infa.lt

Civilizacija: Prancūzijoje panika – blakės!

10 spalio
06:50 2023
Blakės patalynėje

Ledevoir nuotr.

Prancūzijos žiniasklaida masiškai rašo apie blakių „epidemiją”, kai kurios mini, kad Rusija savo propagandiniuose kanaluose jau iš to šaiposi, o labiausiai rūpinamasi ne, ne žmonėmis, o tuo, kad neužilgo Prancūzijoje Olimpiada, o čia blakės.. traukiniuose, viešbučiuose.. visur!!! – Na taip, kas gi norės vykti svečiuosna į blakyną, traukia per dantį prancūzus rusai. O patys prancūzai kalba apie pačią tikriausią paniką:

Sakoma, kad jų yra visur: ligoninėse, viešajame transporte, kino teatruose… Tačiau kas vyksta Prancūzijoje dėl patalinių blakių? Pastarosiomis dienomis šie vabzdžiai skleidžia paniką ir kelia spaudimą vyriausybei, praneša prancūzų žiniasklaida.

„Blakės: nuo vampyro iki blogesnio?”, „Blakės! Nuo „Libération” iki „Parisien” – „Aujourd’hui en France” – šie kenkėjai dabar dominuoja nacionalinės spaudos antraštėse. Dar didesnį nerimą kelia amerikiečių kanalas CNN, likus mažiau nei metams iki olimpinių žaidynių Prancūzijoje net kalbantis apie „plačiai paplitusią patalinių blakių epidemiją”, rašo „Ledevoir” leidinys.

Susidūrusi su didėjančiu nerimu, kurį kelia ši nuodėmės rykštė, vyriausybė, į kurią kreipiamasi iš visų pusių, penktadienį numatė surengti tarpžinybinį susitikimą šiuo klausimu, kuriame bus priimti „sprendimai ir gairės”, trečiadienį pareiškė vyriausybės atstovas spaudai Olivier Véranas, trokštantis „reaguoti į teisėtą Prancūzijos žmonių nerimą”.

Šie vabzdžiai, mintantys žmogaus krauju, iš kasdienio gyvenimo išnyko XX a. šeštajame dešimtmetyje, tačiau maždaug prieš trisdešimt metų vėl sugrįžo į išsivysčiusias šalis dėl klajokliško gyvenimo būdo, vartojimo tendencijų, kai pirmenybė teikiama naudotoms prekėms, ir didėjančio atsparumo insekticidams.

Liepos mėnesį Prancūzijos sveikatos priežiūros institucijų paskelbtais duomenimis, per pastaruosius penkerius metus daugiau nei vienas iš dešimties namų ūkių Prancūzijoje nukentėjo nuo patalinių blakių.

Mokyklose, traukiniuose, skubios pagalbos skyriuose…

Atrodo, kad šį rudenį patalinės blakės pateko į kasdienį prancūzų gyvenimą. Pokalbiuose terasose ir Paryžiaus metro, kur niekas nesistebi, kad kaimynai, prieš sėsdamiesi, apžiūri savo sėdynes.

„Šiuo metu negaliu nustoti draskytis, atrodo, kad jų visur pilna”, – sako viena metro keleivė besišypsančiai draugei.

Šalies pietuose teko laikinai uždaryti mažiausiai dvi užsikrėtusias mokyklas. Šiaurėje ligoninės skubios pagalbos tarnyba vienai dienai buvo perkelta į kitą vietą po to, kai buvo aptiktas patalinių blakių protrūkis.

Nuotraukos ir mėgėjiški vaizdo įrašai, kuriuose pranešama apie jų buvimą, nuo rugsėjo vidurio užplūdo socialinius tinklus, tačiau ne visi atvejai buvo patvirtinti.

Juose matyti, kaip po „įtarimo” studentai evakuojasi iš amfiteatro Aix-en-Provence (Prancūzijos pietuose), du milijonus sekėjų turinti korėjiečių influencerė rodo įkandimais nusėtas rankas po kelionės Paryžiaus metro, o prastai identifikuoti maži padarėliai klaidžioja ant traukinio sėdynių…

Geležinkelių grupei SNCF ir Paryžiaus transporto tarnybai (RATP) ne kartą teko tikrinti savo traukinius.

