infa.lt

CNN: Naujausioje Lietuvos gyventojams skirtoje instrukcijoje, kaip gintis nuo Rusijos, nėra vietos humorui

30 spalio
01:01 2016

edition.cnn.com

Karinė invazija

Jeigu jūs užpulsite – tai nemanykite, kad mūsų tauta taip lengvai pasiduos“ – tą Lietuva norėjo perduoti Rusijai, kai paskelbė instrukciją skirtą ginti šalį nuo užsienio įsiveržimo savo trims milijonams gyventojų, praneša CNN. Nuo tada, kai Rusija aneksavo Krymą prieš du metus, lietuviai jaudinosi ir ruošėsi: vėl buvo sugrąžinta nuolatinė šauktinių kariuomenė, gerokai padidintas gynybos biudžetas, nekalbant jau apie Vilniaus primygtinius prašymus padidinti Pabaltijyje NATO karinį kontingentą, į kuriuos jis pasekoje gavo teigiamą atsakymą.

Tačiau ir to buvo per mažai, kad sumažėtų nerimas, konstatuoja CNN. Neseniai lietuvių vyriausybė išleido 75 puslapių apimties instrukciją pavadintą „Ką turime žinoti apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms ir karo metui“. „Reikia skirti dėmesį kaimyninės šalies – Rusijos veiksmams – raginama instrukcijoje. – Ši valstybė be dvejonių naudoja karinę jėgą prieš savo kaimynes ir šiuo metu iš esmės tęsia karinę agresiją prieš Ukrainą“.

Kaip pabrėžiama instrukcijoje, įsiveržimo pradžioje Rusija naudoja „neapibrėžtumo ir neigimo“ metodą, todėl „labai svarbu, kad civiliai asmenys būtų informuoti ir turėtų valią pasipriešinimui – šiuo atveju agresorius jaus sunkumus sukuriant sąlygas kariniam įsiveržimui“.

Po Krymo aneksijos Lietuvos valdžia jau trečią kartą platiną tokią instrukciją, KAM parengta instrukcija gyventojams karo agresijos atvejuprimena CNN. Ankstesnė instrukcija pavadinta „Ką turime žinoti apie pasirengimą ekstremalioms situacijoms ir karo metui: rimti patarimai linksmai“ buvo paskelbta 2015-ųjų gruodį. Joje buvo sudėti lietuvių šeimos su kate paveikslėliai, o jos mintis slypėjo tame, jog nė viena šalis nėra apsaugota nuo nelaimių, todėl neverta pasiduoti panikai.

Tačiau naujajame leidinyje nėra nieko linksmo: jame smulkiai aprašoma tai, kaip lietuviams reikia šnipinėti ir pranešti apie priešą, jei Rusijai pavyks okupuoti dalį šalies, rašo CNN. Instrukcijoje taip pat duodamas rusiškos šarvuotosios technikos ir šaudmenų aprašymas, ir instrukcijos, kaip atskirti įvairius ginkluotės tipus. Be to, iš naujosios instrukcijos lietuviai galės pasisemti žinių apie tai, kaip suteikti pirmąją pagalbą ir išgyventi laukinėmis sąlygomis. Viso bus išleista apie 30 tūkstančių kopijų, kurios bus prieinamos mokyklose ir bibliotekose, o taip pat bus sukurta internetinė versija.

Jau galite ją atsisiųsti:

  Ką turime žinoti apie pasipriešinimą: Aktyvių veiksmų gairės (KAM) (1,7 MiB, 5 699 atsisiuntė)

Pasak Lietuvos Krašto apsaugos Ministerijos darbuotojo ir šios instrukcijos autoriaus Karolio Aleksos, įsiveržimo momentu civiliai gyventojai tampa ankstyvojo įspėjimo sistema, kadangi gali suteikti svarbių detalių žvalgybai. Be to, jo nuomone, tokios instrukcijos sukūrimas ir išplatinimas – viešai ir su dideliu triukšmu – gali priversti Rusiją atsisakyti galimos karinės agresijos, reziumuoja CNN.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 264

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. kabalistas    -  2016-10-30, 17:12

    Teip, neliką vietas humorui, nes viskas užpildyta parodija.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...