infa.lt

Europa stengiasi apsaugoti Ukrainos gynybą nuo Trumpo

26 spalio
10:50 2023
Donaldas Trampas prieš suėmimą

Prieš suėmimą | foto: „New York Post”

Ši niūri matematika ir JAV politinis kalendorius paskatino susirūpinusius Vakarų lyderius pradėti kurti strategijas, skirtas apsaugoti Ukrainą nuo negailestingo prezidento Vladimiro Putino puolimo. Dabar Europos sostinėse mažai kas rimtai kalba apie Kijevo „pergalę”, bent jau ne artimiausiu metu. Reikia realistiško Ukrainos išlikimo plano. rašo „The Washington Post” autorius, Lee Hockstaderis.

Problema yra kanjonas tarp didėjančio Europos nerimo dėl galimo Donaldo Trampo (Donald Trump) rebuso ir jos veiksmų plano. „Visi yra susirūpinę” dėl dar vienos Trampo administracijos šmėklos, man sakė buvęs Vokietijos gynybos ministerijos štabo vadovas Nico Lange. „Tačiau šio susirūpinimo pasekmė – nieko nedaryti. Tai neatsakinga.”

D. Trampui ir J. Bidenui iš esmės susilyginus paskutinių apklausų rezultatais, Europos lyderiai pagaliau suprato, kad antroji D. Trampo kadencija yra visai reali. Šių metų pradžioje nuolat buvo keliamas klausimas: ar tikrai taip gali nutikti? Šiandien keliaudamas po Europą – jo nebegirdžiu.

Vietoj to Europos lyderiai yra pasiryžę vėl nebūti nustebinti, kaip buvo 2016 m. Praėjusį mėnesį Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, prieš dalyvaudama JT Generalinės Asamblėjos atidarymo sesijoje Niujorke, gerokai nukrypo nuo kurso ir nuskrido į Teksasą. Ostine ji susitiko su gubernatoriumi Gregu Abbotu – tai buvo retas Europos žaliųjų partijos aplinkosaugos šalininkės ir klimato kaitą neigiančio GOP grando susitikimas.

Vienas Vokietijos pareigūnas man sakė, kad Berlyno tikslas – sužinoti, kaip respublikonai mato pasaulį, kad galėtų įvertinti, kas laukia, jei Donaldas Trampas atgaus Baltuosius rūmus.

Europoje taip pat atsiranda sutarimas, kaip elgtis su Kongreso respublikonais. Norint įtikinti, kad reikia tęsti JAV pagalbą Ukrainai, norima mažiau kalbėti apie Ukrainą ir daugiau apie Kiniją – ir tai, kaip neleisti Taivano užpuolimo.

Vienas aukščiausio rango Europos saugumo pareigūnas man pasakojo, kad GOP įstatymų leidėjams siunčiami tokie pranešimai: „Jei norite išlikti patikimi Kinijos atžvilgiu, privalote pasiekti sėkmę Ukrainoje”.

Tačiau Europos veikla juda greičiau nei Vakarų tikėtini planai išlaikyti Ukrainą ant gyvybės slenksčio, jau nekalbant apie galimybę išlaikyti puolimo pagreitį mūšio lauke.

Niekas nesitiki, kad Europos sąjungininkai galėtų užlopyti skylę, kuri liktų atėmus JAV karinę pagalbą, sudarančią beveik pusę visos Ukrainai siunčiamos karinės pagalbos. Tačiau net ir optimistinis scenarijus – kad Vašingtonas išlaikys pagalbą po 2024 m. prezidento rinkimų, nors ir gerokai mažesniu lygiu – gali kelti didelę grėsmę Ukrainai.

V. Putinas persistengė, bet nedaug, kai neseniai pareiškė, kad Kijevui per savaitę pritrūks šaudmenų, jei Vakarai nutrauks jų tiekimą.

Europa turi planų aprūpinti Ukrainą priemonėmis, kad ji galėtų pasipriešinti, tačiau šie terminai yra ilgi. Tuo tarpu Kremlius, kuris Rusijos ekonomiką perkėlė į karo ekonomikos rėmus, atkuria savo išsekusias pajėgas greičiau, nei daugelis įsivaizdavo esant įmanoma.

Iš esmės tarp Rusijos ir Vakarų vyksta ginklavimosi varžybos, kurių rizika Ukrainai yra egzistencinė. Šios lenktynės vyksta tuo metu, kai pagrindinė Kijevo ginklų tiekėja – Jungtinės Valstijos – atrodo vis nepatikimesnė sąjungininkė.

