infa.lt

J.Bidenas imasi sankcijų prieš ekstremistinius Izraelio naujakurius Vakarų krante

19 lapkričio
16:43 2023
Joe Bidenas

Youtube konferencijos kadras

J. Bidenas įsakė vyriausiems padėjėjams parengti priemones prieš palestiniečius smurtaujančius Izraelio naujakurius Vakarų krante, praneša „Politico” leidinys.

JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė aukščiausiems pareigūnams parengti vizų draudimus ir sankcijas ekstremistiškai nusiteikusiems Izraelio naujakuriams, kurie puola ir iškeldina iš savo namų palestiniečius Vakarų krante, teigiama POLITICO perskaitytame vidaus dokumente.

Kabineto atmintinėje, penktadienį išsiųstoje tokiems aukšto rango padėjėjams kaip valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir iždo sekretorė Džanet Jelen (Janet Yellen), jų agentūroms nurodoma „parengti politikos variantus, kaip skubiai imtis veiksmų prieš asmenis, atsakingus už smurto veiksmus Vakarų krante”.

Aukšto rango JAV pareigūnas šeštadienio vakare, netrukus po to, kai J. Bidenas laikraštyje „The Washington Post” paskelbė straipsnį, kuriame atskleidė savo ketinimus žengti tokį žingsnį, perskaitė atmintinės dalis.

„Jungtinės Valstijos yra pasirengusios imtis veiksmų, įskaitant vizų išdavimo draudimą ekstremistams, kurie puola civilius gyventojus Vakarų Krante”, – rašė jis op-ed’e.

Ši direktyva priimta Bideno administracijai siekiant parodyti, kad ji remia civilius palestiniečius, kuriems reikia pagalbos, nors ir griežtai gina Izraelio atsakomuosius veiksmus prieš „Hamas”, o prezidento partijos nariai siekia nustatyti sąlygas dėl karinės pagalbos Vašingtono sąjungininkui.

Atmintinėje plačiai apibrėžti priemonių tikslai. Jie apima asmenis ar subjektus, kurie „tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvavo veiksmuose ar politikoje, keliančioje grėsmę Vakarų Kranto saugumui ar stabilumui”, ėmėsi „veiksmų, kuriais bauginami Vakarų Kranto civiliai gyventojai, siekiant priversti Vakarų Kranto gyventojus perkelti”, arba ėmėsi veiksmų, kurie „yra žmogaus teisių pažeidimai ar piktnaudžiavimai, ir veiksmų, kurie labai trukdo, trikdo ar užkerta kelią pastangoms pasiekti dviejų valstybių sprendimą”.

Izraelio naujakuriai jau daug metų keliasi į Vakarų Krantą, o smurto atvejų padaugėjo ypač po to, kai beveik prieš metus į valdžią grįžo ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu. Tačiau ilgai besitęsianti problema tapo dar intensyvesnė po to, kai spalio 7 d. „Hamas” užpuolė Izraelį ir pražudė 1 200 žmonių (anksčiau buvo skelbiama apie 1 400 nužudytų Hamas).

Izraelio žmogaus teisių gynimo grupė „Yesh Din” praneša, kad nuo spalio 7 d. Vakarų Krante „naujakuriai” arba Izraelio pajėgos nužudė 197 palestiniečius. Jungtinės Tautos praneša, kad per tą patį laikotarpį mažiausiai 121 palestiniečių namų ūkis – apie 1 150 žmonių, įskaitant 452 vaikus – buvo priversti palikti savo namus dėl naujakurių smurto ir prieigos apribojimų.

Pasak Jungtinių Tautų, kasdienių naujakurių smurto atvejų padaugėjo nuo trijų per dieną anksčiau šiais metais iki septynių po išpuolių. Vakarų kranto apsaugos konsorciumo duomenimis, vien 2023 m. visiškai apleista apie 11 palestiniečių bendruomenių, šešios iš jų – po „Hamas” išpuolio.

J. Bidenas dažnai smerkė smurto augimą. „Aš ir toliau esu sunerimęs dėl ekstremistiškai nusiteikusių [Izraelio] naujakurių, puolančių palestiniečius Vakarų Krante”, – sakė jis spalį, prilygindamas išpuolius „benzino pylimui ant ugnies”.

„Jie puola palestiniečius vietose, kuriose jie turi teisę būti, ir tai turi liautis. Jie turi būti patraukti atsakomybėn”, – pridūrė J. Bidenas.

Iš pradžių Bidenas tvirtai palaikė Izraelį, sakydamas, kad jis turi smogti atsakomąjį smūgį kovotojų grupuotei Gazoje. Vėliau administracija susidūrė su spaudimu palengvinti didėjančią humanitarinę krizę ir galiausiai bendradarbiavo su regioniniais partneriais, kad į Gazos ruožą būtų pristatyta pagalba 2,3 mln. gyventojų, kuriems trūksta maisto, vandens, degalų ir medicininės pagalbos.

Kai kuriems J. Bideno rinkėjams, kurie sako, kad dėl tokios Izraelio ir „Hamas” politikos 2024 m. už jį nebalsuos, tai buvo per mažai ir per vėlai.

J. Bidenui didėja spaudimas iš partijos Kongrese. Ketvirtadienį du demokratai – senatorius Koris Bukeris (Cory Booker, NJ) ir respublikonas Danas Goldmanas (Dan Goldman, NJ) – nusiuntė jam laišką, kuriame ragino jį imtis daugiau veiksmų, kad būtų pažabotas naujakurių smurtas.

Progresyvieji nori, kad administracija paragintų nutraukti ugnį kare, per kurį, „Hamas” vadovaujamos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos tarnybos duomenimis, Gazos ruože žuvo daugiau kaip 11 000 žmonių.

Vedantieji demokratai Senate ir Atstovų rūmuose tyliai svarsto, kaip nustatyti sąlygas dėl būsimos karinės pagalbos Izraeliui.

Šeštadienio vakarą senatorius Bernie Sandersas, kuris šią savaitę surengė pietus Senato demokratams, skirtus karui aptarti, sakė, kad pritaria tam tikroms sąlygoms, pavyzdžiui, kad Izraelis nutrauktų naujakurių smurtą ir „nutrauktų beatodairišką bombardavimą”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 148

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Tomas Jakutis    -  2023-11-19, 18:56

    „Aš ir toliau esu sunerimęs dėl ekstremistiškai nusiteikusių [Izraelio] naujakurių, puolančių palestiniečius Vakarų Krante”, – sakė J. Bidenas ir parėmė pinigais ir ginklais Izraelio vykdomą vaikų ir moterų žudymą tūkstančiais Gazoje.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-11-20, 09:00

    Ačiū Dievui, kad yra JAV, NATO ir gerb. J. Bidenas. Kitaip, pasaulyje, kaip ir komentaruose, siautėtų Put-hitlerio patriotai ir alachiniai teroristai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...