infa.lt

Narkotikų vartojimą siūloma nustatyti imant išmaniųjų telefonų tepinėlius

23 balandžio
17:53 2024

Telefonas

Prancūzijos mokslininkai pristatė paprastą ir praktišką būdą rinkti duomenis apie narkotikų vartojimą nuo išmaniojo telefono paviršiaus. Pasak tyrėjų, naujasis metodas bus naudingas gydytojams teikiant pagalbą įtariamo perdozavimo atvejais.

Sveikatos priežiūros specialistams gali būti svarbu suprasti piktnaudžiavimo medžiagą, kad savo pacientams galėtų tinkamai parinkti gydymą. Atsižvelgiant į tai, kad daugelis narkotikų yra nelegalūs, tai dažnai nustatoma netiesiogiai, lyginant informaciją su kraujo ar šlapimo cheminių toksikologinių tyrimų rezultatais.

Tačiau tokie metodai, kaip nuotekų analizė ar anoniminės kaimynų apklausos, ne visada yra patogūs ir tikslūs.

Dr. Théo Willemanas iš Grenoblio universiteto centrinės ligoninės (Prancūzija) ir jo kolegos ieškojo tinkamesnių narkotikų vartojimo stebėjimo metodų išmaniuosiuose telefonuose. Šiais prietaisais kasdien naudojasi didelė dalis gyventojų, ypač jaunimo.

Jų korpusai ir ekranai palieka pirštų antspaudus ir odos riebalus, kuriuose galima rasti narkotikų pėdsakų. Be to, kai kurie žmonės neteisėtas medžiagas vartoja tiesiai nuo išmaniųjų telefonų paviršiaus.

Siekdami patikrinti šią koncepciją, mokslininkai 2023 m. vasarį surengė eksperimentą Grenoblio naktiniame klube. Tyrimas vyko dviejuose vakarėliuose, kuriuose skambėjo techno ir trance stilių elektroninė muzika. Kiekvieno iš renginių metu klube buvo dalijamos skrajutės su pasiūlymu anonimiškai užpildyti klausimynus ir pateikti telefonus, iš kurių bus imami mėginiai.

Dalyvauti tyrime buvo pakviesti vyresni nei 18 metų lankytojai, kurie per pastarąją savaitę vartojo psichoaktyviąsias medžiagas ir turėjo išmanųjį telefoną. Anketoje buvo prašoma pranešti apie narkotikų vartojimą ir išmaniojo telefono paviršiaus naudojimą. Imant tamponus, prietaisai iš visų pusių buvo nuvalyti lazdele su medvilniniu tamponu ant galo.

Galiausiai tyrėjai surinko 122 mėginius, kurie vėliau buvo ištirti naudojant skysčių chromatografiją su tandemine masių spektrometrija narkotikams nustatyti. Tyrėjai nustatė įvairių narkotikų, o dažniausiai pasitaikantys buvo MDMA (3,4-metilendioksimetamfetaminas), kokainas ir kanapių sudedamoji dalis tetrahidrokanabinolis.

Be to, mėginiuose rasta ketamino, LSD, metamfetamino, dimetiltriptamino (DMT), kanabidiolio, heroino, meskalino ir kelių naujų psichoaktyviųjų medžiagų (NPS). Analizės metu taip pat nustatyta, kad mėginiuose yra tokių vaistų kaip antidepresantai, raminamieji, migdomieji ir skausmą malšinantys vaistai.

Remdamiesi tuo, straipsnio autoriai padarė išvadą, kad tamponų, kuriais buvo imami išmaniųjų telefonų tepinėliai, analizė, galėtų būti naudinga papildoma narkotikų tyrimo priemonė. Toks tyrimas gali būti gana greitas, o tai ypač svarbu įtariamo perdozavimo atvejais.

Šiandien mirtys nuo perdozavimo yra masinis reiškinys: vien JAV per metus nuo perdozavimo miršta 107 000 žmonių, o, pavyzdžiui, Rusijoje – 10 000.

Tačiau tyrimas, paskelbtas „Clinical Chemistry and Laboratory Medicine” žurnale, turi keletą trūkumų. Pavyzdžiui, nežinoma, kiek stabilios yra išmaniųjų telefonų paviršiuje likusios vaistų molekulės, nors nuo to priklauso rezultatų patikimumas. Be to, prietaisai galėjo būti kelių žmonių rankose, o tai reiškia, kad negalima atmesti, jog ant jų esantys narkotikų pėdsakai – iš trečiųjų asmenų.

Vis dėlto, autoriai priminė, kad eksperimentas buvo tik koncepcijos įrodymas. Ateityje jie planuoja atlikti naujus tyrimus ir patobulinti metodiką, atsižvelgdami į šiuos ir kitus trūkumus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 84

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Pagal    -  2024-04-27, 09:41

    nuotrauka,tai nestuma nustatines…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A

Reikėjo Vakarams galvoti apie tai dar septyniasdešimtaisiais,kada gobšumo apakinti ir siekdami viršpelnių visą gamybą pervedė...

Pandoros skynia pamažu atsiveria... Pasekmės bus skaudžios visoms ekonomikoms... Tik gaila, kad priėmę tokius sprendimus...

Tai pindosai jau vakar pripažino......

tai su kuo kariaus gal su marsiečiais,nes kariniam pramoniniam kompleksui reikia užsakymų...

malonu kad ant pasaulio dar yra blaiviai mąstančių...

tai rusai panaudos 100%...