Net, jei J. Bidenui pavyks prastumti naujausią karinį gelbėjimo ratą Ukrainai per Kongresą – 61,4 mlrd., susietu su mažesniu paketu Izraeliui – mažėjanti respublikonų parama Kijevui aptemdė būsimos paramos perspektyvas, net jei J. Bidenas būtų perrinktas.

Europos Sąjunga skiria milijardus eurų ilgalaikiam Ukrainos apginklavimui. Atskirai didžiausios Kijevo sąjungininkės rengia dvišalius susitarimus, kurie leistų išlaikyti ginklų srautą daugelį metų.

Pati Ukraina turi plataus užmojo planų, kaip pasitelkus bendras įmones su Vakarų ginklų gamintojais sustiprinti savo šalies ginkluotės pramonę. Ji svajoja apie naujas gamyklas ir gamybos linijas, kuriose netoli fronto linijos būtų gaminami bepiločiai lėktuvai, šarvuočiai ir šaudmenys.

Tačiau šios strategijos neduos greitų rezultatų. Priešingai, Ukrainos poreikiai yra neatidėliotini, o jos sąjungininkų Europoje priešprieša darosi vis stipresnė.

Vokietija ir Didžioji Britanija, dvi didžiausios Vakarų ekonomikos po Jungtinių Valstijų, po pandemijos sunkiai atsigauna finansiškai. Prancūzija tiekė Ukrainai kai kuriuos svarbiausius ginklus, tačiau pagal bendrą indėlį atsilieka.

Kai kuriose Europos dalyse atsirado visuomenės paramos Ukrainai įtrūkimų, kurie gali tapti prarajomis, jei Vašingtonas sumažins savo įsipareigojimus.

„Europiečiai turi padidinti savo paramą Ukrainai”, – sakė Alexandra de Hoop Scheffer iš Jungtinių Valstijų Vokietijos Maršalo fondo. „Ir tai bus labai sunku.”

JAV pagalba Kijevui nėra skirta tam, kad ukrainiečiai ar europiečiai būtų laimingi. Ji susijusi su Jungtinių Valstijų autoriteto pasaulyje palaikymu. Tačiau, kai šis argumentas praranda kai kurių amerikiečių palaikymą, Europai kyla klausimas, kaip išlaikyti Ukrainą gyvą. Atsakymas lieka miglotas, o laikas yra Putino pusėje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 226

Žymos:

Atsiliepimų 13

  1. VŽA    -  2023-10-26, 12:05

    Europa – pagrindinė nepriklausomos Ukrainos gynėja nuo Put-hitlerio barbarų, teroristų ir okupantų…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Patriotas    -  2023-10-26, 14:59

      Dėl pedosadistų kažkaip tyli? Neklyki? Kodėl? VŽA balvone. Tuoj visi turės mokėti už NT kosmines sumas. O tau rūpi Ukraina kurios dėka buvo apginkluoti hamas idiotai? Tau su galva nėra gerai. Planas kaip nusavinti žmonių turtą eina į priekį o tu kalbi apie putina. Jūs nieko neturėsit ir būsit „laimingi”. Plandemija ir karas yra kertiniai didžiojo perkrovimo akmenys ir tokie idiotai kaip tu stume visus į skerdyklą. Tiek putinas tiek zelenskis tiek bidonas ar nathahujanius yra kalbančios pedosadistų shwabelanderių galvos.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Rasykite    -  2023-10-26, 12:16

    atviru tekstu : „sankcijos Rusijai” – pribaigs pacia Europa! Apie ka rasiau dar konflikto pradzioje. O JAV „paramos” atsaukimas,is esmes tam ir skirtas,kad sugriauti galutinai ES,kaip ekonomine konkurente. Ukraina gi – seniai nurasyta,kaip kadaise Jugoslavija ar Gazos ruozas dabar.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Beje,    -  2023-10-26, 12:19

    Ukrainai daug skausmingesnis finansinis,o ne ginkluotes stygius. Juk nebera is ko moketi atlyginimu valstybes sektoriui,vykdyti jo funkciju! Ir,net jei taika isivyrautu siandien,antra masines emigracijos banga – sali pribaigs is vidaus!