„Pastarosiomis savaitėmis RATP buvo pranešta apie dešimt atvejų. […] Visi jie buvo patikrinti”, o patvirtintų atvejų buvo „nulis”. SNCF „pastarosiomis savaitėmis” pranešė apie „37 atvejus”, ir čia taip pat „visi buvo patikrinti, tačiau jokių patvirtintų atvejų nebuvo”, sakė transporto ministro atstovas Clément Beaune.

Jis taip pat teigė, kad „nėra jokio atvejų padažnėjimo, nėra psichozės, nėra reikalo nerimauti”.

Vabalautojai yra priblokšti

Dvi kenkėjų kontrolės bendrovės, su kuriomis susisiekė AFP, patvirtino, kad pastaruoju metu padaugėjo privačių asmenų ir turizmo specialistų skambučių, kurie nerimauja dėl šios blogos reklamos likus mažiau nei metams iki olimpinių žaidynių.

„Daugiau nei trys ketvirtadaliai skambučių, kurių šiuo metu sulaukiame, yra dėl patalinių blakių, ir jaučiame, kad žmonės panikuoja”, – aiškina „Hygiène Services Solutions” operatorius Sylvainas.

Šiuo metu „žmonės mums skambina vos tik jiems įkando vabzdys. Tačiau tai gali būti bet kas – nuo uodų iki vorų”, – priduria Sam, „Expert Hygiène” srities vadovas.

Jei šie kenkėjai kelia tokį didelį susirūpinimą, „tai todėl, kad ši problema aktuali visiems, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar socialinės padėties, turtingiems ar vargšams”, – sako Pascalis Delaunay, Nicos CHU (pietryčių Prancūzija) parazitologas ir medicinos entomologas. „Tiesa, patalinės blakės nėra ligų platintojos, tačiau jos vargina fiziškai ir nerviškai.

Kalbant apie jos plitimą Prancūzijoje, „tai realybė, kurią sunku paneigti. Per pastaruosius penkerius-septynerius metus stebime eksponentinį užkrėstų vietų skaičiaus augimą”, – tęsia specialistas.

Pirmieji, kuriuos šis suaktyvėjimas palietė, yra anglakalbės šalys, tokios kaip Australija, kurioje 2000 m. vyko Sidnėjaus olimpinės žaidynės, ir Jungtinės Amerikos Valstijos, kuriose „per pastaruosius penkiolika metų buvo dedamos didelės pastangos, kad būtų sustabdytas blakių antplūdis”.

Pasak Pascalio Delaunay’aus, kuris apgailestauja, kad vėluojama spręsti šią problemą, „mums labai trūksta tikslių duomenų apie patalinių blakių populiacijos raidą”.

infa.lt: panašu, kad civilizuotomis save vadinančios šalys taip kalba iš įpročio, vis dar tikėdamos tokiomis esančios, kai tikrovė liudija, jog jos net nesugeba pasigaminti veiksmingų priemonių, kurios apsaugotų žmones nuo šių kraujasiurbių. Ką puikiai mokėjo dar prieš 40 metų. Dabar blakių klausimui spręsti reikalingi vyriausybės pasitarimai. O ką daugiau jai veikti?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 322

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Civilizuotos,    -  2023-10-10, 09:35

    jusu „nuomone” salys – nebesimaudo ir nebesiskalbia! Per brangu! Tai ko jus norite!? Jums,turistaujantiems,to gal nesimato. O kas klajoja po jas 30 metu darbo reikalais – zino,kaip ten taupo net uzdirbantys zmones,ne is nuogirdu! Mes – sparciai zengiame ten pat,vadindami ta cigoniska zmoniu skurdinimo aparata „civilizacija” ir „kultura”. Ir netgi vis dar tikime,kad ten „laisve ir demokratija”! Deja,tai – tik iliuzijos…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

turėjo būti "para", o ne kompo padarytas "parta".......

si vis pacem parta bellum...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....

A5

Tai, kad zydmasonai vadinama vakaru pasauli jau senai uzvalde. O musulmonu ir ypac kinieciu tikrai...

Tik vienas niuansas. Tie "vargšeliai Ukrainos žmonės" (beje, mokantys vienintelę kalbą - rusų) labai norėjo...

Man šiaip yra labai panašu į masonų suorganizuotus masinius jaunimo renginius, tokius kaip Black mater....

Ukrainos žmonės žūsta, o davosomasonai su blackroku priešakyje tuo naudojasi. Pelnytis iš į karą patekusių...