infa.lt

Išmanieji telefonai – įviliojantys į priklausomybę, kenkiantys psichinei sveikatai

27 rugpjūčio
06:30 2023

Smegenys ir telefonas

Priklausomybė nuo išmaniųjų telefonų plinta visame pasaulyje, o jaunimo tarpe – labiausiai, nors ši problema būdinga ne tik jiems. Socialinės žiniasklaidos ekrano laikas daugeliui yra šventas – ką atiduotumėte mainais už tai, kad išsaugotumėte savąjį?

Visame pasaulyje daugiau nei 6,6 mlrd. žmonių naudoja išmaniuosius telefonus bendravimui, naršymui internete ar žaidimams. Vis daugiau tyrimų atskleidžia, kad priklausomybė nuo išmaniųjų telefonų gali smarkiai paveikti fizinę ir psichinę sveikatą, sukelti depresiją, nevaisingumą ir sulėtėjusį smegenų vystymąsi. Ekspertai teigia, kad pernelyg intensyvaus išmaniųjų telefonų naudojimo pasekmės gali būti sunkesnės, nei tikėtasi, praneša „The Epoch Times” leidinys.

Priklausomybė apibrėžiama kaip „malonumą sukeliantis elgesys, kuris dėl pakartotinio poveikio palaipsniui sukelia kontrolės praradimą ir tolesnes neigiamas pasekmes”. Kai kurie tyrimai rodo, kad priklausomybė nuo išmaniojo telefono yra panaši į daugumą priklausomybės sutrikimų. Dėl to, kad išmanieji telefonai yra maži, lengvai valdomi ir nešiojami, priklausomybės rizika tampa dar klastingesnė ir labiau paplitusi.

Priklausomybės nuo išmaniųjų telefonų poveikis psichikos sveikatai

2019 m. žurnale „JAMA Psychiatry” paskelbtame tyrime buvo apklausti 6 595 amerikiečių paaugliai. Tyrimo metu nustatyta, kad, palyginti su tais, kurie nesinaudoja socialine žiniasklaida, tiems, kurie ja naudojasi nuo 30 minučių iki 3 valandų per dieną, internalizacijos simptomų (įskaitant nerimą ir depresiją) rizika padidėjo 1,89 karto.

Rizika padidėjo iki 2,47 karto, jei kasdien naudojamasi nuo 3 iki 6 valandų, ir iki 2,83 karto, jei naudojamasi ilgiau nei 6 valandas. Kuo daugiau laiko praleidžiama socialinėje žiniasklaidoje, tuo stipresni nerimo, depresijos ir vienatvės pojūčiai.

Nors socialinę žiniasklaidą galima pasiekti ir per kompiuterius, dauguma žmonių socialine žiniasklaida naudojasi per išmaniųjų telefonų programėles.

2017 m. liepos mėn. žurnale „American Journal of Preventive Medicine” publikuotas tyrimas atskleidė, kad asmenys, per savaitę dažnai tikrinantys socialinę žiniasklaidą, turėjo 2,7 karto didesnę tikimybę susirgti depresija nei tie, kurie ją tikrino mažiausiai.

Daugiausia laiko socialinėje žiniasklaidoje praleidžiantys asmenys turėjo 1,7 karto didesnę riziką susirgti depresija nei mažiau laiko praleidžiantys bendraamžiai.

Neigiamas priklausomybės nuo išmaniųjų telefonų poveikis gerovei

Neseniai Kanadoje atliktame tyrime pabrėžta, kad priklausomybė nuo socialinės žiniasklaidos gali būti tokia pat destruktyvi kaip ir kitos priklausomybės formos, pavyzdžiui, azartiniai lošimai ir piktnaudžiavimas vaistais.

Tyrėjai apklausė 750 jaunų 16-30 metų amžiaus kanadiečių ir nustatė, kad tie, kurie dažnai naudojasi socialine žiniasklaida savo išmaniuosiuose telefonuose, yra pasiryžę paaukoti daugybę dalykų, kad išliktų socialinėje žiniasklaidoje.

Apie 40% jų buvo pasirengę atsisakyti kofeino, alkoholio ir vaizdo žaidimų; 30% pageidavo metus nesportuoti, nežiūrėti televizoriaus ir nevalgyti mėgstamame restorane; beveik 10% sutiktų su nevaisingumu arba atsisakytų vienerių gyvenimo metų; 5% ir 3% buvo pasirengę prarasti atitinkamai 5 arba 10 gyvenimo metų; mažiau nei 5% sutiko užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis arba gyvybei pavojingomis ligomis, tokiomis kaip vėžys; 10-15% buvo pasirengę priaugti 15 kg, nusiskusti galvą, atsisakyti vairavimo, nustoti keliauti arba gyventi be oro kondicionieriaus, užuot atsisakę socialinės žiniasklaidos.

Be to, tyrimas parodė, kad asmenys, turintys didesnę priklausomybę nuo išmaniųjų telefonų, prasčiau atlieka pažintinių gebėjimų, regos ir klausos reakcijų bei savikontrolės užduotis. Jie prasčiau vertino bendrą laimę ir labiau baimę suklysti bei atidėliojimą.

Priklausomybės nuo išmaniųjų telefonų poveikis vaikų smegenims

Šių metų balandį Australijos statistikos biuro (ABS) paskelbti duomenys atskleidė, kad 90% vaikų bent 1 valandą per savaitę praleidžia prie ekranų, o vaikų, praleidžiančių daugiau nei 20 valandų per savaitę, skaičius išaugo. Nors 5-14 metų amžiaus vaikų, naudojančių ekranus, dalis išliko 90 procentų, tačiau, lyginant su 2017-2018 m., praleidžiamas laikas padidėjo.

