninių tinklų operatoriai privalės įrašinėti ir saugoti metus laiko duomenis apie savo klientų veiklą, kalbant apie jų telefono ryšius ar interneto jungtis, rašo Forbes. Į šią kategoriją patenka klientų aplankyti tinklapiai ir naudojami komunikacijai programiniai priedėliai, o taip pat kiekvienas mobiliam telefonui skirtas priedėlis ir daug ko kito, pranešama straipsnyje.

Organizacijos Privacy International vertinimu, tai galima sulyginti su visų skambučių suvestine, pašto, bibliotekų, mokymo įrašų, duomenų apie socialinį aktyvumą ir laisvalaikį, apie buvimo vietą, o taip pat papildomai apie sveikatą, seksualines ir šeimynines problemas.

Be to, yra reali tikimybė, jog kitos vyriausybės gali pasekti šiuo pavyzdžiu, pabrėžia Forbes. Vykdantysis Open Rights Group direktorius Džimas Killokas (Jim Killock) mano, jog šio įstatymo priėmimas turės efektą, išeinantį toli už Didžiosios Britanijos ribų: „Panašu, jog kitos šalys, tame tarpe ir autoritariniai režimai su blogais žmonių teisių rodikliais, pasinaudos šiuo įstatymu pateisindami savo pačių priežiūros organų veiksmus“.

Jungtinėms Valstijoms reikėtų priimt domėn, kad Donaldas Trampas ne kartą išreiškė savo požiūrį į tokią priežiūros kontrolę, pastebi leidinys. Kaip po terakto San-Bernardine kompanija Apple atsisakė atblokuoti įtariamojo iPhone telefoną, Trampas pakomentavo situaciją sekančiu būdu: „Aš laikau, jog saugumas yra aukščiau visko – mes privalome jį atblokuoti“.

Trampas – „didelis Vladimiro Putino šalininkas“, kurio vyriausybė atstovauja savimi kitokį režimą, tokiu būdu kaupiantį duomenis apie savo piliečių veiklą. Jis pasiūlė peržiūrėti įstatymą apie kovą su terorizmu ir įtrauktas į jį stebėjimo programas, „ir nėra pagrindo manyti, jog jis ties tuo sustos“, – ypač jei jam bus suteiktas toks precendentas, kaip tą dabar daro Didžioji Britanija, tvirtina Emma Woollacott.

Britanijos visuomenė labai apatiškai sureagavo į pasipriešinimo tokio įstatymo priėmimui galimybę, pastebi leidinys. Yra tikimybė, kad jo priėmimas neiššauks jokių protestų iki pat „neišvengiamo“ įsilaužimo be operatorių duomenų, mano straipsnio autorė. Beje, netgi tada visa kaltės našta, greičiausiai, užgrius ryšio tiekėjų pečius.

Panašu, jog ne tik Britanijoje, bet ir visame pasaulyje vyksta masinis, nuolatinio stebėjimo iš priežiūros bei kontrolės organų pusės, pripažinimas teisėtu dalyku, kuris „tiesiog tampa gyvenimo faktu“, rašo Forbes.

Taip neturi būti, pabrėžia straipsnio autorė Emma Woollacott. Šiuolaikinėmis sąlygomis, kai pasaulyje plinta autoritarinis valdymo stilius, pasipriešinti visuotiniam šnipinėjimui dabar svarbiau nei bet kada.

Kaip pastebi leidinys, kartą gauti platūs įgaliojimai, panašūs į šiuos, retai kada anuliuojami ateityje. Tuo tarpu, nepriklausomai nuo to, patinku jums dabartiniai lyderiai ar ne – faktas tas, kad jų vietoje galėjo būti ir kur kas blogesni – ir, gali būti, kažkada dar bus, deda tašką Forbes.

forbes.com

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 83

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...