infa.lt

Technologijų karo tarp JAV ir Kinijos pirmoji auka – „Apple”

09 rugsėjo
06:20 2023

REUTERS

„Apple” tapo Pekino ir Vašingtono ekonominio žaidimo pėstininku. Dėl Kinijos valdžios institucijų veiksmų, technologijų milžinė prarado beveik 200 mlrd. dolerių rinkos vertės. Akcijos krito po to, kai Kinijos vyriausybė pranešė, kad valstybinių institucijų ir bendrovių darbuotojams uždrausta naudoti įtaisus su „Apple” logotipu.

Jei „Apple” tapo šios pasaulinės kovos auka, tai ir kiti žaidėjai nėra apsaugoti nuo tokio kinų žingsnio, rašo didžioji pasaulio žiniasklaida ir spėlioja, kam ši technologinė konfrontacija bus naudinga.

Įsakymą uždrantį „Apple” ir kitų užsienio bendrovių gaminamus įtaisus gavo kelių Kinijos vyriausybinių organizacijų darbuotojai. Dienraštis „The Wall Street Journal” rašo, kad neįmanoma tiksliai apskaičiuoti, kiek pareigūnų palies šis įsakymas. Tačiau, remiantis statistiniais duomenimis, šalies vyriausybinėse įstaigose dirba daugiau nei 56 mln. žmonių.

Be to, KLR yra didžiausia pasaulyje gamybos bazė, kurioje kuriamas „iPhone”, duodantis 52% pajam7 amerikiečių bendrovei. O tai paverčia „Apple” lengvu taikiniu ekonominėje kovoje tarp JAV ir KLR, pažymi leidinys.

Investuotojai suabejojo, ar brangiausia pasaulyje bendrovė, kurios akcijomis prekiaujama viešai, sugebės vykdyti veiklą antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje. Per dvi dienas „Apple” akcijų vertė smuko beveik 7%, o bendrovė prarado apie 200 mlrd. dolerių rinkos vertės.

Galimas pavojus nacionaliniam saugumui, kurio baiminosi Pekinas, kaip tik šiomis dienomis netiesiogiai pasitvirtino. Agentūra „Reuters” rašo, kad skaitmeninių technologijų tyrėjai iš „Citizen Lab” aptiko šnipinėjimo programą, kuri naudojosi „Apple” įrenginių pažeidžiamumu.

Kenkėjiška programa siejama su Izraelio programų kūrėju NSO, o ją nustatyti pavyko tik profesionaliems programuotojams. Patys naudotojai nežinojo, kad jų „iPhone” telefonai juos šnipinėja.

Honkongo laikraštis „South China Morning Post” patikslina, kad Kinijos pareigūnams buvo duotos tik kelios savaitės duomenims iš „iPhone” perkelti į kitų gamintojų įtaisus. Galbūt vartotojai pasirinks vietos gamintojų „Oppo” ir „Vivo” išmaniuosius telefonus.

Vidaus rinkoje jie užima maždaug tokią pačią dalį kaip ir „Apple” gaminiai – po 17%. Tačiau favoritu greičiausiai bus „Huawei”. Bendrovė ruošiasi išleisti bent 15 mln. naujų „Mate 60” serijos išmaniųjų telefonų.

Telefonai palaiko 5G technologiją, o leidinyje teigiama, kad Kinijos gamintojai pavyko išsiversti su esama mikroschemų gamybos įranga.

Tačiau tai, kaip rašo CNN, amerikiečiai dar tikrins tai du kartus. JAV nacionalinio saugumo patarėjas Džeikas Sullivanas sakė, kad valstijoms reikia daugiau informacijos apie naujojo „Huawei” flagmano sudedamąsias dalis, kad būtų galima nustatyti, ar bendrovė apėjo JAV apribojimus dėl puslaidininkių mikroschemoms tiekimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 77

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ką nužudė Putinas?...

DEBILY blt......

tfu blt......

kvailiai jus patys susimokekit asilai...

Per pasaulį žengiame mes gėjai, vyriškų šiknų mėgėjai, Paskui slenka pedofilai, nekrofilai, zoofilai ir mums...

NedaNapoleonas…...

Historia est magistra vitae. Senokai prancūzai negavo nuo rusų į kaulus. Dar nori ir mumis...