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Tadas Ivekauskas    -  2023-10-26, 13:45

    Ukraina yra pasmerkta,jau nuo pat pradžių – dar 2001 atviruose TV debatuose Ukrainoje Žirinovskis įsikarščiavęs rėkė,kad po 20-25 metų nebus tokios valstybės kaip Ukrainos ir vienintelis kelias išlikti ,tai prisijungti prie RF ,o jį vadino „Kremliaus ruporu”,likus beveik metams iki „specialiosios operacijos” jis pasakė datą,kada Rusijos armija įeis į Ukrainą,be to tai buvo vieša paslaptis- Putinas atviru tekstu pasakė,kad bus įvesta Rusijos kariuomenė į Ukrainos teritoriją,jeigu ukrainiečių artilerija nesiliaus Donecko ir Lugansko sričių apšaudymo.Aš suprantu,kad tokie komentatoriai kaip VŽA neprisimena nuo ko viskas prasidėjo,ir yra užzombinti iki kaulo smegenų ,todėl tik sugeba kaip papūga kartoti kelis išmoktus sakinukus,tačiau ne tame esmė.Maidaną sukėlė Vakarų spectarnybos,jie puikiai žinojo,kad pastatytas marionetinis prezidentas Zelenskis varys prorusišką politinę liniją,puikiai žinojo kaip tai reaguos Kremlius,kai jų pašonėje bus įkurtos galingos NATO karinės bazės,iš kurių pakilusioms raketoms Maskva” ranka pasiekiama „,tai dabar pasakykite: koks normalus savo šalies vadovas abejingai tai stebės?Kokią isteriką sukėlė Vakarų spaudoje JAV,kai rusai pradėjo aktyviai reikštis Arktyje? Ukrainoje karinis konfliktas padarytas tyčia,stengiantis įtraukti Vakarų šalis kovoti prieš Rusiją,tuo tarpu JAV ir Britanijai laikantis nuošaliai,tačiau dabar ne 1941 metai ir Rusija vis dėl to yra galinga atominė valstybė,turinti daugiausiai kovinių branduolinių galvučių nei visa Vakarų Europa kartu paėmus,pvz buvo rašyta,kad Lietuvai skirta viso …4 raketos,ko pasekoje pusė Lietuvos virs dykviete,o Vilniaus vietoje tyvuliuos gražus ežerėlis,todėl dar sykį sakau- tokius kaip VŽA patraukti atsakomybei už karo ir žudynių propogavimą arba nukreipti gydytis,kartu su visa Lietuvos vyriausybe ir kai tarnaujančiais sisteminiais klapčiukais,nes III pasaulinio karo pavojus kaip niekada arti kiekvieno mūsų

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Tadas Ivekauskas    -  2023-10-26, 13:57

    Ir dar,dėl ko Rusija niekada neatsisakys Krymo ir dalies Ukrainos kontrolės,nes jai reikalingas išėjimas į Juodąją jūrą ir visiška šio regiono kontrolė,truputis istorijos: caras ir pirmasis imperatorius Petras I išmušė turkus ir jų pavaldinius totorius iš Krymo,šiaurėje sunaikino vieną iš stipriausių to meto Europos švedų kariuomenę dėl išėjimo į Baltijos jūrą ir reikia būti ypatingai kvailam,kad galvoti jog pavyks Rusiją išstumti į užribį??Ukraina padarė didžiulę klaidą pasiduodami Vakarų pažadams,ko pasekoje dabar tūkstančiais jos piliečių nekaltai žūsta,o milijonai sėdi emigracijoje,o tereikėjo naudotis proga ir suktis tarp abiejų pusių,kaip tai darė Lukašenka,kol Lietuvos valdžiagyvių pastangomis nebuvo atiduotas Putino režimui į rankas.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. bobulyte    -  2023-10-27, 05:38

    Tikras realistinis suvokimas,kas dabar vyksta.Reikia platinti,nes smegenys labai stipriai „isplautos” dideliu mastu…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kaip bus su narkomanu po ggegužės 20 d....

Tikrai taip. Konservatnykų troliai į bet kurį protingą komentarą bet kuria tema tesugeba atsakyti šikininkais,...

Argumentai is pono sikinikas lauke.. Stiprus argumentas, i tai kad sakoma nesius ukrainieciu i mirtį....

Išjungs televizorių įjungė smegenis(jei tokius turi)!...

Suprastum, kad į Ukrainą nevažiuojama, nes reikia gi kažkam ir Lietuvą ginti nuo visokių išgamų...

Su nacistine rusija? Šikinyką lauke?...

Vengrai saunuoliai visais adzzvilgiais.LGBT ne,narkotikams ne,karams ne,kirminu valgymui ne,nesamoningai zaliajai energetikai ne.T.y.ne shwabo.kl.modelis.(jus nieko neturesite...