infa.lt

JAV dar nepatvirtino Ukrainos kariškių mokymo pilotuoti „F-16” naikintuvus

15 liepos
13:17 2023
Naikintuvas F-16

Naikintuvas F-16 | U.S. Air Force foto: Tech. Sgt. Matthew Lotz

Kelių šalių prašymas suteikti leidimą mokyti Ukrainos kariškius pilotuoti „F-16” naikintuvus „vis dar nagrinėjamas”, sakė Pentagono atstovas spaudai Garronas Garnas.

Pasak „Politico” šaltinių, mokymai Rumunijoje galėtų prasidėti spalio mėnesį; tuo tarpu Europos ir JAV pareigūnai teigia, kad Vašingtono patvirtinimo laukia beveik tuzinas Europos šalių.

Mokymai negali prasidėti be Valstybės departamento sutikimo perduoti naudojimo vadovus, skrydžio treniruoklius ir kitą su orlaiviais susijusią medžiagą.

Valstybės departamentas atsisakė pateikti komentarus.

„Politico” rašo, kad nėra pagrindo manyti, jog JAV užblokuos mokymus, tačiau Europos šalių prašymų patvirtinimo laukiama jau kelias savaites.

Pentagono įsigijimų vadovo pavaduotojas Williamas LaPlante’as paaiškino, kad eksportuodamos ar pradėdamos mokymus JAV institucijos turi įsitikinti, kad jie yra parengti: išversti techniniai vadovai, parengti techninių duomenų paketai ir kiti dokumentai. Be to, į mokymo paketą įtraukiamas ir techninės priežiūros personalo bei antžeminės įgulos mokymo planas. Prie viso to, kaip pažymėjo J. Laplante’as, bet kuriai sudėtingai sistemai reikia užtikrinti, kad būtų pakankamai ekspertų, „nes mums reikia specialistų šioms sistemoms prižiūrėti”.

Pasak „Politico”, be šešių-devynių Ukrainos pilotų, pirmojoje grupėje taip pat gali būti Rumunijos, Bulgarijos ir Slovakijos karių. Norvegija jau paskelbė, kad pilotų mokymui skirs du naikintuvus.

NATO aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje Ukraina su 11 šalių pasirašė memorandumą dėl „F-16” pilotų mokymo.

Koalicijai vadovauja Danija ir Nyderlandai. Jai taip pat priklausė Belgija, Kanada, Lietuva, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Kanada, Rumunija, Švedija ir Jungtinė Karalystė.

Kaip pareiškė Rusijos URM ministras Sergejus Lavrovas, tai, jog Ukraina gaus „F-16” naikintuvų, Rusija vertins kaip Vakarų grėsmę branduolinėje srityje. Jis sakė, kad Rusija informavo JAV, Jungtinę Karalystę ir Prancūziją, jog „negali ignoruoti šių lėktuvų gebėjimo nešti branduolinį ginklą”, praneša „Kommersant”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 62

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....