infa.lt

Lenkijos opozicija susitarė suformuoti D. Tusko vadovaujamą vyriausybę

10 lapkričio
17:55 2023

Donaldas Tuskas

Į Lenkijos Seimą (parlamentą) patekusios Lenkijos opozicinės koalicijos „Pilietinė koalicija”, „Trečias kelias” ir „Kairieji” pasirašė koalicijos sutartį ir paskelbė ketinančios formuoti naują vyriausybę.

Pagal susitarimą jai vadovaus buvęs Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas, buvęs Europos Vadovų Tarybos vadovas.

„Sutarėme visus ketverius metus dirbti gerovės srityje. Prisiimame atsakomybę už šalies likimą. Taip, dabar turėsime pasiekti, kad prezidentas Andrzejus Duda pritartų mūsų pasiūlymui dėl vyriausybės sudėties, tačiau esame tam pasirengę ir lauksime tiek, kiek reikės. Blokuosime bandymus sukurti vyriausybę iš partijos „Teisė ir teisingumas” ir jos sąjungininkų narių” pusės, – sakė D. Tuskas, kurį cituoja „Gazeta Wyborcza” leidinys.

Lenkijos opozicija kol kas neatskleidė asmeninės būsimo kabineto sudėties, žadėdama tai padaryti, kai bus baigtos „visos oficialios procedūros”.

Tuo pat metu Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda nusprendė suteikti savo sąjungininkams iš Jaroslavo Kačynskio (Jaroslaw Kaczynski) konservatyvios partijos „Teisė ir teisingumas” teisę formuoti vyriausybę, nepaisant to, kad po spalį vykusių rinkimų Seime jai neužtenka mandatų daugumai, kad formuotų vyriausybę.

J. Kaczynskio partija dabartinį vyriausybės vadovą Mateuszą Morawieckį mato būsimu šalies ministru pirmininku. Tačiau opozicijos atstovai įsitikinę, kad politikas nesugebės surinkti reikiamo balsų skaičiaus savo patvirtinimui.

Spalio 15 d. vykusiuose parlamento rinkimuose Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas” surinko 35,38% balsų. Kartu ji prarado daugumą parlamente – toks rezultatas neleis jai gauti daugumos vietų ir apsunkins galimybę vienai suformuoti vyriausybę.

Antrąją vietą užėmė buvusio ministro pirmininko Donaldo Tusko vadovaujama opozicinė Pilietinė platforma, surinkusi 30,7%, trečiąją – centro dešinioji partija „Trečiasis kelias” (14,4%), o ketvirtąją – Naujoji kairė (8,61%).

Laimėjusi rinkimus „Teisės ir teisingumo” partija pralaimėjo parlamentinę daugumą, ir anksčiau ar vėliau turės užleisti vietą valdžioje opozicijai. Tačiau kol galės – pasinaudos visomis konstitucijos leidžiamomis galimybėmis, kad neatiduotų jos kuo ilgiau.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 182

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Rinkejai    -  2023-11-11, 13:18

    renka bulves,o isrinkus – gauna arkliasudzius. Visur ir visada taip,kur „demokratija”.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O pasirodo žmogelis yra pažengęs leftistas. KArbaukiui, matyt, tai nekelia problemų....

infa.lt/106293/linas-karpavicius-iliuzine-ekonomika/...

Jei įstatymo paskirtis yra viešinti užsienio subjektų veiklas siekiant daryti įtaką kultūrinei ir politinei aplinkai...

Bet

Mūsų sprendėjai labai panašūs į debilus…...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...