ABS Švietimo ir mokymo statistikos skyriaus vadovė Michelle Ducat teigė, kad 40% vaikų prie ekranų praleidžia nuo 10 iki 19 valandų, tačiau vaikų, kurie prie ekranų praleidžia daugiau nei 20 valandų per savaitę, dalis padidėjo nuo 16% iki 24%.

Kelerius metus vykdyta longitudinė analizė atskleidė nerimą keliančią tendenciją – atrodo, kad dažnesnis naudojimasis internetu yra susijęs su verbalinio intelekto mažėjimu ir mažesniu regioninio pilkosios ir baltosios medžiagos tūrio didėjimu plačiai paplitusiose smegenų srityse.

Paveiktos sritys apima sritis, sudėtingai susijusias su įvairiomis pažintinėmis funkcijomis. Tai smegenų regionai, susiję su kalbos apdorojimu, dėmesiu, vykdomosiomis funkcijomis, emocijų reguliavimu ir atlygio suvokimu.

Apibendrinant galima daryti išvadą, kad dažnas naudojimasis internetu tiesiogiai ar netiesiogiai susijęs su verbalinio intelekto mažėjimu. Be to, panašu, kad šis dėsningumas apima ir mažesnį pilkosios medžiagos tūrį keliose smegenų srityse vėlesniuose etapuose.

Mokinių, kurie išmaniuosius telefonus naudojo trejus metus nuo šeštos klasės, smegenų raida per tą laiką buvo mažesnė arba visai nepasikeitė.

Tohoku universiteto Senėjimo medicinos instituto profesorius daktaras Ryuta Kawashima atliko tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 70 000 Japonijos pradinių ir vidurinių mokyklų moksleivių ir kuris atskleidė, kad ilgesnis išmaniųjų telefonų naudojimas susijęs su didesniu akademiniu nuosmukiu.

Dr. R. Kawashima savo knygoje aiškino, kad bendravimas akis į akį įvairiais būdais stimuliuoja smegenis, o tai lemia aktyvią veiklą. Kita vertus, bendraujant internetu smegenys stimuliuojamos ribotai, suaktyvinamos tik tam tikros smegenų dalys. Jis pabrėžė, kad negalima pamiršti neigiamo išmaniųjų telefonų poveikio.

Priklausomybės nuo išmaniųjų telefonų įveikimas

Dr. Kawashima pataria studentams atsiriboti nuo išmaniųjų telefonų mokymosi metu ir apriboti kasdienį naudojimąsi išmaniaisiais telefonais iki vienos valandos.

Taivano sveikatos ir gerovės ministerijos Psichikos sveikatos departamentas siūlo du priklausomybės nuo interneto gydymo būdus, atsižvelgiant į jos priežastis. Vienas iš jų apima psichologinę terapiją, padedančią priklausomiems nuo interneto asmenims suprasti save, tyrinėti tapatybę, siekti pokyčių ir galiausiai pagerinti priklausomybę nuo interneto.

Antrasis apima medicininę intervenciją, nes priklausomi asmenys dažnai turi kitų psichikos sutrikimų, pavyzdžiui, depresiją ir nerimą. Šių susijusių sutrikimų gydymas gali padėti sumažinti priklausomybę nuo interneto.

Dr. Kuen-Hong Wu, Sveikatos ir gerovės ministerijai priklausančio Taivano Taoyuan psichiatrijos centro priklausomybių psichiatrijos departamento direktorius, siūlo paprastus metodus, kaip spręsti priklausomybės problemą.

Tarp jų – užsiimti dominančia veikla laisvalaikiu, naudoti programėles naudojimui kontroliuoti, išjungti technologinius prietaisus prieš miegą, palaipsniui mažinti laiką, praleidžiamą prie ekrano, planuoti reguliarias pertraukas, išjungti pranešimus ir mažinti priklausomybę nuo techninių prietaisų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 193

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-08-27, 14:37

    PAGALIAU prabilo…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Arvydas Daunys. Vakarai be vizijos ir idėjos

Arvydas Daunys. Vakarai be vizijos ir idėjos

0 atsiliepimų Skaityti visą įrašą
    Zigmas Vaišvila: „Belaruskalij tranzito nutraukimas. Ingridos Šimonytės vaidmuo“

Zigmas Vaišvila: „Belaruskalij tranzito nutraukimas. Ingridos Šimonytės vaidmuo“

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

atsiliepimų 9 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

atsiliepimų 11 Skaityti visą įrašą
    Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Ciklopai

Ciklopai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą

Kaip tu už šitą komentarą užsidirbai 30 Judo rublių....

Liberkonservatų veikimo būdas – rytietiškasis kacapizmas pramaišiui su sovietizuotu tartiufizmu...

nuotrauka,tai nestuma nustatines......

Nenori uzsidirbti,kad is JAV nusipirktu nauju desimtkart brangiau!?...

sankcijomis ir vel tures zudytis ES,o ne pati JAV?...

dar niekai,palyginus su politinemis diversijomis is Vilniaus,siekiant uzkirsti kelia Baltarusijos ekonominei integracijai i Vakarus ir...

Tai

Blinkenas pinigu vazelinui pagailejo? Nepasitepe?...